Slyvų metas. Pasimėgaukite!
Nuo pat ryto, nuo pat ryto slyvos noko, raudo, krito... Gausiai šiais metais užderėjus slyvoms, reikėtų suskubti, kad neaplenktų įkyrios širšės, kurioms sultingos slyvos – puikus desertas!
Jau nuo IV a. pr. Kr. valgomos slyvos pirmiausia paplito Egipte, o dabar jomis galima mėgautis kone visame pasaulyje. Šie skanūs vaisiai turi ne tik daug įvairių maistingųjų medžiagų, bet ir išsiskiria nemenku kiekiu provitamino A, B grupės vitaminais, o vitamino E atsargos slyvose lenkia netgi trešnes, vyšnias, apelsinus, mandarinus, kriaušes. Verta paminėti, kad, valgydami juos, dar gausite kalio, jodo, cinko ir geležies.
♦ Tiek šviežios, tiek džiovintos slyvos (ypač tamsios), taip pat kompotai, sultys su slyvų minkštimu pasižymi švelniu skoniu ir puikiai padeda nuo vidurių užkietėjimo.
♦ Šie džiovinti vaisiai gerina sergančiųjų ateroskleroze būklę, pašalina iš organizmo cholesterolį.
♦ Liaudies medicinoje slyvos vertinamos kaip itin naudingos sergant reumatu ir medžiagų apykaitos sutrikimo ligomis, pavyzdžiui, podagra. O nuovirai ir pavilgai iš šviežių ir išdžiovintų naminės slyvos lapų naudojami kaip greitai žaizdas gydanti priemonė.
♦ Kad ir kokios gardžios slyvos būtų, verta paminėti, kad jos tiek mažiesiems, tiek suaugusiesiems gali sukelti viduriavimą, jeigu bus vartojamos dideliais kiekais.
♦ Kad kūdikiui nepūstų pilvuko, maitinančioms mamoms irgi vertėtų vengti slyvų.
Taigi valgykime slyvas saikingai, bet į savo valgiaraštį įtraukime puikių iš jų nesunkiai pagaminamų patiekalų. Jūsų dėmesiui pateikiame šūsnį receptų su šiais vaisiais.
Marokietiška jautiena su slyvomis
Tradicinis vokiškas pyragas su slyvomis (Zwetschgenkuchen)
Keksiukai su varške ir slyvomis
PASIRUOŠKITE SLYVŲ ATSARGŲ
Šaldytos slyvos
Puikiausias būdas išsaugoti slyvose esančias naudingąsias medžiagas – jas užšaldyti. Slyvas nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus. Apibarstykite cukrumi, išmaišykite ir paskleiskite ant padėklo. Kiškite jį į šaldiklį ir laikykite, kol slyvos sušals. Sudėkite vaisius į specialius šaldymo maišelius. Šaldiklyje slyvas patartina laikyti ne ilgiau kaip 12 mėnesių.
Marinuotos slyvos
Į puodą įpilkite 600 ml vandens, įberkite 300 g cukraus, įmeskite kelis gvazdikėlius ir kaitinkite apie 10 minučių. Nukėlus nuo ugnies, įpilkite 60 ml vaisių acto. Marinatą supilkite į puodą su slyvomis ir kaitinkite, kol užvirs. Kai atvės, slyvas išgriebkite ir sudėkite į stiklainius. Užpilkite dar sykį užvirintu marinatu, 20 minučių pasterizuokite, tada sandariai užsukite.
Džiovintos slyvos
Džiovinti geriausia dideles tvirtas luobeles turinčias slyvas. Nuplaukite jas, nusausinkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulus, paskleiskite kepimo skardoje ir pašaukite į 50 °C įkaitintą orkaitę praviromis durelėmis. Po poros valandų slyvas pamaišykite ir vėl palikite 2 val. džiūti. Vėl pamaišykite ir t. t. Smulkias slyvas galite džiovinti ir su kauliukais.