„Paska“: nekeptas varškės desertas su vyšniomis
Viena stačiatikių bažnyčios tradicijų yra Velykų maisto lauknešėlis, kurį žmonės šeštadienį arba sekmadienį neša į bažnyčią pašventinimui. Dažniausiai krepšelyje galima rasti maisto, kurio atsisakoma per gavėnią – kumpis arba dešrelės, kiaušiniai, sviestas, sūris, bei saldi kiaušinyje apvoliota ir iškepta duona.
„Paska“ yra klasikinis Velykų lauknešėlio maistas. Kartais jis vadinamas rusiškais ledais dėl jo švelnios ir sodrios tekstūros. Tačiau iš tikrųjų tai tik neiškeptas sūrio pyragas, kuris keletą dienų spaudžiamas ir laikomas šaldytuve, kad pašalintume iš jo skysčių perteklių. Šis patiekalas labai sodrus, bet tuo pačiu labai lengvas ir gaivinantis – kreminis desertas su saldžiomis, brendyje mirkytomis vyšniomis.
Ir nors stačiatikių Velykos dar toli, galime deserto receptą iš jų pasiskolinti ir išbandyti. Skanaus!