Prietaisas, sukėlęs revoliuciją virtuvėje
Statistika iškalbinga – Lietuvoje auga daržovių, vaisių, paukštienos ir žuvies vartojimas, vadinasi, tautiečiai vis labiau domisi sveika mityba ir sveiku gyvenimo būdu. Deja, dėl gyvenimo skubos ir noro save realizuoti įvairiose srityse, turime vis mažiau laiko maisto gaminimui, tačiau tebetrokštame valgyti kokybišką, namuose su meile pagamintą maistą. Kokios išeitys?
Nežinia, ar tokių pat jausmų vedamas vokiečių išradėjas Karlas Buschas ėmėsi kurti prietaisą, kuris palengvintų tiek namų šeimininkių, tiek šviežio maisto gerbėjų gyvenimą, bet jam tai puikiai pavyko. Dar 1963 m. rinkoje debiutavo pirmasis buitinis vakuumatorius – prietaisas, skirtas maisto išsaugojimui.
Pirmieji prietaisai, ištrūkę iš pramoninių įrenginių kategorijos ir restoranų virtuvių, buvo dar gana gremėzdiški savo dydžiu, tačiau puikiai atliko funkciją – kuo ilgiau išlaikyti šviežią maistą. Kaip pasakoja Edvardas Karečka, bendrovės „ACC Distribution“ produkto vadybininkas, vakuumatoriaus veikimo principas yra gana paprastas: į specialius maišelius arba dėžutes sudedamas maistas ir prietaisas iš talpų ištraukia orą.
„Vakuumatorius yra lyg siurblys. Kaip žinoma, maistas genda dėl bakterijų poveikio, o nesant oro, jos neturi terpės daugintis, todėl ir maistas daug ilgiau išlieka šviežias“, - paprastą, bet efektyvų veikimo būdą dėsto E.Karečka.
Kaip ilgai maistas lieka šviežias?
Apie prietaiso efektyvumą patys už save kalba skaičiai. Tarkime, šviežia jautiena, laikoma šaldytuve, išlieka nepakitusi 3-4 dienas, kai apdorota vakuumatoriumi – dvigubai ilgiau. Vis labiau populiarėjanti šviežia paukštiena, apdorota vakuumatoriumi, išsilaiko iki devynių dienų, kai laikoma tradiciniu būdu - išsilaiko iki trijų dienų; sūris nesukietėja ir lieka šviežias iki 60 dienų, vietoje įprastų dvidešimties.
„Kas aktualu rudenį – tai vaisiai, uogos ir daržovės. Naudojant vakuumatorių, daržovės išlieka šviežios iki 7-10 dienų, kai laikant įprastai jos vysti pradeda jau kitą dieną. Vakuumuojant vaisius, jie išlieka šviežiais iki dvidešimties dienų – tai tris kartus ilgiau nei neapdoroti“, - pasakoja „ACC Distribution“ produkto vadybininkas.
Tokiu būdu galima saugoti ne tik grynus produktus, bet ir paruoštus patiekalus. Tarkime, sriuba, makaronai, tyrelės išlaikomos šviežios iki dešimties dienų, kai laikomi šaldytuve po dvejų ar trejų dienų pradeda keisti savo sudėtį.
„Jei nuspręsite taip saugoti apdorotus mėsos gaminius, vaisius ir daržoves, tuomet galiojimo laikas skaičiuojamas jau ne dienomis, o mėnesiais ar net metais. Pavyzdžiui, rūkytos ar džiovintos mėsos gaminiai gali būti saugomi iki pusantrų metų, žuvis iki metų (įprastai tris kartus trumpiau). Iki dvejų kartų prailginamas galiojimo laikas ir tokių birių produktų, kaip ryžiai ar makaronai“, - produktų grupes vardina ekspertas.
Kokį rinktis?
Šiandien yra nemažas vakuumatorių pasirinkimas, todėl natūraliai kyla klausimas, kokį prietaisą rinktis. „ACC Distribution“ ekspertas nurodo, kad visų pirma reikėtų įvertinti poreikius ir tik tada apsispręsti dėl prietaiso.
„Bendras principas toks – kuo prietaisas brangesnis, tuo jis turi daugiau atskirų funkcijų. Įvertinkite, kokie jūsų poreikiai. Patirtis rodo, kad ir ekonominis prietaiso variantas puikiai atlieka savo funkcijas, tad galite savo pažintį su vakuumatoriumi pradėti nuo pigesnio varianto“, - sako E.Karečka.
Tarkime „Caso“ linijos prietaisai turi ne tik skirtingas funkcijas, tačiau yra skirtingų išmatavimų – kas aktualu planuojant jiems vietą virtuvėje.
Ekspertas atkreipia dėmesį į talpas, kur laikomi produktai. Jų būna trijų rūšių: tai standartinio dydžio maišeliai, plastikiniai rulonai ir dėžutės. Visi jie yra specialūs, nes turi būti sandarūs, todėl netiks įprastiniai. Į dėžutes verta sudėti dažniau naudojamus ar birius produktus, o plastikiniai rulonai patogūs tuo, kad galima sudėti didesnius, nestandartinių dydžių produktus.
Sugalvojo, kaip pritaikyti kūrybiškai
Vakuumatoriaus pirminė paskirtis yra kuo ilgiau maistą išlaikyti šviežiu, tačiau žmonės šį prietaisą panaudoja kūrybiškai. Vienas labiausiai paplitusių būdų, kaip dar pritaikomas vakuumatorius, yra mėsos marinavimas. Kai ištraukiamas oras, marinatas greičiau įsiskverbia į mėsą - po valandos jau galima kepti ir mėgautis skoniu. Tačiau yra ir daugiau būdų, kaip panaudoti šį virtuvės darbštuolį.
„Vakuumatorius naudojamas drabužių saugojimui. Drabužiai sudedami į maišą ir iš jo išsiurbiamas oras. Taip galima saugoti sezoninius drabužius. Tokiu būdu jie tarnauja ilgiau ir neapdulkėja“, - pasakojo ekspertas.
Vakuumatoriaus privalumus greitai pastebėjo keliautojai ir ekstremalių pomėgių gerbėjai. „Jie pamatė, kad dėti drabužius į maišus ir iš ten ištraukti orą ne tik talpu ir patogu, tačiau ir saugu. Tarkime, jei keliaujate vandeniu, tuomet net apvirtus valčiai ar baidarei, pakaitiniai drabužiai lieka sausi“, - pasakojo E.Karečka.
„ACC Distribution“ produkto vadybininkas nurodo, kad nors tautiečiai prietaisą atrado visai neseniai, tačiau jam prognozuoja šviesią ateitį. „Lietuviai vakuumatorių atrado visai neseniai, tačiau tokiose šalyse kaip Vokietija šis prietaisas yra kiekvienoje virtuvėje. Išbandžius jo galimybes, be tokio prietaiso gyvenimo nelabai galima įsivaizduoti – tą patyriau ir pats“, - sako E.Karečka.