Nomedos riešutų duona – ne tik gurmanams
Chrestomatinę rašytojo Sauliaus Šaltenio apysaką „Riešutų duona“ ir pagal ją sukurtą filmą žino daugelis, tačiau pačios riešutų duonos retas yra ragavęs.
Menininkė Nomeda Marčėnaitė šios duonos pirmą kartą ragavo Danijoje, kai viešėjo pažįstamos meno galerijos darbuotojos namuose. Ji šią gurmanišką duoną kepa labai dažnai – jos gyvenimo draugas turi sveikatos sutrikimą – celiakiją, kai organizme neskaidomas javų glitimas, todėl negali valgyti jokios duonos iš grūdinių kultūrų miltų.
„Paragavusi likau sužavėta duonelės skoniu ir nutariau, kad nors mano šeimoje nėra celiakija sergančiųjų, grįžusi būtinai kepsiu riešutų duoną“, – prisimena Nomeda. Pasak jos, surinkti reikalingus produktus – paprasta: visų jų galima įsigyti bet kuriame prekybos centre, o vienam kepalėliui riešutų duonos iškepti pakanka apie 0,5 kg riešutų ir sėklų kartu sudėjus. „Aš dažnai naudoju „Arimex“ riešutus, bet žinoma, tinka visokie - rinkitės pagal skonį. Neseniai atradau mišinį salotoms iš lukštentų saulėgrąžų ir moliūgų sėklų, kurį taip pat naudoju kepdama riešutų duoną, – recepto subtilybes pasakoja Nomeda. – Kuo toliau, tuo labiau suprantu, kad duonos receptą galiu lengvai keisti įvairuodama kepimui naudojamų riešutų ir sėklų rūšimis – skonis dėl to tikrai nenukenčia.“
Dabar menininkė šia duonele dažnai palepina šeimą: „Ypač mėgstame skanauti ją dar šiltą, užsitepę sviesto. Tikras apsivalgymas!“
Riešutų duonos kepalėliui reikės:
• 100 g moliūgų sėklų,
• 100 g išlukštentų saulėgrąžų,
• 100 g migdolų,
• 100 g žemės riešutų,
• 100 g linų sėklų,
• 100 g sezamo sėklų,
• 4-5 kiaušinių,
• 2 valg. šaukštai saulėgrąžų arba alyvuogių aliejaus,
• po žiupsnelį druskos ir cukraus,
• Nomeda mėgsta įmaišyti žolelių, dažniausiai renkasi rozmariną.
Kaip gaminti:
1. Trečdalį pasirinktų riešutų ir sėklų sumalkite smulkintuvu.
2. Malimui tinkamiausi saulėgrąžų ir moliūgų sėklos, žemės riešutai, taip pat linų sėmenys. Jie, beje, suteikia masei kibumo ir lipnumo.
3. Malkite tol, kol masė pasidarys lipni, kibs prie indo sienelių.
4. Migdolus ir likusius nuo malimo žemės riešutus tik truputį pasmulkinkite peiliu, o likusias moliūgų sėklas ir saulėgrąžas išvis palikite sveikas.
5. Maltus, smulkintus ir sveikus riešutus bei sėklas suberkite į vieną indą.
6. Kiaušinius suplakite ir įmaišykite su aliejumi į bendrą masę.
7. Įberkite druskos, cukraus, prieskoninių žolelių ir viską sumaišykite.
8. Išmaišytą masę sukrėskite į duonai kepti skirtą formą.
9. Kepimo indą su duona pašaukite į iš anksto iki 150 °C įkaitintą orkaitę ir apie valandą kepkite.
10. Iškeptą duonelę įvyniokite į drėgną rankšluostėlį ir palikite valandžiukei atvėsti.
Skanaus!