Populiariausių dietų – Dukano, Atkinso ir paleo – privalumai ir trūkumai
Dukano, Atkinso ir paleo dietos, ko gero, labiausiai žinomos Lietuvoje. Daugelis susižavi jų žadamais rezultatais, tačiau apie galimas pasekmes greitai sulieknėti norintys žmonės nesusimąsto.
„Lieknėjimo ir sveikatingumo centro“ sveikos mitybos specialistas Tomas Lenart pasakoja ne tik apie šių dietų pliusus, bet ir minusus.
Tomo Lenart teigimu, visos šios dietos yra iš esmės baltyminės dietos su tam tikromis modifikacijomis.
Bendri privalumai:
1. Daugeliui žmonių lengvai suprantamos.
2. Sąlyginai nesunku laikytis (dėl to, kad nuo didelio baltymų kiekio žmogus jaučiasi pakankamai sotus, nereikia badmiriauti).
3. Priklausomai nuo to, kaip griežtai šių dietų laikomasi, visos duoda pakankamai greitus, trumpalaikius rezultatus. T. y. žmogus pamato rezultatą, yra tam tikras stimulas veikti toliau.
4. Visos šios dietos pasisako už greitų angliavandenių (cukraus, saldumynų, batonų, pyragų, saldžių gėrimų ir pan. produktų) ribojimą.
TAIP PAT SKAITYKITE: Dukano dieta: mitybos planas, pasižymintis ilgalaikiu poveikiu
Bendri trūkumai:
1. Trumpalaikiai rezultatai. Nors iš esmės visų dietų kūrėjai teigia, kad jų rezultatai yra ilgalaikiai, realybė tokia, kad rezultatai yra tol, kol laikomasi dietos, t. y. sugrįžus prie pradinės mitybos, su kaupu sugrįžta ir kilogramai… Nėra, nebuvo ir nebus tokios dietos, papildų, priemonių, kurių pavartojus vieną kartą rezultatas liktų visam gyvenimui. Išskyrus nanorobotus, kurie galėtų būti vieną kartą patalpinti į organizmą ir visą likusį gyvenimą nuolat kontroliuotų mūsų organizmo metabolizmą bei kitus procesus, tačiau kol kas tai vis dar mokslinė fantastika. Taip pat, kaip vieną kartą sočiai privalgę negalime būti sotūs iki gyvenimo galo. Tai ne tik Dukano, Atkinso ar paleo dietų problema, bet bendrai visų dietų ir mitybos planų problema.
Vienintelis kelias į ilgalaikę, stabilią svorio korekciją yra ilgalaikiai gyvenimo būdo pokyčiai. Čia iškyla fundamentali problema: kuo dieta duoda greitesnius rezultatus, tuo ji yra didesnis stresas, o kartais ir žala organizmui, psichikai, sveikatai. Tai reiškia, kad tokios dietos laikytis mes galėsime trumpesnį laiką, tad ir rezultatai bus trumpesniam laikotarpiui. Kuo rezultatų norime ilgesniam laikotarpiui, tuo mažiau turime prievartauti savo organizmą, atitinkamai tie rezultatai lėčiau ateina.
2. Visos šios dietos remiasi dideliu kiekiu (dažnai pertekliniu) baltyminio maisto, kas rūgština organizmą (ko pasekmė – vyresniame amžiuje galimi kaulų išretėjimai ir lūžimai), apkrauna kepenis, inkstus, gali sukelti vidurių užkietėjimus, didina vėžinių susirgimų riziką, ypač plonojo žarnyno ir storosios žarnos.
Nėra, nebuvo ir nebus tokios dietos, papildų, priemonių, kurių pavartojus vieną kartą rezultatas liktų visam gyvenimui.
3. Lyginant šias dietas tarpusavyje, T.Lenart teigimu, žalingiausia (nors lengviausiai suprantama ir, ko gero, daugeliui lengviausiai prieinama) yra Atkinso dieta. Kuomet neribojamas baltymų ir riebalų (ypač sočiųjų) kiekis, bet smarkiai ribojamas tokių gerai sveikatai palaikyti reikalingų produktų, kaip daržovės ir vaisiai kiekis. Šios dietos pasekmė – programuojama vitaminų, mineralų, antioksidantų, ląstelienos, fitomedžiagų deficito problema.
Mažiausiai žalinga ar šiuo atveju geriausia yra paleo dieta, kurios metu smarkiai ribojami saldumynų, duonos, pyrago gaminių, kito stipriai perdirbto ir apdoroto maisto kiekiai (kas visais atvejais yra gerai). Tinkamu maistu laikomi riešutai, sėklos, natūralūs aliejai, vaisiai, daržovės, o dietos pagrindą sudaro baltyminis maistas (mėsa, žuvis, kiaušiniai).
Dukano dieta iš esmės yra yra tarpinis variantas tarp Atkinso ir paleo dietos, tiesiog suskirstytas etapais ir ištemptas laike.
TAIP PAT SKAITYKITE: Mitybos ekspertas: 4 dietos, kurias turite išbraukti iš savo gyvenimo
Kaip atrodytų ideali mityba?
„Jei paimtume paleo dietą ir mitybos pagrindu padarytume ne baltyminį maistą, o daržoves (tiek žalias, tiek virtas, troškintas; apie bulvytes fri, cepelinus, vėdarus šiuo atveju nekalbama) ir vaisius, uogas (ypač šviežius, augančius vietoje, ne konservuotus, džiovintus ar juolab virtus cukruje), o tik tada įtrauktume baltyminį maistą, na, ir atitinkamai sėklas, riešutus, vertingus aliejus.
Galima valgiaraštį papildyti ir natūraliais, nesaldintais pieno produktais (varškė, kefyras, jogurtai, pasukos). Tuomet, tai galėtų būti puikus pamatas mūsų sveikos mitybos ir ilgalaikio lieknėjimo planui“, – pasakoja Tomas Lenart.
TAIP PAT SKAITYKITE: Viduržemio jūros dieta