Sostinėje uždarytas trejus metus veikęs Ištvano Kviko restoranas

Ištvanas Kvik / Irmanto Gelūno „ŽMONĖS Foto“ nuotr.
Ištvanas Kvik / Irmanto Gelūno „ŽMONĖS Foto“ nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

Prieš trejus metus Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas, dainininkas Ištvanas Kvikas sostinėje atidarė restoraną „GYPSY lounge & grill“. Deja, maitinimo įstaiga šį rudenį užvėrė duris.

2020 metų vasarą duris atvėręs I.Kviko restoranas „GYPSY lounge & grill“ uždarytas. Šia netikėta žinia pasidalinta oficialioje restorano „Facebook“ paskyroje.

„Deja, „GYPSY lounge & grill“ restoranas yra uždarytas, bet ne mūsų norai. Klausimas, ar būtų poreikis organizuoti teminius romų vakarėlius „Salote Namoss“ restorane. Taip, kaip kažkada būdavo „GYPSY lounge & grill“ restorane: su šokiais, su gera muzika, su tradicine romų virtuve? Laukiame jūsų atsakymų“, – rašoma restorano paskyroje.

I.Kvikas, kalbėdamas su portalu delfi.lt, apgailestavo, kad nors verslas prisidėjo prie romų integracijos į darbo rinką, restoraną teko uždaryti dėl per mažos apyvartos.

„Išlaikyti restorano verslą labai sudėtinga. Jis tikrai pragyveno tris su puse metų, bet mes neturime tokios apyvartos, kad galėtume išlaikyti restoraną“, – teigė I.Kvikas.

Prieš trejus metus Vilniuje, pačioje širdyje, tarp Rotušės ir vieno didžiausių turistų traukos objekto – Aušros vartų, atidarytas romų kulinarinio paveldo restoranas sulaukė didelio susidomėjimo. Į jo atidarymą suplūdo būrys žinomų atlikėjų ir visuomenininkų.

„Kiek keliavau, kiek domėjausi, neradau tokios vietos, kur galėtum paragauti būtent romų kulinarinio paveldo patiekalų. O mūsų patiekalai, patikėkite, tikrai išskirtiniai – nė viena kita tauta niekada neturėjo tiek galimybių praturtinti savo kulinarinį paveldą, kaip romai. Juk mūsų klajokliškas gyvenimo būdas – didžiulis privalumas, kuomet keliaudami iš vieno krašto į kitą, iš vienos šalies į kitą šalį, galėjome išmokti skaniausius patiekalų receptus, pamatyti įmantriausius gaminimo būdus, sužinoti pačių gardžiausių patiekalų paslaptis... O kas gali pavykti dar pridėjus čigoniškos išmonės, savų, iš kartos į kartą perduodamų paslapčių, o gal net ir – magijos?“ – atidarymo proga pasakojo I.Kvikas.

Ištvano Kviko ir Veslavo Dudzinski restorano atidarymo akimirka / Irmanto Gelūno nuotr.
Ištvano Kviko ir Veslavo Dudzinski restorano atidarymo akimirka / Irmanto Gelūno nuotr.

Praėjusiais metais I.Kvikas kartu su kolega Veslavu Dudzinski atvėrė antrojo restorano duris. Anot I.Kviko, jo restoranai – socialinis verslas, kuriuose dirba žmonės, o ne tautos.