Pirmosios tokios Vismantės ir Valdo Benkunskų Kalėdos: nauja tradicija ir šeimos liaupsinamas valgis

Vismantė Benkunskienė ir Valdas Benkunskas / Simonos Kuzminskaitės nuotr.
Vismantė Benkunskienė ir Valdas Benkunskas / Simonos Kuzminskaitės nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2023-12-24 19:34
AA

Vilniaus miesto mero Valdo Benkunsko ir jo žmonos operos solistės Vismantės Benkunskienės šeima šių metų šventes sutinka kiek kitaip nei įprastai – vyrui tapus sostinės „galva“, pečius užgulė didelė atsakomybė, tad ir kalėdinis periodas kaip niekad darbingas. Visgi šventinės nuotaikos tai neišblaško – ją namuose puoselėja Vismantė su dukrele Agota Ona.

„Mūsų šeimoje įprasta komandiškai dalintis darbus. Kadangi šis šventinis periodas yra pirmasis toks, kai Valdas negali tiek pasinerti į kalėdinę dvasią, nes iki pat Naujųjų yra itin intensyvus periodas, tai taip natūraliai ir išėjo, kad aš perėmiau tam tikrus pasiruošimo šventėms darbus, dovanų idėjas, namų rūpesčius. Taip vis pasikalbėdami, apsitardami, kaip sekasi vienam ir kitam, žengėme link švenčių. Tas periodas buvo išties magiškas“, – portalui Žmonės.lt dar prieš Kalėdas kalbėjo V.Benkunskienė, sutikusi papasakoti apie šeimos šventines tradicijas.

Kalėdų eglė įžiebta kone kartu su Vilniaus žaliaskare!

Šventinės magijos Benkunskų šeimoje išties netrūksta. O ir kaip gali trūkti, kai į pasaulį dar smalsiu žvilgsniu žvelgia kiek daugiau nei metukų mažylė Agota Ona. Vismantė juokdamasi pasakoja, kiek daug džiaugsmo dukrelei suteikia Kalėdų Senelis! Tiesa, šypteli ji, vienas susitikimas su šiuo Laplandijos gyventoju baigėsi... ašaromis.

„Kai tik pamato Kalėdų Senelį ekrane, Agotai yra didžiausias džiaugsmas, bet prieš kurį laiką susitikome su tokiu gatvėje ir ji apsiašarojo. Kai pasidalinome tokio susitikimo nuotrauka socialiniuose tinkluose, visokių minčių žmonėms kilo – kad išsigando, kad nepatiko... Bet tos ašaros buvo iš laimės, džiaugsmo, nes rankytės vis buvo tiesiamos, kad, va, einame pas Senelį, einame pas Senelį“, – nusijuokia V.Benkunskienė.

Nieko keisto, kad vaikiškų džiaugsmų perpildyta kalėdine dvasia gyvenantys Benkunskai šiemet anksti papuošė ir Kalėdų eglę – ši jų namuose sutvisko panašiu metu kaip ir pagrindinė Vilniaus žaliaskarė.

„Pirmąją advento dieną Valdas parvežė eglutę, o mes ją papuošėme kartu su mažyle taip, kaip mokėjome, savais žaisliukais – tokiais, kokius turėjome. Tiesą sakant, norėjosi kuo ilgiau pasidžiaugti ta kalėdine dvasia, o ir Agota tokia laiminga – vis čiupinėja, stebi žaisliukus ir lemputes“, – šypteli operos solistė ir priduria šventiniu laikotarpiu jau sukūrusi naują tradiciją, kuri visus labai džiugina.

„Kadangi keliamės apie šeštą valandą ryto, tai visi nulipame į pirmą aukštą, įžiebiame eglutę, uždegame advento žvakes ir tik tuomet einame gaminti pusryčių. Tokios smulkios kasdienės akimirkos, nedidelės tradicijos yra labai gražios, magiškos, o ir mažylei suteikia dar daugiau kalėdinio jausmo. Juk apie tai ir yra šventės ir visas šis periodas“, – kalėdiniais džiaugsmais su portalu Žmonės.lt dalijasi pašnekovė.

Ant stalo – jokių sušių!

