Perversmas maisto papildų rinkoje: mineralai pasisavinami kelis kartus geriau

Moteris / Shutterstock nuotr.
Moteris / Shutterstock nuotr.
Projekto partnerio turinys
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
2021-09-30 08:30
AA

Nuovargis, bloga nuotaika ir jėgų trūkumas, išblyškusi oda, slenkantys plaukai ar skilinėjantys nagai – tai gali būti signalai, kad organizmui trūksta vitaminų ir mineralų. Deja, ne visus mineralus kūnas lengvai pasisavina iš mums įprastų maisto produktų.

Chelatiniai maisto papildai yra tikras atradimas, kalbant apie tokių mineralinių junginių kaip geležis, magnis, cinkas ir kalcis pasisavinimą. Unikali technologija naudingąsias medžiagas padeda pasisavinti kelis kartus geriau, rodo naujausi tyrimai. Pavyzdžiui, chelatinis magnio bisglicinatas pasisavinamas 5 kartus geriau nei magnio oksidas. Kalbant apie geležį, šis rodiklis skiriasi 4 kartus, o chelatinis cinkas pasisavinimas 1,4 karto geriau nei kitos cinko druskos.

Chelatinių maisto papildų fenomeną galima paaiškinti unikaliu gamybos procesu, kai, pasitelkiant patentuotą technologiją, sukuriama naujos formos organinė molekulė – mineralų ir dviejų aminorūgščių kompleksas. 

Tokio organinio junginio neveikia skrandžio rūgštys ar kava, pienas, kiti mineralai. Kadangi chelatiniai mikroelementai maksimaliai pasisavinami, pakanka mažesnio maisto papildų kiekio, jie nedirgina skrandžio.

Dėmesys – pasisavinimui

Tam, kad maisto papildai būtų kuo geriau pasisavinami ir atliktų savo funkciją, į organizmą patenkantys mineralai turi būti surišti organiniais komponentais. Šis procesas natūraliai vyksta mūsų kūne, jis vadinamas chelacija.

Deja, chelacijos procesą organizme dažnai sutrikdo įvairūs nepalankūs veiksniai (netinkamos cheminės formos mineralas, skrandžio rūgštys, tam tikri maisto produktai), todėl kai kurie mineralai gali pasišalinti iš organizmo praktiškai nepasisavinti. Atkūrus chelacijos procesą laboratorijoje, gaunama bioaktyvi medžiaga, kuri lengvai prasiskverbia pro žarnyno sieneles ir aprūpina organizmą naudingais elementais. 

Suomijos maisto papildų gamintojas „Bertil‘s“

Kurį elementą rinktis?

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kas trečias žmogus kenčia nuo geležies stokos anemijos, kraujas prastai aprūpinamas deguonimi. Savo ruožtu magnis yra universalus mineralas, palaikantis smegenų sveikatą, energijos gamybą ir normalią raumenų bei nervų funkciją. 

Tiesa, neorganinių papildų pasisavinimas vis dar yra gana mažas ir paprastai sukelia nepageidaujamą šalutinį poveikį. Pavyzdžiui, skrandžio sutrikimus, vidurių užkietėjimą ar viduriavimą, pykinimą. Chelatai jungia geležį su itin mažos molekulinės masės aminorūgštimis, todėl gaunamas organinis junginys skrandyje lieka nepakitęs ir yra pakankamai mažas, kad galėtų absorbuotis pro žarnyno sieneles. 

Lygiai tokiu pačiu būdu apdorojamas ir magnis, palaikantis smegenų sveikatą, energijos gamybą ir normalią raumenų bei nervų funkciją. Nepažeistas per virškinimo traktą jis patenka iki optimalaus absorbcijos taško, mažiau sąveikauja su kitomis maistinėmis medžiagomis ir, moksliškai įrodyta, neapsunkina virškinamojo trakto.

Savo ruožtu chelatinis cinkas, būtina medžiaga tinkamam imuninės sistemos funkcionavimui palaikyti, sujungiamas su dviem organiniais glicino (aminorūgštis, dalyvaujanti, pavyzdžiui, baltymų sintezėje) ligandais, todėl gaunamas žemas pH ir labai stabili struktūra, kuri lengvai absorbuojama. Chelatinis cinkas galiausiai suskaidomas žarnyno ląstelėse, tai užtikrina geresnį organizmo aprūpinimą šiuo mikroelementu. 

Suomijos maisto papildų gamintojas „Bertil‘s“

Įsigilinkite į sudėtį

Kita naudinga chelatinių mineralų savybė yra jų svoris. Tyrimai parodė, kad, siekiant tinkamos chelatinių maisto papildų absorbcijos žarnyne, viršutinė molekulinės masės riba turėtų būti mažesnė nei 800 daltonų. Ši svorio riba užtikrina, kad chelatiniai maisto papildai būtų tinkamai absorbuojami žarnyne. Chelatiniai mineralai susidaro su mažiau nei keturiomis aminorūgštimis (dauguma jų turi dvi), todėl jų molekulinė masė yra gerokai mažesnė nei 800 daltonų.

Kai įprasta mineralinė druska ištirpsta skrandyje, mineralas tampa įelektrintu jonu, kuris gali blokuoti kitų maistinių medžiagų pasisavinimą arba sudaryti nepasisavinamus junginius. Chelatiniai maisto papildai yra elektriškai neutralūs. Todėl mineralas nereaguoja su kitomis maistinėmis medžiagomis, nėra suardomas skrandžio rūgščių ir patekęs į žarnyną yra toliau efektyviai pasisavinamas. Patekęs į organizmą, jis skyla į gliciną ir mums taip gerai pažįstamus elementus, tarkime, magnį ar geležį.  

Patikimas gamintojas

1956 m. Jungtinėse Amerikos Valstijose įsikūrusi „Albion®“ laboratorija yra pagrindinė chelatinių mineralų gamintoja pasaulyje, labiausiai įsitvirtinęs ir visame pasaulyje pripažintas šios srities lyderis. Taip pat pirmasis bisglicinato chelatų gamintojas, kurį patvirtino Europos maisto saugos tarnyba (EFSA).

„Albion®“ mineralai yra unikalūs tuo, kad sukurti produktai visuomet patikrinami FTIR technologija. Ji leidžia identifikuoti ryšius tarp aminorūgšties ir mineralo, užtikrinti, kad kiekviena mineralų partija turi molekulinę struktūrą, įrodančią, kad tai yra chelatas. 

„Albion®“ sukurtus chelatinius mineralus naudoja ir Suomijos maisto papildų gamintojas „Bertil‘s“. Aukščiausios kokybės „Bertil‘s“ maisto papildai gaminami moderniausiose laboratorijose ir atitinka chelatinių mineralų kokybės standartus visame pasaulyje. Šių maisto papildų jau galima įsigyti ir Lietuvos vaistinėse.

Sekite mūsų naujienas Facebook paskyroje.