Mehdi Fouquet – Prancūziški delikatesai

Mehdi Fouquet / Gedmanto Kropio nuotrauka
Mehdi Fouquet / Gedmanto Kropio nuotrauka
Valdas Puteikis
Šaltinis: Žmonės
2021-07-09 12:02
AA

Sakoma, prancūzai jau gimsta turėdami ypatingą gomurį ypatingam maistui, tačiau Mehdi Fouquet su gurmaniška savo krašto kultūra labiau susidūrė atvykęs į Lietuvą ir draugės mamos paakintas atidarė delikatesų butiką „La petite France“.

Ar visada, lankydamasis Prancūzijos restoranuose ir skaitydamas valgiaraštį, žinai, ką reiškia kiekvienas užrašytas patiekalas?

Prisipažinsiu, kad niekada nebuvau uolus restoranų lankytojas bei didelis prancūziškos virtuvės žinovas, ir iš tiesų teko ne kartą susidurti, kai, perskaitęs patiekalo pavadinimą, gali tik nujausti, kas bus lėkštėje.

Prancūzų kulinarija – ištisa filosofija ir poezija, todėl patiekalams pavadinti pasitelkiamos kartais labai netikėtos žodžių konstrukcijos. Jos intriguoja, malonios ausiai ir sukuria paslaptį. Taigi nereikia stebėtis, kad ir patys prancūzai neretai virtuvės šefo prašo, jog šis paaiškintų kurį nors patiekalo pavadinimą.

Galima pamatyti, kaip skiriasi iš esmės tų pačių patiekalų pavadinimai, tarkime, Paryžiuje ir Prancūzijos provincijoje. Sostinėje jie bus aiškesni, suprantamesni ir labiau skirti turistui, o kitur virtuvės meistras gali labiau improvizuoti ir atskleisti savo fantaziją.