Vasara – toks laikas, kai leidžiame sau ilgiau pamiegoti, stengiamės kuo daugiau pailsėti ir, žinoma, kuo skaniau pasigaminti valgyti bei pasmaguriauti. Šį šeštadienį laidoje „Skaniai ir paprastai“ virtuvės šefas Gediminas paruoš du nuostabius patiekalus, kurie paįvairins jūsų savaitgalių vėlyvus rytus ir išvykas su draugais.
Kaip ir įprasta, pirmoje laidos dalyje virtuvės šefas pasiūlys vėlyvuosius pusryčius, kurie šį kartą labai patiks saldumynų mėgėjams ir smaguriams. Gediminas iškeps juodojo šokolado pyragą su greitai paruošiamais ledais. Vėliau laidos vedėjas pakvies žiūrovus į lauką ir iškeps puikų brandintos jautienos kepsnį su žaliuoju padažu ir daržovėmis.
Kodėl negalima perkaitinti šokolado? Ką galima naudoti pyragams vietoje miltų ir kodėl būtina į juos įdėti druskos? Šios ir kitos kulinarijos bei konditerijos paslaptys – šeštadienį 10.30 val. televizijos laidoje „Skaniai ir paprastai“.
Juodojo šokolado pyragas su greitai paruošiamais ledai
Pyragui reikės:
- 40 g juodojo šokolado
- 0,5 stiklinės alyvuogių aliejaus su citrina
- 80 g rudojo cukraus
- 25 g natūralių kakavos miltelių
- 2 vnt. kiaušinių
- 60 g greito paruošimo sorgų košės
- 2 g kepimo miltelių
- Žiupsnelio druskos
Ledams reikės:
- 2 bananų
- 2 valg. š. greito paruošimo sorgų košės
- 1 stiklinės kokosų pieno
- 1 valg. š. žemės riešutų sviesto
Gaminimas:
Ant puode įkaitinto vandens uždėti karščiui atsparų indą ir į jį sudėti juodąjį šokoladą, rudąjį cukrų, kakavos miltelius ir alyvuogių aliejų. Iš lėto kaitinti ir išmaišyti iki vientisos masės. Tada nuimti nuo puodo su vandeniu ir į masę įmušti po vieną kiaušinį bei išmaišyti. Į kitą indą suberti birius produktus – greito paruošimo sorgų košę, kepimo miltelius bei druską. Išmaišyti ir suberti į šokolado masę ir gerai permaišyti. Tada sudėti masę į kepimui skirtus indelius ir kepti apie 20 minučių iki 180°C laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Nulupti bananus, supjaustyti nedideliais gabalėliais, sudėti į šaldymo indelį ir padėti į šaldymo kamerą. Į maišymui skirtą indą suberti greito paruošimo sorgų košę, užpilti kokosų pienu, išmaišyti bei palikti išbrinkti.
Į smulkintuvą sudėti šaldytus bananų gabalėlius, kokoso piene išbrinkusią sorgų košę ir žemės riešutų sviestą bei viską gerai susmulkinti.
Pyragui iškepus, šiek tiek palaukti kol jis atvės, šalia ar ant jo dėti paruoštus ledus bei pabarstyti skrudintais žemės riešutais.
Brandinta jautienos sprandinė su žaliuoju padažu ir daržovėmis
Reikės:
- 600 g brandintos jautienos sprandinės
- 50 g alyvuogių aliejaus
- 50 g šviežios kalendros
- 100 g šviežių petražolių
- 2–3 skiltelių šviežio česnako
- 0,5 žaliosios citrinos
- 4–6 vnt. japoniškų baklažanų
- 1–2 vnt. raudonosios saldžiosios paprikos
- 1–2 vnt. geltonosios saldžiosios paprikos
- 1–2 vnt. cukinijos
- Kelių šlakelių baltojo balzaminio acto
- Žiupsnelio druskos
- Žiupsnelio pipirų
Gaminimas:
Susmulkinti kalendrą, petražoles, česnaką, sudėti į trynimui skirtą indą, įspausti pusę žaliosios citrinos ir šiek tiek patrinti. Tada įpilti aliejaus, įberti druskos ir viską sutrinti iki vientisos masės.
Jautienos sprandinę pabarstyti šviežiai maltais pipirais, druska, užpilti keletą šlakelių alyvuogių aliejaus ir palikti keletui minučių pasimarinauoti.
Japonišką baklažaną, saldžiąsias paprikas bei cukiniją švariai nuvalyti, stambiai supjaustyti ir pašlakstyti alyvuogių aliejumi.
Mėsą kepti iki 200°C laipsnių įkaitintame grilyje. Kiekvieną jautienos pusę apkepti po 2–3 minutes, nuimti nuo grilio ir palikti 5 minutes „pailsėti“. Tada ant grilio pakepti daržoves, o iškepusias – pabarstyti druska, pipirais ir pašlakstyti baltuoju balzaminiu actu.
Keptą jautienos sprandinę patiekti su žaliuoju padažu bei grilintomis daržovėmis