Savaitės vieta: į lietuvišką arbatinę
Antroji Vilniuje atidaryta arbatinė „Local T“ pasirengusi šaltą ar darganotą dieną sušildyti svečius lietuviškomis žolelių arbatomis, vietinės gamybos kava, nustebinti netikėtais desertais ar sumuštiniais bei paskatinti daugiau šypsotis – už šypseną čia taikoma nuolaida.
Nedidelė, šiuolaikiška arbatinė įsikūrusi tiesiai priešais Salomėjos Nėries gimnaziją. Puiki proga lietuviškos arbatos gėrimo kultūrą pradėti populiarinti tarp jaunosios kartos atstovų.
Nors, žinoma, du jauni ir ryžtingi „Local T“ savininkai – Justas Vėžys ir Dovainis Sinkevičius – nusiteikę rimtai pakonkuruoti su daugybe populiarių kavinių.
Ir turi rimtų argumentų, kodėl arbata geriau už kavą – ypač moterims: „Kava sausina odą, arbata – ne. Be to, kava trukdo įsisavinti magnį, cinką, kalį, geležį ir B grupės vitaminus, o žolelių arbata padeda išvalyti kraują ir taip pat puikiai tonizuoja.“
Prieš kelias savaites atsidariusi arbatinė „Local T“ – jau antra sostinės senamiestyje. Ir, greičiausiai, ne paskutinė. Justo ir Dovainio planuose – visas arbatinių tinklas. Jie tiki, kad žmonėms patiks jų siūlomas asortimentas, o dėmesys kokybiškai arbatai išaugs.
„Localt T“ siūlo plačiausią mieste lietuviškų arbatų asortimentą, čia yra įvairių medaus, džemo, žolelių arbatų. Viena populiariausių – „Dieve, padėk“, turinti padėti ir studentams per sesiją nepervargti, ir visiems kitiems neperšalti.
Arbata „Arklio Dominyko“ skirta vaikams, nors, kaip tikina savininkai, ja nemokamai pavaišintų ir šį personažą sukūrusį Vytautą V. Landsbergį.
Gaila, kad Antanas Baranauskas nebeparagaus arbatos „Anykščių šilelis“... Užtat mylimą žmogų, kuriam vis pritrūksta laiko, čia galima nudžiuginti arbata „Dėmesingumas“.
Beje, arbatinėje ruošiama ir kava – morkų, topinambų, gilių ar kiaulpienių kapučinas (330 g – 1,70 €). Su karvės arba sojų pienu: „Tokioje kavoje kofeino nėra, tačiau, tarkim, kiaulpienės tonizuoja kitaip – valo kraują ir organizmas geriau aprūpinamas deguonimi.“
Tačiau čia karaliauja ne kava. „Arbata reikalauja labai daug dėmesio, nes jai naudojamas skirtingos temperatūros vanduo – ne taip, kaip kavai, – sako Dovainis. – Žolelių arbatoms mes naudojame specialius virdulius, kurie palaiko 75 laipsnių vandens temperatūrą. Medaus arbatoms reikalingas kitas karštis, nes aukštoje temperatūroje medus praranda savo savybes. Vandenį irgi naudojame specialų – filtruotą. Tai irgi pagerina arbatos skonį.“
Beje, užsukus į „Local T“ apie visa tai galima išgirsti iš pačių savininkų – Justas ir Dovainis dažnai patys aptarnauja klientus. Ir dedasi į atmintį visas jų pastabas ar pasiūlymus. Sako, kad lankytojai, pamatę, jog į jų rekomendacijas reaguojama, mielai pažeria naujų. „Viena mūsų užduočių – populiarinti arbatos kultūrą įdomiai ir novatoriškai, parodyti, kad vartoti sveikus, skanius gėrimus gali būti madinga ir visiškai nenuobodu.“
TAIP PAT SKAITYKITE: 14 malonumų, kuriais galime palepinti save iki Kalėdų...
Darbo laikas: I–V 7–22 val., VI, VII 9–22 val.
Populiariausios arbatos: „Dieve, padėk“ (iš 19 skirtingų žolelių) 330 g – 1,70 €, citrinų ir pušų pumpurų 330 g – 1,60 €
Populiariausi desertai: „Šypsenietis“ (su varške ir avietėmis) – 1,20 €, giros pyragas – 1,50 €, burokėlių pyragas – 1,50 €
Pagrindinis užkandis: sumuštinis su firminiu „Local T“ padažu – 2,20 €
Adresas: Vilniaus g. 45, Vilnius