Šventiniu laikotarpiu šaldytą žuvį lietuviai keičia šviežia

Kepta lašiša su daržovėmis / Fotolia nuotr.
Kepta lašiša su daržovėmis / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
A
A

Gruodį prasidėjęs advento laikotarpis lietuvius paskatino vis dažniau prisiminti žuvį ir jos produktais papildyti savo pirkinių krepšelius. Vilniuje į namus maisto ir kasdienes prekes pristatančios ir didžiausią prekių asortimentą turinčios elektroninės parduotuvės „Barbora“ duomenimis, žuvies pardavimai prieš Kūčias ir Kalėdas išauga dvigubai – nuo 450 kg įprastą savaitę iki maždaug 800 kg prieš šventes. Kur kas daugiau perkama ir jūrų gėrybių, pirmiausia, krevečių.

Nors žuvis būtina visavertei mitybai, nes yra maistinga, turi daug baltymų, naudingų riebalų, vitaminų, mineralinių medžiagų, į savo pirkinių krepšelius jos paprastai dedasi tik kas penktas pirkėjas,  ir ji vidutiniškai sudaro vos 2 proc. viso pirkinių krepšelio.

„Džiugu, kad prieš šventes šie skaičiai padvigubėja, o kai kurių žuvų, pavyzdžiui, silkių, nuperkama beveik 3 kartus daugiau. Vis dėlto per metus vienam lietuviui tenka vos 14 kg žuvies ir jos produktų, o Europos Sąjungos senbuvių šalių vidurkis kone dvigubai didesnis ir siekia 26 kg vienam gyventojui“, – sako „Barboros“ komercijos vadovas Andrius Jurgelevičius.

Silkių suktinukai
Silkių suktinukai / Shutterstock nuotr.

Daugiau nei pusė žuvį elektroninėje parduotuvėje „Barbora“ perkančių lietuvių į savo pirkinių krepšelį dedasi žuvies produktų, apie trečdalį jų renkasi šaldytą žuvį ir tik vos 15 proc. – atvėsintą. Tačiau artėjant didžiosioms metų šventėms pirkėjų įpročiai kinta – daugiau nuperkama gyvos ar atvėsintos žuvies. Stipriai pasikeičia ir tarp lietuvių populiariausios žuvies – lašišos pardavimas: dažniau renkamasi ne sūdyta ar rūkyta, o atvėsinta lašiša.

„Gruodį žmonės vis dažniau renkasi ne tik žuvį ar jos produktus, bet ir jūrų gėrybes. Populiariausios iš jų, be abejo, krevetės. Lietuviai jas mėgsta, moka gaminti, o midijų ar austrių kol kas dar vengia. Įprastai per savaitę mūsų kurjeriai žmonėms nuveža apie 30 kg krevečių, tačiau advento laikotarpiu jų nuperkama apie 50 proc. daugiau“, – atskleidžia A. Jurgelevičius.

Silkių suktinukai
Silkių suktinukai / Shutterstock nuotr.

Mitybos specialistai rekomenduoja žuvies valgyti bent du kartus per savaitę, tačiau metų pradžioje atliktas tyrimas parodė, kad šių rekomendacijų laikosi vos 10 proc. lietuvių, 20 proc. gyventojų žuvies valgo vieną kartą per savaitę, 23 proc. – vieną kartą per mėnesį.

Net trečdalis tyrime dalyvavusių respondentų manė, kad žuvį savo savybėmis gali atstoti žuvies konservai, krabų lazdelės, kad ją gali visavertiškai pakeisti mėsa, paukštiena ar žvėriena. O ką savo šventiniam stalui dažniausiai renkatės Jūs?

Kalėdų stalas: kepta lašiša su sezamais

Reikės:

  • 0,5 kg lašišos filė be odos,
  • 2–3 šaukštų majonezo,
  • 1 šaukšto saldžiųjų paprikų miltelių,
  • 2 arbatinių šaukštelių citrinos sulčių,
  • 3–4 susmulkintų česnakų skiltelių,
  • druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį,
  • 3 šaukštų miltų
  • 1 arbatinio šaukštelio juodųjų sezamų sėklų,
  • 1 arbatinio šaukštelio baltųjų sezamų sėklų,
  • šlakelio pieno,
  • šlakelio aliejaus kepti.

Gaminimas

1. Paruoškite padažą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą, raudonąsias saldžiąsias paprikas, citrinų sultis ir česnakus. Masę paskaninkite druska ir juodaisiais pipirais. Viską gerai išmaišę, dubenėlį uždenkite ir padėkite šaltoje vietoje. Būtų idealu padažą paruošti likus 24 valandoms iki vartojimo. Prieš patiekiant jį būtina išmaišyti. Jei norisi, kad jis būtų skystesnis, galima įpilti vandens.

2. Žuvį gerai nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Lašišos filė padalinkite į 4 vienodo dydžio gabalėlius ir padėkite atskirai.

3. Negiliame inde sumaišykite miltus, baltųjų ir juodųjų sezamų sėklas, įberkite žiupsnelį druskos. Į kitą negilų indą supilkite pieną ir pamirkykite jame lašišą. Tuomet žuvį dėkite į miltų mišinį ir kruopščiai apvoliokite.

4. Žuvį kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, vidutinėje ar aukštoje temperatūroje. Kiekvieną žuvies pusę kepkite apie 4–5 minutes. Žuvį patiekite su padažu ir citrinos griežinėliu.