Šimtus apdovanojimų turintis Vokietijos griliaus čempionas A. Rummel Kaune surengs gyvą maisto gamybos pamoką
Jau patvirtinta, kad kovo 6 d. Lietuvoje viešės ir ne viena ypatingų patiekalų gamybos paslaptimi pasidalins garsus Vokietijos barbekiu virtuozas, šios šalies grilio čempionas, TV laidų vedėjas ir knygų autorius Andreas Rummel.
„Andreas daug keliauja po pasaulį, o jo viešnagės mūsų šalyje laukėme gana ilgą laiką. Jis sutiko maisto ruošimo gurmanams Kaune surengti gyvą pamoką, į kurią galės ateiti ne tik profesionalai, bet visi, neabejingi laikui, praleistam virtuvėje”, – sakė Lietuvos grilio ir barbekiu asociacijos, pakvietusios svetį į Lietuvą, vienas iš įkūrėjų Mindaugas Kalvaitis.
Anot jo, A. Rummel kulinarijos studijoje „Gastro Siena” ruošiasi pagaminti bent penkis karštus patiekalus. Jis demonstruos naudojamus ingredientus, pasidalins savo asmeniniais atradimais, paaiškinančiais, kodėl valgis įgauna vieną ar kitą skonį, papasakos, ko geriau vengti grilinant bei ko būtinai reikėtų laikytis.
„Nėra maisto, kurio nebūtų galima iškepti ant griliaus", – taip šmaikštauja tarptautiniu mastu žinomas sėkmingas barbekiu ruošimo ekspertas.
Galima sakyti, kad A. Rummel, gimusio Tiuringijoje, aistra grilinti buvo „įdėta į lopšį". Tačiau vietoj to, kad ruoštų tik nacionalinius savo krašto patiekalus – Tiuringijos dešreles, kebabus ar kiaulieną, pjaustytą griežinėliais, Andreas keliavo ne tik po Vokietiją, Europą bei visą pasaulį, bet ir daugiau kaip 15 metų dalyvavo visose populiariausiose televizijos laidose daugelyje kraštų.
Savo seminaruose ir parodose A. Rummel visuomet publikai šarmingai pateikia patarimų ir gudrybių, kaip pasigaminti kūrybiškus kepsnius. Su šūkiu „Fire – Food – Fun“ (Ugnis – Maistas – Linksmybės) jis vyksta į kulinarinius renginius, gurmaniškus BBQ seminarus, barbekiu šou, prekybos muges ir privačius renginius. Jis ne tik džiugina savo auditoriją skaniais kūriniais, bet ir įkvepia žmones panaudoti savo turimas idėjas maisto gaminime.
Tai sakote, kad aistra grilinti buvo įdėta jums į lopšį?
Kiek save prisimenu, tai dažniausiai laiką leidau virtuvėje. Būdamas vaikas, aš žvelgiau į savo tėvus, besisukiojančius tarp lėkščių ir puodų, bei buvau sužavėtas, kad jie iš paprastų ingredientų gamino labai skanų maistą. Smagiausia, jog jie leisdavo man prisidėti prie maisto ruošos. Viskas atrodė taip natūralu, jog iš pradžių net nesiejau savęs su maisto gaminimo sritimi. Pradėjau dirbti reklamos versle, bet… Man visada patiko grilinti. 2003 metais sužinojau apie pirmąją Vokietijos grilio ir BBQ mokyklą, vadovaujamą legendinio Hanso Joachimo Fuchso. Taip aš atsidūriau BBQ ruošimo seminare, susipažinau su netiesioginio griliavimo privalumais ir tiesiog užsikrėčiau griliavimo bacila. Vėliau subūriau savo komandą, su kuria sėkmingai dalyvavome įvairiuose konkursuose. 2007 m. atsisakiau bet kokios kitos savo veiklos ir tapau vienu iš pirmųjų griliavimo profesionalų Vokietijoje.
Jums priskiriamas ir talentingo improvizacijos meistro titulas?
Labai dažnai mintyse susikuriu galutinį rezultatą, o jo siekiu neįprastais būdais. Man nereikia ragauti ruošiamo patiekalo – aš tiesiog darau viską spontaniškai ir 90 proc. atvejų esu patenkintas tuo, ką pagaminau. Aš negalėčiau dalintis tos srities, kurioje nesu stiprus, žiniomis. Ir niekada negaminčiau to, kas man nepatinka, yra neskanu.
Ar gamindamas paisote sveikos mitybos principų?
Mano nuomone, svarbiausia, kad žmogus valgytų tik tada, kai iš tiesų yra alkanas. Jo kūnas neabejotinai pasakys, kokių produktų jam tą akimirką reikia. Būtinai į tai įsiklausykite ir paisykite. Taip pat sustokite tada, kai jau esate sotūs. Blogų produktų nėra. Yra nesveiki ar net nuodingi jų kiekiai.
O kaip jūs pats kontroliuojate savo svorį? Juk nuolat sukantis virtuvėje tai turėtų būti sudėtinga.
Aš neragauju ir neužkandžiauju. Tad, jei svarstyklės ima rodyti man nepatinkančius skaičius, einu aktyviai ir ilgiau pasivaikščioti.
Kokie trys produktai visada yra jūsų šaldytuve?
Sviestas, skardinė žuvies ir… o alus tinka į šį sąrašą?
O koks jūsų mėgstamiausias ingredientas?
Kiaušiniai.
Koks ryškiausias jūsų karjeros prisiminimas?
Kai vedžiau pirmąjį BBQ seminarą 25 geriausiems pasaulio virėjams. Žiūrėjau į juos ir supratau, kokia man teko atsakomybė. Bet jų susikaupimas, nuoširdus domėjimasis ir profesionalūs klausimai man padėjo be įtampos perteikti tai, ką tuo metu žinojau geriausio.
Kokiu tradicijų būtinai laikotės keliaudamas po pasaulį?
Iš kiekvieno krašto parsivežu bent dešimt vietos receptų, kurių idėjas panaudoju kurdamas savo patiekalus. O pastaruoju metu itin domiuosi senomis vokiškomis kulinarijos knygomis, kuriose, regis, aprašyti paprasti maisto gamybos metodai, tačiau dažniausiai nustebinantys sensacingu rezultatu.