Patiekalai iš bulvių. 22 receptai!
Bulvių patiekalai neatsiejami nuo lietuvių. Jie skanūs, sotūs ir jaukūs, primenantys skaniausią maistą, valgytą pas močiutę ar mamą. Ir jei vasarą tokio maisto norėjosi mažiau, rudenį šiek tiek nostalgijos nepamaišys.
Apkepas su vištiena ir feta
Jums reikės: 400 g virtos viščiukų filė, 3 šaukštų sviesto, 2 svogūnų, nemažo poro, 3 skiltelių česnako, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 6 didelių bulvių, 250 fetos, 150 g tarkuoto parmezano, pagal skonį druskos, pipirų, kelių rozmarinų šakelių.
- Vištieną supjaustykite, įtrinkite druska, pipirais ir apkepkite svieste.
- Svogūnus ir porą supjaustykite griežinėliais, česnakus sugrūskite ir kepkite karštame aliejuje, kol suminkštės.
- Bulves gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, su lupenomis iškepkite orkaitėje taip, kad būtų dar kietokos. Atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
- Pailgą kepimo formą patepkite aliejumi, išdėliokite dalį bulvių griežinėlių, berkite kapotų rozmarinų spygliukų, vištienos kubelių, parmezano, klokite porų ir svogūnų sluoksnį, berkite druskos, pipirų, vėl bulvių.
- Sluoksniuokite, kol baigsis visi produktai. Ant viršaus berkite trintą fetą.
- Paruoštą patiekalą užklokite kepimo popieriumi ir kepkite 180 °C karštumo orkaitėje maždaug 45 min.
- Prieš pat baigiant kepti popierių nuimkite, kad apskrustų viršus.
Virtinukai su šalavijais
Jums reikės: 600 g virtų bulvių, 2 kiaušinių, 300 g miltų, 4 šaukštų sviesto, po žiupsnelį druskos, aitriosios paprikos ir maltų juodųjų pipirų, saujelės šviežių šalavijų lapelių.
- Nušveistas bulves išvirkite su lupenomis pasūdytame vandenyje, kad būtų minkštos, ir pravėsinkite.
- Dar šiltas sugrūskite, įmuškite kiaušinius, suberkite kelis kartus per sietelį persijotus miltus, supilkite lydytą sviestą ir gerai išsukite.
- Pagal skonį berkite druskos, pipirų, aitriosios paprikos ir susmulkintų šalavijų lapelių.
- Užminkykite minkštą tešlą ir ant miltais pabarstytos lentos iškočiokite ją į kelis plonus volelius.
- Juos supjaustykite maždaug 2 cm ilgio gabaliukais, galite įspausti duobutes ar peiliu padaryti įpjovas.
- Paruoštus virtinukus sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį.
- Virkite, kol iškils į paviršių. Išgriebkite kiaurasamčiu ir tiekite su lydytu sviestu.
Keksiukai su špinatais
Jums reikės: 5 virtų bulvių, 2 kiaušinių, 4 riekių batono, stiklinės grietinėlės, saujos špinatų, 3 šaukštų migdolų drožlių, 3 skiltelių česnako, 250 g riebaus varškės sūrio, 150 g tarkuoto brandinto sūrio, pagal skonį druskos, pipirų, citrinų sulčių.
- Batoną pamerkite į grietinėlę, kai išbrinks, sukrėskite į trinti skirtą indą.
- Ten pat sudėkite nuluptas bulves, įmuškite kiaušinius, berkite druskos, pipirų, tarkuoto sūrio, pagal skonį įlašinkite citrinų sulčių ir iki vientisumo sutrinkite.
- Špinatus suplėšykite, varškės sūrį iki trupinių sutrupinkite šakute arba sutarkuokite stambia trintuve.
- Migdolų drožles paskrudinkite sausoje keptuvėje.
- Į bulvių masę įmaišykite plėšytus špinatus, trupintą varškės sūrį, migdolų drožles, sugrūstus česnakus ir gerai išmaišykite.
- Paruoštą masę krėskite į sviestu išteptas keksiukų formeles.
- Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
Bulvių ir pesto salotos
Jums reikės: 500 g virtų bulvių, ryšulėlio krapų ir svogūnų laiškų, 2 raudonųjų svogūnų, 4 šaukštų pesto, 50 ml alyvuogių aliejaus, 300 g lieso mėgstamo rūkyto arba virto kumpio, po žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų.
- Žalumynus smulkiai sukapokite.
- Raudonuosius svogūnus nulupkite, irgi sukapokite, šiek tiek pasūdykite ir pakratykite uždengtoje lėkštėje, kad neliktų aitrumo.
- Bulves labai gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir iškepkite orkaitėje su lupenomis.
- Ataušinkite, nulupkite, supjaustykite stambokomis skiltelėmis ir išdalykite į dubenėlius.
- Jas pasūdykite, pagardinkite pipirais, svogūnais, žalumynais.
- Pestą sumaišykite su aliejumi ir negailėdami apšlakstykite salotas.
- Ant viršaus berkite kumpio (jei norite, galite pakepinti) gabalėlių.