S.Žutautienė stojo už baro – klientų dovanos, arbatpinigių gausa ir iššūkiai: „Galvos skausmas“
Jau kurį laiką buvusią „TV pagalbos“ žvaigždę, atlikėją Sandrą Žutautienę galima išvysti ir dirbančią padavėja. Kartu su scenos partneriu Viktoru Vaikšnoru Plungėje įkurtame restorane „Skalvija“ žinoma moteris sukiojasi tarp staliukų ir nešioja lankytojams patiekalus, o šie dėl jos ne tik atvyksta iš tolimiausių miestų, bet ir apipilą arbatpinigiais bei dovanomis.
Portalui Žmonės.lt S.Žutautienė atskleidė, kas lėmė jos sprendimą dirbti restorane, kokią ypatingą dovaną įteikė klientė, su kokiais iššūkiais susidūrė vystant verslą ir kodėl nė už ką nesutiktų atidaryti antro restorano.
Kaip portalui Žmonės.lt pasakojo žinoma moteris, tai ne pirmas kartais, kai ji dirba padavėja. Pasirodo, S.Žutautienė anksčiau keletą vasarų darbavosi paplūdimio kavinėje.
„Aišku, lauko kavinė ir restoranas skiriasi, bet yra ir bendrumų. Ten būdavo labiau greitas maistas, gėrimai, kavą dažniausiai užpildavo iš arbatinuko, o ne taip, kaip čia, kur daroma su visais kavos aparatais... Bet apskritai, kas liečia aptarnavimo sritį, tai man nėra naujiena.
O kalbant apie darbą virtuvėje, tai irgi nėra naujiena, nes penkerius metus esu dirbusi administratore įmonėje, kuri prekiavo profesionalia virtuvės įranga. Tad man kavinės žinomos iki šiol – sutinku ir savininkus, žinau, kas ką pirkę, kokie projektai daryti, kaip įrengtos virtuvės. Žinau, kas turi būti, ir panašiai. Tuo metu man kiti siūlė studijuoti šį dalyką, bet sakiau – kam man tų barų ir restoranų reikės? Tačiau štai, gyvenimas į restoraną atvedė vėl“, – Žmonės.lt pasakojo S.Žutautienė.
Moteris patikino – šis darbas jai labai patinka, mat jo metu gali pabendrauti su daugybe įvairių žmonių.
„Dabar jau gal šiek tiek rečiau tai darau, per savaitę išeina pora dienų, bet vasarą teko labai daug už baro dirbti. Man tai labai patinka, nes fainai su žmonėm pabendrauti, juos pašnekinti, patiekalą nunešti. Daug gerų žodžių išgirstu tai darydama. Kiti pamato ir stebisi, kad aš už baro. Sako – jūs tokius darbus dirbat? Tai taip, juk ar čia ne darbas? Darbas lygiai toks pat kaip ir visi kiti“, – teigė S.Žutautienė.
Pasak jos, daug žmonių į restoraną atvyksta iš kitų miestų. Netrūksta ir užsieniečių.
„Atvažiavę iš kitų miestų ir Plungę kitaip pamato, ir mūsų restoranėlį aplanko, paskanauja ir dar nustebę lieka, kai pamato, kad mes čia esam.
Labai daug atvyksta ir užsieniečių, dažniausiai būna iš Skandinavijos šalių, vokiečių, jau nekalbu apie latvius ar estus. Jie ypač savaitgaliais – labai dažni svečiai. Būna ir lietuvaičių, kurios grįžta su vyrais užsieniečiais, atvažiuoja čia pavalgyti, supažindina juos su lietuviška virtuve“, – šypsojosi žinoma moteris.
Tiesa, pasitaiko ir tokių, kurie atvyksta ne dėl maisto, o būtent tam, kad gyvai pamatytų Sandrą ir Viktorą.
„Yra tokių – sakė, kad atvažiavo specialiai, nes pamatė mūsų storiukus, kad čia dirbam ir panoro išbandyti maistą, taip pat mus sutikti“, – kalbėjo S.Žutautienė.
Sandra pabrėžė, kad jai didžiausia dovana ir džiaugsmas yra patenkinti lankytojai, tačiau pridūrė, kad iš klientės yra gavusi ir itin malonią dovaną.
„Buvo viena moteris grįžusi iš užsienio, atsivežė savo tėvus ar senelius, vyrą užsienietį ir atvežė dovanų didžiulę orchidėją. Bet man jau vien pašnekėjimas yra dovana. Dažnai žmonės prašo fotografuotis, tai ir man smagu, kai juos taip išeina pradžiuginti, ir žmonėms smagu. Tai toks abipusis smagumas“, – pasidžiaugė žinoma moteris.
