Paskelbtas „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje reitingas: geografija – nuo sostinės iki Nidos
Po trejų metų pertraukos Lietuvoje vėl pristatytas „30 geriausių restoranų“ reitingas. Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras skonis“ skelbia restoranus, patekusius į geriausiųjų sąrašą. Šių metų reitinge – 11 naujų vardų ir 19 senbuvių, sąrašo geografija driekiasi nuo sostinės iki Nidos.
Atgimė po trejų metų pertraukos
„Penktąjį kartą pristatomas „30 geriausių restoranų“ reitingas šiemet atnaujinamas po trejų metų pertraukos, įvykusios dėl Covid pandemijos ir vėliau prasidėjusio karo Ukrainoje. Tikime, kad šis sąrašas suteiks naujų postūmių gastronominei kultūrai ir visai viešojo maitinimo rinkai, leis lankytojams atrasti naujų vietų ir skonių. „30 geriausių restoranų“ reitingas – savotiškas gidas restoranų lankytojams, nes kiekviena į sąrašą pakliuvusi vieta yra unikali savo koncepcija, istorija, patiekalais ir filosofija“, – pranešime spaudai sako Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.
Anot jo, šiemet gastronominėje kultūroje matyti kelios tendencijos – restoranai puikiai išnaudoja sezoniškus produktus, mezga gaudžius ryšius su vietos ūkininkais, nemaža dalis grįžta prie laiko patikrinto fermentavimo ir konservavimo ir taip kaupia atsargas šaltajam sezonui. „Maistas dalinimuisi yra neabejotina tendencija – didelė dalis reitingo restoranų ruošia patiekalus, kuriais galima mėgautis kartu su šeima ar draugais, o dalinimasis ir tuo pačius gimstančios diskusijos apie maistą, jo ingredientus tampa neatsiejama vakarienės dalimi“, – pastebi L.Petrukaitis.
Stabiliausi – septyni restoranai
Po Covid sukrėtimų atgimstančioje maitinimo rinkoje atsiranda nemažai naujų vardų, tai atspindi ir „30 geriausių restoranų“ sąrašas – jame šiemet 11 naujų vardų. Net du naujokai – Vidurio Rytų virtuvės įkvėptas sezoninis Martyno Praškevičiaus „Todá“ ir dviejų šefų – lietuvio Evaldo Juškos ir prancūzo Xavier Bouriot kuruojamas taikomosios praktikos restoranas „Arrivée“ Kaune, kuriame dirba gabiausi kulinarijos meno studijose besimokantys studentai – pateko į TOP10.
Visus penkis metus iš eilės trisdešimtuke liko septyni restoranai: „Da Antonio“, „Džiaugsmas“, „Dine“, „Gaspar‘s“, „Momo grill“, „Telegrafas“, „Šturmų švyturys“.
Norint aplankyti visus reitingo restoranus šiemet reikės ne tik išvaikščioti Vilniaus Senamiestį, Naujamiestį ir atokesnius rajonus, bet leistis į kelionę po Kauną, Klaipėdą, Palangą, Nidą, Ventės ragą.
„TOP10-tuke penki restoranai liko tie patys, kaip ir prieš trejus metus („Džiaugsmas“, „Gaspar‘s“, „Nineteen18”, „Vila Komoda“, „Šturmų švyturys“), dalis jų – net ir lygiai tose pačiose vietose. Tai rodo, kad geriausiųjų dešimtukas – palyginti stabilus, pelnęs tvirtas savo lankytojų simpatijas ir išlaikantis kokybės kartelę, nenustojantis stebinti ir džiuginti savo svečių“, – pažymi Gero maisto akademijos įkūrėjas.
Anot jo, nors reitinge kiekvienam restoranui priskiriama tam tikra vieta, iš tiesų visas trisdešimtukas yra vertas kuo didžiausio maisto mylėtojų dėmesio. „Lietuvoje turime arti 5 tūkst. maitinimo įstaigų, tad kiekvienas restoranas, patenkantis į trisdešimtuką, yra unikalus, neabejotinai vertas išbandyti“, – tvirtina L.Petrukaitis.
