Spalvinga spurgų istorija: ar žinote, kas ir kada sugalvojo pradurti jose skylę?

Spurga DONUT su braškiniu įdaru / Gamintojo nuotr.
Spurga DONUT su braškiniu įdaru / Gamintojo nuotr.
Šaltinis: Reklama
2024-06-05 16:30
AA

Apvalūs saldūs gardėsiai – spurgos – neretai akį traukia savo spalvingais glajais ir papuošimais. Pasirodo, ne ką mažiau spalvinga yra ir šių desertų istorija. Ištakas turinčios dar Senovės Romoje, spurgos bėgant laikui keitė tiek formą, tiek sudėtį ir kiekviename krašte prigijo su unikaliais bruožais.

Skylės spurgoje sumanytojas – amerikiečių jūreivis

Kaip rašoma „Encyclopedia Britannica“, aliejuje virtą tešlą įvairios pasaulio kultūros valgo jau ištisus šimtmečius. Šio maisto pėdsakų aptikta dar priešistorinėse Amerikos indėnų gyvenvietėse, o tokią tešlą, tik pabarstytą cukrumi ar cinamonu, kaip žinoma, valgė senovės romėnai ir graikai.

Pačių spurgų istorija paprastai siejama su olandų imigrantais, XVII ir XVIII amžiuje atvykusiais į Niujorką. Jie ruošdavo aliejuje virtos tešlos rutuliukus, pavadinimu olie koeken arba olykoeks, kas pažodžiui reikštų „aliejiniai pyragaičiai“. Jie būdavo panašūs į šiuolaikines spurgas, nors dar ir neturėjo ikoniškos žiedo formos. Vietoj to, „aliejiniai pyragaičiai“ būdavo įdaryti vaisiais ir riešutais, kad tešla viduryje iškeptų tokiu pat greičiu kaip ir išorėje.

Bėgant laikui, kaip spėja istorikai, į Ameriką imigrantai iš įvairių Europos šalių atsivežė skirtingų spurgų receptų. Svarbus žingsnis šių gardėsių istorijoje buvo žengtas maždaug 1850-aisiais, kuomet amerikiečių jūreiviui Hansonui Gregory gimė idėja tešlos rutuliuke pradurti skylę.

Spurgos / Shutterstock nuotr.

Vieni pasakoja, kad H.Gregory audros metu spurgą pervėrė ant savo laivo vairo stipino, kiti sako, jog jūreivis spurgoje skylę padarė panaudodamas skardinės pipirinės dangtelį. Neaišku, ar kuri nors iš šių istorijų nutiko iš tiesų. Visgi, skylutė spurgoje buvo svarbi naujovė. Tokiu būdu spurgas buvo galima gaminti didesnes ir iškepti pilnai, nepaliekant vidurio žalio arba į jį nepridedant riešutų ar kitų įdarų.

Pirmojo pasaulinio karo metu spurgos tapo svarbia gyvenimo dalimi apkasuose, kur jas amerikiečių kariams ruošdavo savanorės. Iš pradžių moterys planavo vyrams kepti pyragus, tačiau įrangos tam trūko, ypač prie fronto linijų. Tuo tarpu spurgas paruošti buvo lengva – tereikėjo kepimo ingredientų ir puodo su verdančiu aliejumi.

Pasibaigus Pirmajam pasauliniam karui, spurgų populiarumas Jungtinėse Valstijose augo ir toliau. Pamažu jas imta pardavinėti kepyklėlėse, jų gamyba automatizuota. Galiausiai iki XX a. vidurio Jungtinėse Valstijose buvo įsteigtos pirmosios specializuotos, vien spurgoms, skirtos parduotuvės, tarp kurių – visiems puikiai žinomos „Krispy Kreme“ ir „Dunkin‘ Donuts“.

SPURGA RAFAELA / Gamintojo nuotr.

Spurgų įvairovė – begalinė

Šiuo metu spurgos yra plačiai paplitusios visame pasaulyje ir pasižymi skirtingais skoniais, tekstūromis bei ingredientais. Kaip gi šis skanėstas ruošiamas įvairiuose mūsų planetos kampeliuose?

Vokietija

Kai kuriuose Vokietijos regionuose plačiai paplitę spurgų atitikmenys, vadinami berliner. Šis desertas neturi tipiškos spurgos žiedo formos, o yra vientisas ir įprastai užpildytas uogiene.

Spurga berliner / Shutterstock nuotr.

Indija

Saldus kepinys, panašus į tradicinę spurgą, Indijoje vadinamas badushahi. Jis gaminamas iš miltų, verdamas skaidriame svieste ir pamerkiamas į cukraus sirupą. Nors balushahi yra žiedo formos, tačiau, priešingai nei įprastoje spurgoje, skylė jame iki galo nepraeina.

Spurga badushahi / Shutterstock nuotr.

Ispanija

Ispanijoje spurgų rūšių yra įvairiausių. Viena iš jų – tradicinis kepinys, vadinamas rosquilla arba rosquete, gaminamas iš raugintos tešlos ir verdamas aliejuje arba kepamas orkaitėje. Įprastai rosquilla būna stangresnės tekstūros ir ne toks saldus kaip Jungtinėse Valstijose populiarios spurgos.

Spurga rosquilla / Shutterstock nuotr.

Brazilija

Kone kiekvienoje kepyklėlėje Brazilijoje galima įsigyti rutulio formos spurgų, vietinių vadinamų sonhos (liet. svajonės). Jos gaminamos iš specialios duonos, užpildytos gvajavos žele arba pieno kremu, ir būna padengtos baltu cukrumi.

Spurgos sonhos / Shutterstock nuotr.

Filipinai

Spurgos, populiarios Filipinuose, dažniausiai gaminamos iš paprastos gerai išminkytos tešlos, verdamos rafinuotame kokosų aliejuje ir apibarstomos rafinuotu cukrumi. Jų formų būna įvairių, tačiau apvalios spurgos geriausiai žinomos kaip buñuelos.

Spurgos buñuelos / Shutterstock nuotr.

Spurgų sostinę turime ir Lietuvoje

Lietuvoje spurgų rūšių šiuo metu taip pat gaminama įvairių. Kai kurios iš jų panašios į lenkiškus pączki, aliejuje virtus, šiek tiek suplotus tešlos rutuliukus, užpildytus saldžiu įdaru. Visgi tradiciškai mūsų krašte spurgos nuo seno gaminamos apvalios ir iš varškės. Vargu, ar kur daugiau tokių berastume.

Tuo tarpu Lietuvoje spurgų sostine būtų galima laikyti Marijampolę. Šiame mieste veikianti įmonė „Mantinga“ kasdien spurgų iškepa išties įspūdingą skaičių – per 130 tūkstančių. Jomis skanaujama ne tik pačioje Lietuvoje, bet ir ne vienoje užsienio šalyje, įskaitant ir pačias Jungtines Valstijas.

SPURGA BUBBLE GUM / Gamintojo nuotr.

Parduotuvėse žmonių akis nuolat patraukia ryškiaspalvės įmonės „Mantinga“ prekės ženklo RING OF JOY spurgos. Nuo mangų ir braškių iki karamelės bei kramtomosios gumos – šių spurgų skonių įvairovė pranoksta net išrankiausių smaližių lūkesčius.

SPURGA COTTON CANDY.jpg / Gamintojo nuotr.