Obuoliai sandėliuose neužsibūna

Obuoliai / Shutterstock nuotr.
Obuoliai / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
A
A

Ragauti šviežius obuolius visus metus jau seniai tapo kasdienybe. Obuolių augintojai, pasitelkę modernias saugyklas bei kitokius inovatyvius sprendimus, siekia užtikrinti, kad vaisiai vartotojus pasiektų ne tik puikios išvaizdos, bet ir išsaugoję visas gerąsias maistines savybes.

Lietuviškus obuolius mėgsta ir kaimynai

Maždaug šiuo metu iš saugyklų išvežami paskutiniai sunkvežimiai su pernykščio derliaus obuoliais.

Su savo šeima ūkininkaujančios obuolių augintojos Birutės Rinkevičienės teigimu, žmonės dažniausiai renkasi tradicinių veislių obuolius: nors spręsdami, kokius vaisius auginti sode, ūkininkai keliauja po parodas, tariasi su kolegomis ar konsultantais, stebi naujoves, paprastai pasirenkamos jau išbandytos obuolių veislės. Dar kitokios obuolių rūšys atkeliauja iš kaimyninių Europos valstybių, tad šių vaisių pasirinkimas yra tikrai platus.

Taip pat skaitykite: Sezoninės virtuvės galvosūkiai: žiemą valgyti ispanišką pomidorą ar laukti lietuviško?

Švieži vaisiai – kiaurus metus

Žmonės kartais stebisi, kaip vaisių šviežumą pavyksta išlaikyti taip ilgai. Parduotuvėje pamatę obuolius, kurių žievelė būna tarsi pasidengusi aliejumi, jie galvoja, kad obuolių saugojimui naudojamas vaškas ar kitos papildomos cheminės medžiagos, tačiau tiesa yra ne visai tokia.

Kepti obuoliai su vaniliniu padažu
Kepti obuoliai su vaniliniu padažu / Shutterstock nuotr.

Išskirtinės kokybės obuolius auginanti ūkininkė B. Rinkevičienė sako, kad lipni medžiaga ant obuolio žievelės parduotuvėje dar nebūtinai reiškia, kad vaisius apipurkštas chemikalais ar padengtas vašku. Europos Sąjungos kokybės standartai tokių, išskirtinės klasės ir kiek prastesnių obuolių, neleidžia apdoroti jokiomis papildomomis priemonėmis.

Lipni medžiaga ant obuolio žievelės parduotuvėje dar nebūtinai reiškia, kad vaisius apipurkštas chemikalais ar padengtas vašku.

Blizgus vaisiaus paviršius atsiranda dėl paties obuolio natūraliai išskiriamos medžiagos, kuomet jis ilgą laiką būna specifinėje saugyklos temperatūroje.

Visgi dalis obuolių prekybos lentynose iš tiesų gali būti padengti specialiu vašku tam, kad kuo ilgiau išlaikytų gerąsias maistines savybes. Tačiau tai nėra kenksminga. Tokius vaisius tiesiog reikėtų gerai nuplauti karštu vandeniu.

Taip pat skaitykite: 6 vaisiai tobulai dienos pradžiai

Išlaikyti šviežius obuolius  iki pavasario – sudėtinga

Išlaikyti sveikus bei gražiai atrodančius obuolius namų sąlygomis labai sudėtinga – tam reikalingos specifinės sąlygos. Įprastai specialiose obuolių saugyklose palaikoma nuo 0 iki +3 °C svyruojanti oro temperatūra, o santykinė oro drėgmė ten yra apie 90–95 proc., todėl norintieji kuo ilgiau išlaikyti obuolius namuose, turėtų jų laikymo vietoje sudaryti kuo panašesnį klimatą į tą, kuris sukuriamas specialiose saugyklose.

Naujausiose saugyklose naudojama deguonies išsiurbimo technologija, kuomet kameroje sudaromas vakuumas, tad obuolių realizacijos laikas prailgėja dar kelias mėnesiais.

Pasak specialistų, sudarius tinkamą atmosferą saugykloje, vaisių nokimo ir senėjimo procesą galima sumažinti iki dešimties kartų. Naujausiose saugyklose naudojama deguonies išsiurbimo technologija, kuomet kameroje sudaromas vakuumas, tad obuolių realizacijos laikas prailgėja dar kelias mėnesiais.

Tokios technologijos leidžia išskirtinės kokybės obuoliams pasiekti Lietuvą iš visų Europos valstybių. Galime mėgautis saldžiais prancūziškais, rūgštesniais vokiškais ar olandiškais ir kitų valstybių obuoliais.

Obuoliai – tik aukščiausios kokybės

Dažnai ant obuolių etiketės galite rasti užrašą „klasės“. Tokių kokybės klasių yra trys: ekstra, pirma ir antra. Ekstra klasės vaisius ar daržovė turi būti absoliučiai be pažeidimų, sufasuotas po vieną. Taip pat taikomas tam tikras dydžio standartas.

Pirmos klasės produktai gali turėti minimalius mechaninius ar odelės pažeidimus. Dažniausi yra antros klasės produktai – jiems galima turėti iki 10 proc. kokybės pažeidimų, galimi dydžio, formos ir spalvos nukrypimai bei defektai.

Taip pat skaitykite: Maisto produktai, atitolinantys senatvę

Visiems vaisiams bei daržovėms, kuriais prekiaujama ES valstybėse, taikomi tokie patys būtinieji kokybės reikalavimai. Produktų būklė turi būti tokia, kad jie nenukentėtų vežant bei tvarkant, į paskirties vietą būtų pristatyti tinkamos būklės. Visi produktai turi būti nepažeisti, nesugedę, švarūs, iš esmės be jokių matomų pašalinių medžiagų, be kenkėjų, be perteklinės išorinės drėgmės, be pašalinio kvapo ir skonio.

Tačiau dešimčiai vaisių bei daržovių kategorijų taikomi privalomi ir daug griežtesni specialieji kokybės standartai. Specialieji prekybos standartai taikomi obuoliams, citrusiniams vaisiams, kiviams, salotoms, persikams ir nektarinams, kriaušėms, braškėms, saldžiosioms paprikoms, vynuogėms, pomidorams. Lietuvoje be šių produktų dar papildomai stebima ir bulvių kokybė. 

Kepti obuoliai su vaniliniu padažu
Kepti obuoliai su vaniliniu padažu / Shutterstock nuotr.