Pirmoji vieta – restoranui „Gaspar‘s“
Pirmąją vietą šių metų reitinge pelnė modernios virtuvės, įkvėptos Goa regiono Indijoje, atstovas – Gasparo Fernandeso ir jo žmonos Kristinos Fernandes prieš aštuonerius metus įkurtas restoranas „Gaspar‘s“ Vilniuje. Tai ir vienas didžiausių kilimų šiemet – 2019 metų sąraše „Gaspar‘s“ buvo užėmęs 10 vietą.
„Gaspar's“ reprezentuoja europietišką virtuvę su šiuolaikinės indų virtuvės įtaka. Lietuvoje tai yra išties unikalu, ypač turint omenyje tai, kad jo virtuvė turi savo slaptą prieskonių mišinį, kuris lankytojams yra puikiai atpažįstamas, bet sunkiai iššifruojamas.
Į antrą vietą šiųmečiame reitinge pasitraukė puikiai žinomo šefo Martyno Praškevičiaus vietinės virtuvės restoranas „Džiaugsmas“, tiekiantis kūrybiškus patiekalus iš Lietuvoje užaugintų pačios geriausios kokybės produktų. „Džiaugsmas“ lig šiol du kartus iš eilės „30 geriausių restoranų“ sąraše buvo užėmęs pirmąją vietą.
Trečiojoje liko Liutauro Čepracko „Gastronomika“.
Susipažinkite su visu „30 geriausių restoranų“ reitingu:
- „Gaspar’s“, Vilnius
- „Džiaugsmas“, Vilnius
- „Gastronomika“, Vilnius
- „Nineteen18”, Vilnius
- „Vila Komoda“, Palanga
- „Šturmų švyturys“, Ventės ragas
- „Todá“, Palanga, Nida
- „Monai“, Klaipėda
- „Da Antonio“, Vilnius
- „Arrivée“, Kaunas
- „Amandus“, Vilnius
- „Dine“, Vilnius
- „Ertlio namas“, Vilnius
- „Narushi“, Vilnius, Nida
- „Momo grill“, Vilnius, Kaunas, Klaipėda
- „Saint Germain“, Vilnius
- „Demo restoranas“, Vilnius
- „Pachamama Dinner Club“, Vilnius
- „Pacai“, Vilnius
- „Pas mus restoranas“, Vilnius
- „Fabrikėlis“, Vilnius
- „La Capital“, Vilnius
- „Bizarre“, Vilnius, Nida
- DIA, Kaunas
- „Avenue Brasserie“, Palanga
- „Telegrafas“, Vilnius
- „14Horses”, Vilnius
- „Somm“, Vilnius
- „Fisheria“, Nida
- „Stikliai“, Vilnius
Daugiau informacijos apie kiekvieną restoraną ir jų nuotraukų galerijas rasite https://30geriausiurestoranu.lt/restoranai
Kaip buvo vertinami restoranai?
Restoranai buvo vertinami atsižvelgiant į patiekiamą maistą ir gėrimus, kuriamą aplinką, aptarnavimo kultūrą ir kokybę. Didžiausias balas restoranams teko už atskleistus maisto skonius.
Šiemet buvo vertinami restoranai, kurie jau veikė iki šių metų kovo 1–osios, t.y. tie, kurie buvo atidaryti po šios datos, šių metu reitinge vertinami dar nebuvo, kadangi veikia dar labai neseniai ir tik pradeda savo kelią, kuria savo veidą.
Kaip ir anksčiau, 60 restoranų-kandidatų sąrašą sudarė Gero maisto akademijos Taryba atsižvelgdama į visų Lietuvoje esančių maitinimo įstaigų sąrašą. Į trumpąjį sąrašą visuomet patenka ir ankstesniais metais į trisdešimtuką patekę restoranai.
Restoranus vertinti turi teisę apie 100 vertintojų, tarp jų – visi restoranai-kandidatai bei žinomi ir profesionalūs HORECA industrijos atstovai.
Restoranų reitingą organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“.