Pravartūs daiktai kepti ant grotelių

Vasara, kad ir kaip būtų gaila, jau skaičiuoja paskutines savaites. Tačiau kepsnių sezonas dar toli gražu nesibaigia. Kepsime, greičiausiai, ir iki vėlaus rudens, tad tikrai dar ne vėlu įsigyti daikčiukų, palengvinsiančių šį procesą.
► Puikus išradimas – lankstūs iešmai. Jie pravers jau marinuojant produktus – tiesiog suverkite mėsos ar daržovių gabalėlius ir sudėkite į dubenį su marinatu. Lankstus plieninis iešmas susilankstys ir tilps nesunkiai. Be to, jis užims daug mažiau vietos ant grotelių, produktus sudėsite kur kas kompaktiškiau. Iešmo galai karos nuo grotelių šonų, tad nebus įkaitę. Tinka plauti indaplovėje, į kurią tikrai sunkiai sutalpintumėte įprastus iešmus.
► Nerūdijančio plieno indas padažui su dangtelyje įtvirtintu silikoniniu ir karščiui atspariu šepetėliu. Patogu supilti padažą ar marinatą ir naudoti iškart, vos prireikus, t. y. dar kepant ar jau gardžiuojantis paruoštais patiekalais.
► Įrankis bulvėms ant grotelių kepti. Patogu bulves ir uždėti ant įkaitusių grotelių ar laužo, ir nuimti jas. Smaigas, ant kurio bulvės užmaunamos, padeda joms greičiau įkaisti ir iškepti iš vidaus. Tinka naudoti ir kepant orkaitėje.
► Įrankis produktams, kepamiems ant grotelių, prislėgti. Mėsai ir kitiems produktams padeda iškepti daug greičiau. Būna įvairių formų ir dydžių. Taigi rinkitės priklausomai nuo to, ką dažniausiai kepate. Nelygus paviršius leidžia cirkuliuoti orui. Taip pat tinka prispausti marinuojamiems produktams, kad jie būtų gerai apsemti.
► Puikus pagalbininkas – termometras, padedantis nustatyti, ar mėsa jau pasiekė reikiamą temperatūrą. Atsakymas pateikiamas per penkias sekundes. Kad termometrą būtų galima plauti indaplovėje, reikia tik nuimti ekraną.
► Grotelės šonkauliukams kepti padeda jiems apkepti iš abiejų pusių ir sutaupo vietos ant grotelių. Apvertus galima įdėti kepti viščiuką arba jau iškeptą mėsą nunešti ant stalo.
► Kepimo grotelės taip pat tobulėja ir gali būti pritaikytos įvairiausiems produktams kepti, tarkime, kukurūzų burbuolėms, žuviai ir pan. Apvalūs produktai nesiridinės ant grotelių ir apversti tvarkingai apkeps iš visų pusių.
► Naujas išradimas moderniose lauko virtuvėse – infraraudonųjų spindulių kepimo grotelės. Jos įkaista daug greičiau ir palaiko daug aukštesnę temperatūrą nei įprasti dujomis kūrenami „griliai“. Daugumą jų, tiesa, turi abi funkcijas – ir kaitinimą dujomis, ir infraraudonaisiais spinduliais. Taip lengviau kontroliuoti kepimo temperatūrą, nes didelis infraraudonųjų spindulių sukuriamas karštis gali per greitai sudeginti „jautrius“ produktus, tarkime, daržoves.
► Naujovėms neabejingi kepėjai įvertins ir Himalajų druskos padėklą kepti. Jis ne tik padeda produktams apkepti tolygiai, ką kartais būna sunku padaryti ant atviros ugnies, bet ir suteikia patiekalams papildomų skonio atspalvių. Itin tinka daržovėms kepti.
► Tokį paprastą ir gardų patiekalą kaip spragėsiai puikiai galima paruošti ir lauke, nebūtina bėgti iš sodo į virtuvę. Tereikia turėti specialią keptuvę. Dauguma šių keptuvių būna su ilga rankena, tad nenusideginsite rankų. Taip pat jos turi dangtį su skylutėmis, kuris išleidžia garus, bet neleidžia išbyrėti kukurūzams. Dangtis vėliau gali būti panaudotas paruoštiems kukurūzams supilti.
Tekstas Linos Tuskėnaitės