Pagiriamasis žodis ropėms: kuo naudingos sveikatai?
Paklauskite savęs – kada paskutinį kartą ant jūsų stalo atsidūrė ropės? Ši, anksčiau įprasta daržovė, tikrai nepelnytai pamiršta ir prisimenama nebent iš pasakų. O juk jos istorija net labai sena – auginta ji Senovės Graikijoje, Romoje, Egipte ir kituose kraštuose.
Ropės puikia tinka tiek vegetarams, tiek visavalgiams, kurie nori paįvairinti savo mitybą. Tai puikus dietinis pasirinkimas – šviežių ropių (100 g yra 30 kcal) be didelio vargo galima rasti ne tik maisto turgeliuose, bet ir prekybos centruose.
Jose yra karoteno, folio rūgšties, kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies, natrio, jodo, ląstelienos, vitaminų E, PP, C ir augalinių baltymų. Jei patiekalus dažnai paskaninsite šia daržove, galėsite grožėtis pagerėjusia, pagražėjusia veido oda, sustiprinsite imunitetą. Iš ropių galima pagaminti puikias salotas arba vietoj bulvių įdėti jų į gardžią barščių sriubą.
Taip pat skaitykite: Virtuvės gidas: kaip ilgiau išsaugoti vaisius ir daržoves šviežius
Vitamino C ropėse yra daugiau nei citrinose ar apelsinuose, taip pat šios daržovės pasižymi skausmą malšinančiu, antiseptiniu poveikiu, gydo kosulį, bronchitą, peršalimo ligas, padeda užgyti žaizdoms. Valgyti ropes rekomenduojama turintiems širdies ir kraujagyslių problemų, virškinimo, kasos sutrikimų, kai kankina sąnarių skausmai, norint išvengti aterosklerozės.
Gydytojai sako, kad ropės aktyviai kovoja su onkologinėmis ligomis, taip pat jos, kadangi itin nekaloringos ir maistingos, yra nepakeičiamos žmonėms, kuriuos kamuoja diabetas ir nutukimas.
Taip pat skaitykite: Mitybos specialistai siūlo: kokios maistingiausios daržovės turėtų atsidurti ant jūsų stalo žiemą
Žalių ropių negalima vartoti tiems, kurie serga opalige, gastritu, enterokolitu, tačiau apdorotas, virtas, keptas ar garintas skanauti patariama visiems.