Nors dovanų pasitaiko ir rečiau, tačiau arbatpinigių niekuomet netrūksta. Vieną vasaros vakarą žinomai atlikėjai pavyko surinkti beveik du šimtus eurų.
„Arbatpinigių daugiausia gali susirinkti savaitgaliais, tada daugiau turistų, taip pat stoja tie, kurie važiuoja į pajūrį ar iš jo. Šią vasarą teko gauti daugiausiai 190 eurų. Pamenu, kad tuomet tai buvo emigrantai, jie buvo labai malonūs, jiems patiko aptarnavimas, maistas ir jie dosniai atsilygino. Tačiau tai vienkartiniai atvejai, nebūna taip kasdien“, – Žmonės.lt pasakojo S.Žutautienė.
Nepaisant to, kad darbas restorane Sandrai ir labai patinka, tačiau ji atvira – galvos skausmo dėl verslo tikrai netrūksta mat reikia išlaikyti ne tik paslaugų kokybę, bet ir galvoti apie darbuotojus bei jais rūpintis.
„Pagrindiniai iššūkiai yra mokesčiai. Didžiausias galvos skausmas, kad viskas būtų laiku, kad neįklimptume į skolas, kad visada laiku būtų atlyginimai – čia didžiausi iššūkiai. Norisi, kad žmonės ateitų, kad jiems patiktų maistas, kad nebūtų skundų.
Nesakau, kad kiti verslai lengvi, bet maitinimo verslas yra labai sudėtingas – čia niekada nėra jokio garanto. Gal vieną dieną žmonėms pradės nebepatikti maistas ar dar kas nutiks. O norisi, kad taip nebūtų, tad kiekvieną dieną turi galvoti, kad tų žmonių būtų, kad viskas būtų laiku, kad nereiktų užsidaryti.
Nes tai vienoje, tai kitoje vietoje išgirstu, kad maitinimo įstaiga užsidaro, kad nebepajėgia dirbti, skolų daug... tad kiekvieną dieną tenka sukti galvą, kaip viso to išvengti.
Jei nori kažką išlaikyti, išsaugoti, tai turi ir pats dirbti, nes jei tik su piršteliu rodysi, kad padaryt tą ar aną tai toli su tokiu požiūriu nenueisi“, – Žmonės.lt pasakojo S.Žutautienė.
Restorane dirba aštuoni žmonės ir kaip teigia žinoma moteris, jie itin prisideda prie verslo sėkmės, mat darbuojasi išties atsidavę.
„Dirbam draugiškai pečius surėmę. Darbuotojai labai faini, nėra taip, kad padarė ir niekas nerūpi, darbo valandos baigės ir išėjo namo. Nesakau, kad dirba po darbo valandų, bet dirba iš dūšios – tai labai smagu, nes taip galima pasiekti gerų rezultatų“, – komplimentų komandai negailėjo „TV pagalbos“ žvaigždė.
Paklausta, gal planuoja verslą plėsti ir atidaryti antrą restoraną, žinoma moteris patikino, kad tikrai ne. Mat ir su vienu yra pakankamai veiklos.
„Oi ne, ačiū. Puikiai žinom, ką reiškia turėti daugiau ir kai nori visur viską suspėti, būna, kad kažkas kažkur nukenčia. Tarkim, vienoje vietoje reikia daugiau dėmesio, tai tuo metu nukenčia kita, kuri atrodo, kad ir taip gerai važiuoja. Tad naujo restorano atidarymo planuose nėra, nors žinom, kur būtų galima tai daryti. Dažnai išgirstam, kad Klaipėdoje labai lauktų, Telšiuose, bet tai nėra įmanoma, nes norim, kad būtų gerai, nenorim daryti bet kaip“, – mintimis dalijosi S.Žutautienė.
Tiesa, sausio 12 dieną jau septintąjį gimtadienį švęsiantis restoranas toli gražu nėra vienintelis jos ir Viktoro Vaikšnoro verslas. Jau netrukus antrąjį sezoną pradės ir šalia atidarytas naktinis klubas.
„Pernai atidarėm dar ir naktinį klubą, tai labiau šaltojo sezono reikalas, ten vyks muzikiniai vakarai. Dirbam kelias dienas per savaitę, bet jis taip pat reikalauja labai daug dėmesio ir pastangų, nes ir tuos koncertus surengti nėra taip paprasta. Tad tai – dar vienas galvos skausmas. Kartais pagalvoji, kam to reikia, bet jei dėl vietų galva neskaudėtų, tai būtų labai nuobodu gyventi“, –su Žmonės.lt juokdamasi pokalbį baigė S.Žutautienė.