Pomidoriukų pasaulyje: rinkimės ir auginkime
Kalendorinis pavasaris jau lipa ant kulnų, tad daržininkai ir sodininkai sukrunta rinktis sėklų bei galvoti apie derlių. Žinoma, viskas prasideda nuo daigų ir kruopščios auginamų daržovių priežiūros, tačiau kai aplink tokia gausybė pomidorų rūšių, išsirinkti ne taip ir lengva. Geltoni, raudoni, rožiniai, vyšniniai, tamsiai žalsvi... Skanaujame ir komentuojame!
Ant palangės jau dabar galite užsiauginti vyšninių pomidoriukių. Nuo ko pradėti? Patarimus rasite ČIA. Taip pat, jeigu trokštate išbandyti netikėtų, įdomių ir amą užgniaužiančių pomidorų rūšių, daugiau informacijos aptiksite straipsnyje „Renkamės pomidorų veislę. Kuri geriausia?“
Na, o dabar sugrįžtame prie spalvų!
Violetiniai ar net beveik juodi pomidorai, kurių spalva primena baklažanų, atrodo tikrai išskirtinai ir labai gardžiai. Taigi tokie, pasak mokslininkų, yra kur kas atsparesni kenkėjams, ilgiau išlieka švieži ir nesuvytę, be to, gydo nuo vėžio. Mes jau nekalbame apie tai, kad tokie ir salotose sužibės visai kitais skoniais bei spalvomis.
Geltonieji pomidorai, palyginti su raudonaisiais, rečiau sukelia alergiją. Teigiama, jog geltonieji pomidorai netgi turi mažiau kalorijų, skysčių, yra mėsingesni, juose gausu vitamino A, reikalingo kaulams ir dantims. Šie vaisiai yra švelnesnio ir saldesnio skonio nei raudonieji. Geltonieji pomidorai stiprina kraujagyslių sistemą, turi daug antioksidantų, kovojančių su laisvaisiais radikalais.
Raudonuosiuose pomidoruose yra nemažai vitamino C, todėl jie vadinami pačiais rūgščiausiais vaisiais. Be to, jie gali būti pačių įvairiausių formų, dydžių, netgi gumbuoti, pailgi, vyšniniai, slyviniai ir t. t. Jie išlieka nepakeičiamais lyderiais kulinariniuose šedevruose ar įprastinėje mityboje. Tad norintys įdomesnių rūšių, tikrai turi iš ko rinktis!
Žali pomidorai – taip pat skanus pasirinkimas. Saldoki ir dailiai atrodantys, beveik tirpsta burnoje, kadangi yra sultingi. Puikiai auga ir lauke, ir šiltnamyje. Mėsingi, idealiai tinka salotoms, jų odelę nulupsite be jokio vargo.
Rožiniai pomidorai – itin švelnaus skonio ir tokios pačios subtilios spalvos. Anksčiau jie buvo žinomi kaip neatsparūs ligoms, be to, greitai gesdavo. Šiandien rožiniai pomidorai gerokai patobulinti, todėl turi kur kas daugiau privalumų, ilgai išlieka švieži bei tvirti.
„Abrikosiniai“ arba „persikiniai“ pomidorai. Tokie išsiskiria tuo, kad yra padengti „plaukeliais“, todėl primena minėtus vaisius. Jie saldūs, aromatingi, būna įvairių spalvų.
Balti ir kreminės spalvos pomidorai nėra rūgštūs, o veikiau saldūs, labai švelnaus skonio, aromatingi. Jie atrodo originaliai, labai gerai auga tiek šiltnamyje, tiek lauke.
Oranžiniai pomidorai. Juose, kaip ir geltonuosiuose, yra daug karotino, jie mėsingi, sultingi, puikiai tinka įvairiems patiekalams – nuo salotų iki troškinių. Taip pat jie saugo nuo vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, puikiai tinka dietinei mitybai.
Dryžuoti pomidorai. Galite užsiauginti ir pomidorų „zebriukų“, tarkime, žalių arba raudonų su geltonais dryžiukais. Tačiau dryžuota tik jų odelė. Ją nulupus, pomidoras būna raudonas arba žalias. Jie saldoki, storesnės odelės, todėl prieš valgį ją geriau nulupti. Tinka salotoms ir padažams, marinavimui.
Galbūt ir jūs auginate kokių nors įdomių rūšių daržovių, vaisių, uogų? Pasidalinkite savo patirtimi su kitomis portalo Ji24.lt skaitytojomis!