Nors darbas veja darbą, gražiausias žiemos šventes Valdas ir Vismantė Benkunskai visuomet sutinka su artimaisiais. V.Benkunskienė pasakoja, kad per Kūčias tradiciškai vyksta pas jos tėvus, o Kalėdas sutinka su vyro šeima. „Pirmąją Kalėdų dieną visi kartu su mano tėvais vyksime pas Valdo tėvus. Gruodžio 25-ąją yra Valdo tėčio gimtadienis, tai labai gražiai ir tvarkingai mums susidėlioja tas šventinis kelionių grafikas“, – šypteli ji.

Šventėms V.Benkunskienė visuomet atsakingai ruošiasi. Operos solistė neslepia – jų šeimai itin svarbu nuo pat mažų dienų perduoti tradicijas dukrelei Agotai Onai, tad artėjant Kalėdoms šeimos moterys drauge įsisuko ne tik į dovanų paieškas, namų puošimą, bet ir tradicinių patiekalų gamybą.

„Šiais metais nutarėme kepti kūčiukus, kad prie to galėtų prisidėti ir mažylė. Mums su Valdu norisi, kad Agota nuo mažens žinotų, kaip „gimsta“ tos šventės, kokios tradicijos, kad viskam reikia įdėti nemažai darbo, ne tik lengvai viską nusipirkti parduotuvėje. Man tas gamybos procesas turbūt ir yra tikroji šventė – jis yra apie bendrystę ir dėmesį kitiems“, – dalijasi Vismantė.

Bendrų gardžių projektų kūrimo perpildytos ir šeimos Kūčios. „Visi namuose klega, čiauška, dalijasi, kas ir ką turi supjaustyti, kam ir kokios misijos patikėtos. Mūsų šeimai išties yra labai svarbios tradicijos – nuo maisto ruošimo iki laiko kartu“, – su šypsena pasakoja pašnekovė.

Todėl nieko keisto, kad Benkunskų šeimoje Kūčių stalą tradiciškai nugula dvylika patiekalų, o ir jokių sušių bei kitų šiandien populiarių valgių ant jo neišvysi! Prie stalo prisimenami Anapilin iškeliavę artimieji, o ir pasidžiaugiama giminę vis papildančių mažylių gausa.

O kaip dovanos? Išgirdusi tokį klausimą, Vismantė šypteli – dovanomis jie tikrai keičiasi, jas renkasi kruopščiai ir atsakingai, visgi šiemet šeima nutarė padaryti išimtį.

„Kol nebuvo Agotos, su Valdu stengdavomės vienas kitą kuo labiau nustebinti. Ne kažkokiais brangiais pirkiniais, o stengdamiesi kuo ilgiau išlaikyti tą kalėdinę paslaptį ir staigmeną. Visgi šiemet nutarėme, kad per daug pinigų į dovanas neinvestuosime, nupirksime ką nors minimalaus, o vietoje to geriau kiek vėliau paprašysime kažkokio Kalėdų stebuklo – gal kokios nors kelionės visiems kartu, gal kažkokio bendro pirkinio... Tad mūsų dovanos šiais metais bus tikrai jaukios ir labai apgalvotos. Tikrai kalėdiškos, su dvasia“, – portalui Žmonės.lt pasakoja V.Benkunskienė.

Valdo ir Vismantės Benkunskų Kalėdos (5 nuotr.)
Simonos Kuzminskaitės nuotr.
+2

V.Benkuskienė su portalu Žmonės.lt pasidalijo šeimos itin mėgstamo Kūčių patiekalo receptu. Kviečiame išbandyti.

Silkė su cinamonu

Šiam tradiciniam, mano megstamiausiam močiutės receptui tinkamiausia neskrosta silkė.

Reikės:

  • Silkės file
  • Svogūno (tinka pagal skonį, baltas arba raudonas)
  • Acto
  • Cinamono
  • Cukraus
  • Žiupsnelio druskos
  • Drungno vandens.

Paruošiame silkės filė, supjaustome nedideliais gabalėliais, plonai supjaustome svogūną pusžiedžiais ir sluoksniuojame indelyje – silkę apibarstome cinamonu ir uždedame svogūnais.

Marinatui:

vandenyje sumaišome actą, cukrų ir druską (druskos nepadauginti, sūrumo pakaks ir nuo silkės). Ragaujame, kol gauname saldžiarūgštį marinatą, jį supilame į indą, kad apsemtų silkę, uždengiame ir paliekame šaldytuve parai ar dviems.