Seserys Jūratė ir Vilma Samulionytės pasidalijo pyrago „Močiutės zomša“ receptu

Morkų pyragas
Morkų pyragas
Šaltinis: Žmonės.lt
A
A

Kiekvienos močiutės ar mamos virtuvėje slypi lobiai – šeimos receptai. Daugybę metų kruopščiai saugoti, ne vienos kartos išbandyti ir išragauti, jie išsiskiria namų jaukumo ir rankų darbo šiluma. Būtent tokį receptą – tradicinį močiutės morkų pyragą „Zomša“, jau daugybę metų saugo ir seserys Samulionytės – kino režisierė Jūratė ir fotografė Vilma.

Ar šis morkų pyrago receptas buvo sugalvotas pačios Samulionyčių močiutės, ar jis mena dar senesnius laikus, seserys nežino, nes nebėra ko paklausti – senelės jos neteko prieš daugybę metų. Tačiau jos ir gardaus pyrago atminimas šeimą lydi iki šiol.

Seserys pasakoja, kad šis receptas buvo užrašytas tik 1989 metais, todėl jis nebėra tiksliai toks, kokį kadaise gamino jų iš vokiečių šeimos kilusi močiutė. Tai atkurtas seniai ragauto pyrago skonis.

Jūratė ir Vilma Samulionytės
Jūratė ir Vilma Samulionytės / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Pyragui reikės:

  • 5 kiaušinių;
  • 3 didesnių morkų;
  • pakelio margarino;
  • 1,5 stiklinės cukraus;
  • porcijos grietinės (vidutinio indelio dydžio);
  • stiklinės kefyro;
  • pusės šaukštelio sodos;
  • miltų.

Gaminimas

Suplakite 5 kiaušinius. Į plakinį įpilkite 1,5 stiklinės cukraus. Tuomet įpilkite stiklinę kefyro ir grietinės, taip pat pusę šaukštelio sodos ir viską gerai išmaišykite.

Ištirpinkite 200 gramų margarino arba sviesto, jį atvėsinkite. Atvėsusį sviestą supilkite į paruoštą plakinį ir viską dar kartą gerai išmaišykite.

Smulkiai sutarkuokite 3 didesnes morkas. Jas ir miltus supilkite į paruoštą plakinį ir viską sumaišykite iki grietinės tirštumo tešlos. Visa tai supilkite į sviestu išteptą skardą ir šaukite į gerai įkaitintą orkaitę. Pyragą kepkite apie 45–60 min.