Ruošiame kvapųjį alyvuogių aliejų

Aromatinis alyvuogių aliejus / Viktorijos Ramašauskaitės nuotr.
Aromatinis alyvuogių aliejus / Viktorijos Ramašauskaitės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Šiais laikais parduotuvėje galime nusipirkti įvairiausių skonių aliejų. Tačiau nuostabaus kvapo aliejų galime sukurti ir pačios!

Kvapųjį aliejų galite naudoti užkandai (pvz., ant skrebučio) arba gaminant salotų, mėsos, žuvies ir kitus patiekalus. Jis suteiks nuostabaus skonio.

Reikės:

• alyvuogių aliejaus,

• aitriosios paprikos,

• šviežių baziliko lapelių,

• rozmarino šakelės,

• 2 sandarių švarių ir sausų buteliukų, pagamintam aliejui laikyti.

Kaip gaminti:

1. Į vieną buteliuką įdėkite šviežią ar džiovintą rozmarino šakelę ir apipilkite aliejumi. Sandariai uždarykite ir laikykite sausoje, tiesioginių saulės spindulių nepasiekiamoje vietoje.

2. Į kitą buteliuką įdėkite šviežią ar sudžiovintą aitriąją papriką ir kelis šviežius baziliko lapelius. Vėl sandariai uždarykite ir padėkite sausoje, saulės spindulių nepasiekiamoje vietoje.

3. Švelnų aromatą galima pajusti jau po kelių dienų, o darbo, gaminant šį aliejų, buvo išties nedaug!

Į  alyvuogių aliejų taip pat galima dėti kitų kvapių šviežių ar sudžiovintų augalų, prieskonių, citrusinių vaisių žievelių ir  t. t. Kvapiųjų prieskonių galima dėti vienos ar kelių rūšių. Verta pastebėti, kad šviežios prieskoninės žolelės aliejui suteikia aromato kur kas greičiau nei džiovintos. Taigi, jei dedate džiovintų, prireiks trupučio laiko, kad pradėtumėte jausti jūsų sukurto aliejaus aromatą (tai gali užtrukti iki savaitės).

 

Prieskoniai, kurie aliejui suteikia ypač malonaus aromato:

• apelsinų žievelės,

• cinamonų lazdelė ir keletas gvazdikėlių (itin tiks gaminant saldžiuosius patiekalus),

• česnakų griežinėliai (puikiai tiks su kepta mėsa, žuvies patiekalais, ruošiant salotas ar sriubas),

• raudonėliai (ypač tiks picai ar itališkai duonelei gardinti, gali būti naudojamas bet kokiems patiekalams ruošti),

• rozmarinai,

• bazilikai,

• laurų lapai,

• pipirai, kmynai ir cinamonas (ypač tiks gaminant aštriuosius prieskoninius patiekalus),

• aitrieji pipirai,

• petražolės,

• krapai,

• mėtos,

• nugręžta citrinos puselė (be sulčių) ir gvazdikėlis,

• česnako skiltelė, rozmarinas ir keli pipirai (labai tiks gaminant keptas bulves, žuvies ir avienos patiekalus).

Tekstas Viktorijos Ramašauskaitės