Tarp geriausių Šiaurės šalių restoranų – ir Liutauro Čepracko „Gastronomika“

Liutauras Čeprackas / Asmeninio albumo nuotr.
Liutauras Čeprackas / Asmeninio albumo nuotr.
Šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai
A
A

Pirmadienį oficialiai paskelbtas naujasis, 2017 metų restoranų gido „White Guide Nordic“ geriausiųjų Šiaurės šalių restoranų sąrašas. Jame puikuojasi ir lietuviškų restoranų pavadinimai. Tarp jų – virtuvės šefo Liutauro Čepracko įkurtas maisto meno loftas „Gastronomika“.

„Svarbu yra tai, kad Lietuva atsidūrė kulinariniame pasaulio žemėlapyje. Tik laiko klausimas, kada į Baltijos šalis atvyks žvalgai iš įtakingiausio pasaulyje maisto gido „Michelin“ – neabejoja Liutauras Čeprackas.

„White Guide Nordic“ šiais metais išsiuntė net 80 savo žvalgų į visas Skandinavijos šalis, tolimiausias šių šalių salas, taip pat – į Estiją, Latviją ir Lietuvą. 2017 metų „White Guide Nordic“ gidas prekyboje pasirodys Stockholme spalio 31-ąją. Baltijos šalyse restoranų vertintojai atrado 60 dėmesio vertų restoranų. Lietuvoje tokių jiems pasirodė 10.

Liutauro Čepracko patiekalas
Liutauro Čepracko patiekalas / Asmeninio albumo nuotr.

Kulinarinio lofto „Gastronomika“ įkūrėjas Liutauras Čeprackas į „White Guide Nordic“ vertinimą siūlo žiūrėti plačiau: „Jei atsirandame skandinaviškame kulinariniame žemėlapyje, visai netrukus galime tapti įdomūs ir pasauliui. Šis vertinimas ypatingai svarbus, nes maistą restoranuose ragauja ne lietuviai. Net nujausti negalėjau, kurie iš mano restorane vakarieniavusių užsieniečių buvo žmonės iš gido. Įdomu ir tai, kad savąjį geriausių lietuviškų restoranų dešimtuką jie sudarė kiek kitokį, nei mes jį turime Lietuvoje. Tas svetimas požiūris yra ypatingai vertingas“.

Liutauro Čepracko patiekalas
Liutauro Čepracko patiekalas / Asmeninio albumo nuotr.

Ne vieną restoraną Lietuvoje turintis Liutauras Čeprackas visiškai tikras, kad lietuviškų restoranų pavadinimai skandinaviškame „White Guide Nordic“ sąraše į Lietuvą pritrauks daugiau turistų. „Mes keliame koją į kulinarinį žemėlapį. Žmonės juk keliauja ne vien dėl architektūros paminklų, vienas svarbiausių potyrių kelionėje yra maistas“, – neabejoja virtuvės šefas.

Džiaugdamasis skandinavų įvertinimu, Liutauras Čeprackas įsitikinęs, kad ši pergalė naudinga visai šalies kulinarinei kultūrai.

Liutauro Čepracko patiekalas
Liutauro Čepracko patiekalas / Asmeninio albumo nuotr.