Ruošiame kavą namuose: 5 geros kavos paslaptys
Kavos ekspertai pabrėžia, kad nors Lietuvoje suvokimas apie kavą keičiasi, tačiau tik nedaugelis susimąsto, kad pirkdami kavą išsinešti ne tik turime taikstytis su prastesne kavos kokybe, bet ir menkesniu kavos aromatu. Tačiau išties gerą, aromatingą ir kokybišką kavą galime paruošti patys, tereikia žinoti kelias kavos paslaptis.
Negana to, pačių paruošta kava sumažinsi gamtos taršą vienkartiniais plastikiniais puodeliais, leis mėgautis kokybiškos kavos aromatais ir padės sutaupyti 5 litus ir daugiau per dieną (100 Lt per mėnesį ir 1000 Lt per metus). Taigi, kokią kavą rinktis ir ką verta žinoti, kad kavos pasaulis atsiskleistų visomis spalvomis?
1. Svarbi kilmės šalis
Norint mėgautis išskirtinių aromatų kava rekomenduojama rinktis arabikos kavos pupelių rūšį. Afrikoje gaminama kava yra šiek tiek rūgštesnio skonio, centrinės Amerikos šalių kava pasižymi gėlių aromatais (Kosta Rika) ir yra šiek tiek švelnesnio bei saldesnio skonio. Geriausia rinktis vidutinio skrudinimo, nemaltą kavą.
2. Skrudinimo data atskleidžia kavos kokybę
Kuo mažiau laiko praėjo nuo skrudinimo datos, tuo kava kokybiškesnė.
Renkantis kavą atkreipkite dėmesį kavos skrudinimo datą – kuo mažiau laiko praėjo nuo skrudinimo datos, tuo kava kokybiškesnė. Pavyzdžiui, prieš savaitę skrudinta kava atskleis savyje brandintus aromatus, o prieš metus skrudinta kava bus bekvapė ir beskonė.
3. Malta kava „galioja“ 15 minučiųMaltos kavos galiojimo laikas gali nustebinti ne vieną kavos mylėtoją. Net ir šviežiai malta kava, pasak ekspertų, savo aromatus išlaiko 15 minučių, o ką jau bekalbėti apie maltą kavą prekybos centruose. Negana to, nerekomenduojama patiems malti kavą prekybos centruose esančiose savitarnos kavos malimo mašinose – dažnai tokios malimo mašinos turi dulkių, yra užterštos ir gali sugadinti net geros kokybės kavą. Geriausias būdas mėgautis gera kava – kavą malti rankine kavamale. Rankinis malūnėlis kavą sumals vienodais, stambios druskos dydžio gabalėliais. Jei namuose tokios malimo mašinėlės neturite, galite malti ir elektrine, tačiau stenkitės kavos nesumalti į miltus.
4. Leiskite užvirintam vandeniui šiek tiek atvėsti
Kuo smulkiau sumalta kava, tuo gėrimas bus stipresnis. Kuo malimas rupesnis, tuo kava lengvesnė, kvapesnė ir netgi santykinai saldesnė.
Rekomenduojama eksperimentuoti ir patiems atrasti savo mėgiamos kavos paruošimo būdą. Sumalkite kavą trimis skirtingais būdais. Kuo smulkiau sumalta kava, tuo gėrimas bus stipresnis. Kuo malimas rupesnis, tuo kava lengvesnė, kvapesnė ir netgi santykinai saldesnė. Be to, vienodai sumaltą kavą galima užpilti skirtingos temperatūros vandeniu – geriausiai kavos aromatus atskleis ne verdantis vanduo, o šiek tiek atvėsęs, t. y. apie 80 °C.
5. Mėgaukitės gėrimu be cukraus
Dažniausiai į verdančiu vandeniu plikomą kavą įberiame cukraus, įpilame šalto pieno, viską greitai maišome ir gauname kažkokį gėrimą. Tačiau tam, kad pajustumėte visus kavoje sukauptus skonius, rekomenduojama mėgautis kava be cukraus. Cukrus kavos puodelyje užgoš aromatus, ir neturėsite galimybės pasimėgauti visais kavos poskoniais.
Atminkite, kad kavos tirščiai yra vertinga žaliava, kurios nevalia išmesti. Jie puikiai tiks gėlėms tręšti, kompostui, kaukėms kūnui ir veidui gaminti. Negana to, patyrę žvejai sako, kad kavos tirščiai padeda rasti sliekų – tiesiog išpilkite juos ant žemės, o sliekai patys išlys į paviršių.
Taip pat skaitykite: 15 būdų panaudoti kavą ir jos tirščius
Užuot pirkus prastesnės kokybės kavą plastikiniuose puodeliuose, skirkite laiko sau, mėgaukitės su meile užauginta ir paruošta kava. Taip ne tik geriau pajusite kavos pupelėje sukauptą saulės energiją, bet ir labiau rūpinsitės gamta, kuri ją subrandino — mažinsite besaikį vartojimą ir išmetamo plastiko kiekį.