Svečiams – pikantiški užkandžiai su sūriu
Subrandinti aukščiausios rūšies sūrį reikia kelerių metų, o pagaminti iš jo gardų patiekalą pakanka dešimties minučių. Artėjant savaitgaliui tereikia pasirūpinti, kad jūsų šaldytuve būtų įvairių rūšių sūrio. Užgriuvus netikėtiems svečiams, iš jų greitai paruošite gardžių užkandžių.
FETA
Tai baltas, trapus aštroko skonio sūrime konservuotas sūris iš avių, ožkų arba karvių pieno. Iš ožkų pieno pagaminta feta yra aitri, iš avių pieno – sodraus skonio, riebesnė, o pagaminta iš karvių pieno – švelnesnė. Sūris tris mėnesius brandinamas sūryme ir jame laikomas, nes ištrauktas labai greitai džiūsta. Riebumas – 40–50 procentų.
Feta valgoma ir viena, tačiau tinka su alyvuogėmis, rūkyta dešra ir saulėje džiovintais pomidorais. Feta galima įdaryti nedidelius pomidorus arba marinuotas saldžiąsias paprikas. Šis sūris gali būti tiekiamas ir su saldžiais vaisiais.
Su figomis
Figas įpjaukite iš viršaus, į vidų įspauskite kelis fetos kubelius, sudėkite į aliejumi pašlakstytą skardą ir kepkite 180ºC temperatūros orkaitėje, kol ištirps sūris. Tiekite karštas, ant viršaus užbarstykite smulkintų graikinių riešutų.
GORGONZOLA
Baltas pusiau minkštas karvės pieno sūris su žalsvai mėlynomis pelėsio gijomis. Šis sūris gali būti dviejų tipų: saldus – minkštos, kreminės konsistencijos, subtilaus kvapo, švelnesnio skonio ir pikantiškas – daug stipresnio kvapo, aštresnio skonio, puresnės ir trapesnės konsistencijos. Riebumas – apie 50 procentų.
Subtilaus skonio gorgonzolos sūris gardus ir vienas, tačiau dažniausiai tiekiamas su obuoliais, kriaušėmis ar vynuogėmis. Supjaustykite sūrį, obuolius ir kriaušes kubeliais ir suverkite ant medinių pagaliukų. Minkštą gorgonzolą galima tepti ant duonos skrebučio ir papuošti vynuogės pusele arba vytinto kumpio griežinėliu.
Su keptomis kriaušėmis
Supjaustykite kriaušes storomis skiltelėmis, aptepkite alyvuogių aliejaus ir medaus mišiniu, pašaukite į 200 ºC temperatūros orkaitę ir kepkite 10–15 min. Išdėliokite keptas kriaušes ant suplėšytų salotų, ant viršaus uždėkite gorgonzolos, apšlakstykite medaus, alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių padažu, papuoškite graikiniais riešutais.
BRI
Karvių pieno sūris su baltojo pelėsio plutele, po kuria slypi minkštas, tąsus, švelnaus skonio ir puikaus aromato pilkšvai geltonos spalvos minkštimas. Tikras prancūziškas bri laikomas visiškai subrendusiu ir skaniausiu tada, kai jo plutelė paruduoja. Bri paprastai tiekiamas kambario temperatūros arba šiltas. Riebumas – 45 procentai.
Bri sūris labai universalus: tinka su šviežiomis uogomis, kriaušėmis, vynuogėmis, obuoliais ir pakepintais riešutais. Dažniausiai tiekiamas kaip desertas su šampanu, raudonaisiais Bordo ir Burgundijos regiono vynais, valgomas su balta duona arba trapučiais. Tinka ir karštiems užkandžiams ruošti, nes gerai lydosi.
Su aviečių džemu
Ant prancūziško batono riekės užtepkite aviečių džemo (tiks ir kitoks jūsų mėgstamas), uždėkite riekelę sūrio ir trumpam pašaukite į 200ºC orkaitę, kol bri sūris pradės lydytis. Patiekdama puoškite žalumynais. Galite apšlakstyti avietiniu balzaminiu padažu. Šis karštas sumuštinis puikiai tiks ir su gražgarstėmis.
MOCARELA
Mocarela (itališkai „mozzare“ reiškia „pjaustyti“) vadinami kelių porūšių švieži sūriai, kurie gaminami sukant ir pjaustant sūrio masę. Šviežia mocarela yra baltos spalvos, tačiau gali būti ir vos gelsvo atspalvio. Italijoje šis minkštas, drėgnas ir labai švelnaus skonio sūris dažniausiai valgomas šviežias – tą pačią dieną, kai buvo pagamintas. Kad neišdžiūtų ir nesukietėtų, mocarela laikoma ir parduodama sūryme. Riebumas – 45 procentai.
Mocarelą skanu valgyti vieną, pagardintą druska, šviežiai maltais pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Iš griežinėliais pjaustytos mocarelos, pomidorų ir šviežių bazilikų lapelių ruošiamas gardus lengvas užkandis. Mocarela ypač dera su pomidorais, juodosiomis alyvuogėmis, keptomis cukinijomis, paprikomis ar baklažanais.
Su pomidorais
Mocarela puikiai lydosi, todėl labai tinka karštiems sumuštinukams kepti. Supjaustykite riekelėmis prancūzišką batoną, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir prieskoninėmis žolelėmis (arba užtepkite truputį pesto padažo.), ant viršaus dėkite mocarelos ir pomidoro griežinėlį, kelias alyvuogių puseles ir 5–10 min. pašaukite į karštą orkaitę. Puoškite bazilikų lapeliais