Sėjame gražgarstes ir... 10 puikių receptų

Gražgarstės ir skanu, ir sveika / Fotolia nuotr.
Gražgarstės ir skanu, ir sveika / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Užsiauginti šio pastaruoju metu itin populiaraus prieskoninio augalo visai nesunku. Gražgarstės auga greitai, puikiai dera net ir nederlingoje dirvoje, be to, idealiai tinka salotoms, užkandėlėms, padažams, makaronams, picai, rizotui ir kitiems gurmaniškiems patiekalams. Ir dar vienas niuansas: nusiskinti savo užaugintos, riešutais ir kiek aitroku skoniu išsiskiriančios gražgarstės – vienas malonumas.

Kaip auginti

  • Viskas labai paprasta – sėti galite tiek ant palangės vazonuose, loveliuose, tiek dirvožemyje lauke. Tačiau iki pastarojo džiaugsmo dar teks palūkėti. Svarbiausia išsirinkti tinkamiausią ir skaniausią gražgarstės rūšį – jų būna pačių įvairiausių.
  • Taigi, jeigu gražgarstes auginsite namuose, papračiausiai įsigykite nedidelio rūgštingumo, o dar geriau – neutralios, lengvos, purios, vandeniui laidžios žemės ir susėkite joje sėklas, geriausia – 1-1,5 cm gylyje. Nepamirškite palaistyti.
  • Gražgarstės visai lengvai pakenčia šviesos trūkumą, gerai auga ir pavėsyje, o štai karštis, sausra ir drėgmės stoka joms nepatinka – gali pradėti tįsti į viršų, lapeliai tapti stori, grubūs, o skonis įgauti kartumo. Taigi laistykite jas reguliariai.
  • Susėjusios sėklas palaukite, kol padės dygti, ir, jeigu matysite, kad auga per daug arti viena kitos, galite kiek praretinti. Tačiau kas augino, žino, kad gražgarstės užaugs ir nepraretintos, tad spręsti jums. Jau po mėnesio galėsite skanauti savo užsiaugintų lapelių.
  • Gražgarstės sudygsta labai greitai, tad jas sėti galite keliskart per sezoną. Tuomet visada turėsite šviežių ir skanių šių lapinių daržovių. Tuo labiau, kad jos nereiklios, nekaprizingos auginti, o dar ir labai gardžios.
  • Šiltnamyje gražgarstes sėkite kovą, o dirvoje lauke – balandžio viduryje. Verta atsiminti, kad gražgarstėms ne itin miela kopūstų draugija, kadangi juos puola tie patys kenkėjai.

Naudingosios gražgarsčių savybės

Gražgarstės yra tikra vitaminų bomba: 100 g šių lapinių daržovių yra net 15 mg vitamino C, iki 1,8 mg vitamino A, 48 mg vitamino B9 ir daugybės kitų. Taip pat jose rasite kalio, kalcio, magnio, jodo ir geležies – visi šie mineralai idealiai tinka odai, ją puoselėja ir stangrina, suteikia elastingumo. Apie skonio savybes nė nekalbame – tai gardi ir labai pikantiška daržovė.

Beje, gražgarstės puikiai veikia virškinimo sistemą, pasižymi skysčius varančiuoju poveikiu, padeda atsikosėti, saugo nuo bakterijų. Kai kuriais duomenimis, nuolatos skanaujamos gražgarstės gali netgi sustiprinti imunitetą, normalizuoti medžiagų apykaitą, pagelbėti, jeigu nusėdęs hemoglobino kiekis kraujyje. Tikinama, kad šios lapinės daržovės netgi padeda kovoti su vėžiniais susirgimais.

Jeigu skundžiatės papildomais kilogramais, gražgarstė gali būti puikus pasirinkimas, kadangi ji nekaloringa ir greitina medžiagų apykaitą, dovanoja energiją, žvalumą, darbingumą, gerina nuotaiką, padeda išvengti įtampos. Taigi, skanaukite kuo daugiau salotų su šia ypatinga daržove – ji greitai ir ilgam suteikia sotumo jausmą.

Išbandykite! 

{recipe|42}
{recipe|780}
{recipe|843}
{recipe|1248}
{recipe|1987}
{recipe|2388}
{recipe|2534}
{recipe|3007}
{recipe|3473}
{recipe|3656}