Stulbinanti lietuvio karjera Londone: pradėjęs nuo juodo darbo statybose, tapo vienu geriausių pasaulio šefų
Londone gyvenančiam trisdešimtmečiui virtuvės šefui Tomui Lidakevičiui mokytojai mokykloje žadėjo bedarbio arba gatvių šlavėjo karjerą. Tačiau Tomas jau visai netrukus gali tapti pirmuoju lietuviu, gavusiu prestižinį ir visų kulinarų trokštamą apdovanojimą – „Michelin“ žvaigždę. Šis įvertinimas virtuvės virtuozams yra tarsi „Oskaro“ statulėlė.
Nors Tomas kuklinasi ir neperšokęs griovio nenori sakyti „op“, jo vadovaujamas restoranas jau gavo visus įmanomus aukščiausius įvertinimus ir buvo įtrauktas į „Michelin“ restoranų gidą. Po to gali sekti tik išsvajota „Michelin“ žvaigždė. Stulbinančią karjerą prabangiausių ir garsiausių restoranų virtuvėse lietuvis pasiekė per prakaitą, nudegintas rankas, vyriausiųjų šefų riksmus ir virš galvos skraidančias keptuves.
„Konkurencija virtuvėje yra milžiniška“, – LNK televizijos laidoje „Nuo... Iki...“ trečiadienio vakarą 20 val. pasakos šefas.
Tomas yra aukščiausiai kada nors geriausių pasaulio šefų sąraše atsidūręs lietuvis. Savo karjerą virtuvėje jis pradėjo visai netikėtai ir neplanuotai, kai mokytojai mokykloje jam vieną po kito raitė dvejetus, o blogų pažymių neapsikentę tėvai pasakė: „Iš tavęs, Tomai, akademiko nebus, eik mokytis į profesinę mokyklą“. Tačiau net ir į profesinę mokyklą Tomas įstojo tik iš antro karto. Pabaigęs mokyklą, jis, kaip ir daugelis lietuvių, išvyko dirbti į Angliją statybose. Vis dėlto jauną lietuvį labai traukė virtuvė.
T. Lidakevičius savo karjerą restorano virtuvėje pradėjo nuo žemiausio laiptelio. Niekam Londone nebuvo įdomus jo profesinės mokyklos diplomas. Savo žinias, gabumus ir darbštumą reikėjo parodyti čia ir dabar, vietoje.
„Dirbdamas viename prabangiame restorane gerokai sulysau, nes nebuvo nei kada pavalgyti, nei kada pamiegoti”, – sako Tomas. Kartą, neištvėręs milžiniško krūvio, jis vyriausiajam šefui pasakė, kad išeina iš darbo. Tačiau tokios šefo reakcijos nesitikėjo. Darbdavys tiesiog pasiuto ir apdegino Tomui ranką iki raudonumo įkaitusiu puodu.
Neseniai lietuvis gavo pasiūlymą vadovauti naujai atidarytam restoranui „Peninsula“ prabangiame „Intercontinental“ viešbutyje, įsikūrusiame šalia Londono O2 arenos. Čia jis dirba vyriausiuoju šefu ir diriguoja komandai kitų žemesnio rango šefų. Prieš keletą mėnesių jo restorane lankėsi prestižinio „Michelin“ restoranų gido inspektorius, kuris buvo sužavėtas lietuvio pagamintais patiekalais ir įtraukė restoraną į visų trokštamą gidą. „Dabar belieka tik gauti žvaigždę“, – sako Tomas.