„Nemąstyk iki lubų, mąstyk iki dangaus“: Kaune susibūrė garsiausi Lietuvos šefai
Jau trečius metus iš eilės maisto improvizacijų šou susitiko garsūs kulinarijos virtuozai iš visos Lietuvos. Kaune pustrečio šimto svečių subūręs renginys „Nemąstyk iki lubų, mąstyk iki dangaus“ dalyviams dovanojo improvizuotų kulinarinių šedevrų degustaciją.
Žalgirio arenoje įsikūrusiame restorane „Sala“ renginio metu maisto improvizacijų pristatymus rengė kulinarijos profesionalai – skonio detektyvas Ruslanas Bolgovas, pasaulyje pripažintų itališkų makaronų kūrėjų „Surgital“ šefai, virtuvės mitų griovėjas ir kulinarinių knygų autorius Alfas Ivanauskas.
Kulinarijos meistrai dalijosi patiekalų gamybos ir pateikimo idėjomis ir kvietė pasimėgauti naujai atrastais skoniais. Į kasmetinį renginį HORECA sektoriaus ekspertus sukvietė „Mantinga“, šiemet švenčianti savo veiklos dvidešimtmetį.
Nebijokite improvizuoti
Renginyje viešėję virtuvės šefai skatino į kasdienius, lietuviams gerai pažįstamus produktus pažvelgti naujomis akimis ir nebijoti kulinarinių improvizacijų. Renginio pradžia buvo dedikuota tradiciniam lietuviško stalo produktui – duonai. Ruslano Bolgovo rankose duona atgimė nauju pavidalu. „Maistas turi būti apgaulingai paprastas, jaudinamai skanus ir nepriekaištingai patiektas“, – mintimis dalijosi R. Bolgovas.
Iš Italijos atvykę makaronų meistrų „Surgital“ šefai pristatė, kaip bandant skirtingas padažų ar įdarų variacijas kasdienį produktą paversti puikiu patiekalu. 2018-ųjų kulinarines tendencijas ir naujus receptus pristatė tikras A. Ivanauskas. Jo pasirodymo pagrindine ašimi tapo saldėsiai – sluoksniuoti gaminiai, spurgos ir tortai. „Kai žinai tikrai gerų triukų, tai kaskart improvizuoti net su paprasčiausiu desertu visai nesudėtinga.“
35 šalyse Lietuvos vardą garsinantys duonos gaminių inovatoriai renginyje prisistatė kaip Sous Chef (šefų pagalbininkai). „Džiaugiamės, kad lietuviški gaminiai tarptautinėse maisto parodose ne kartą buvo pastebėti ir pripažinti kaip rinkos inovacijosPagalbininkais tampame ir siūlydami idėjas, kaip net paprasčiausius, kasdieniškiausius produktus pateikti naujoje šviesoje“, – sakė „Mantinga“ naujų produktų vystymo vadovė Ramunė Puzinienė.
Užbaigdamas renginį, „Mantinga“ įkūrėjas Klemencas Agentas dėkojo susirinkusiems svečiams, maisto technologams ir virtuvės šefams, pabrėždamas, kad kulinarijoje svarbiausia drąsiai improvizuoti, tuomet gimsta tikri gastronomijos šedevrai. „Mums svarbu kurti ne tik gaminius, bet ir pasidalyti idėjomis bei skatinti maisto, be kurio negalėtume išgyventi, gamybos kūrybiškumą. Į geriausių receptų sudėtį įeina nesibaigiančios improvizacijos, dėl kurių gaminiai įgauna naujas formas bei skonius ir virsta meno kūriniais“, – kalbėjo K. Agentas.