Kasmet „Adobe“ skelbia prestižinį konkursą „Rising Stars of Photography 2019“, kurio metu apdovanoja dešimt jaunųjų fotografų iš viso pasaulio. Šiemet tarp jų pateko ir aštuonerius metus Olandijoje gyvenanti maisto fotografė Kamilė Kaveckaitė.
Gimusi ir augusi Vilniuje, prieš aštuonerius metus Kamilė išvyko dirbti į Olandiją, o prieš dvejus nusprendė mesti korporacinę karjerą ir tapti maisto fotografe. „Prieš tai nebuvau laikiusi fotoaparato savo rankose, tad tai buvo labai drąsus žingsnis“, – prisipažįsta viena geriausių jaunųjų fotografių pasaulyje pripažinta K. Kaveckaitė.
Kamile, kodėl karjeros pradžioje nusprendei išvykti į Olandiją?
Visą savo gyvenimą norėjau tapti verslininke didelėje korporacijoje, tad persikėliau į Olandiją studijuoti Tarptautinio verslo administravimo, įgyjau magistrą marketingo srityje. Pagaliau pasiekiau savo svajonę ir pradėjau dirbti marketingo srityje didelėje tarptautinėje įmonėje. Praėjo metai, kol suvokiau, kad šis darbas mane absolučiai slegia. Tai tiesiog buvo ne man!
Norėjau išsilaisvinti ir pradėti kažką savo. Problema buvo ta, kad net neįsivaizdavau, kas tai bus …
Kamilės Kaveckaitės maisto fotografija
Kaip ieškojai savo pašaukimo?
Surašiau sąrašą dalykų, kuriuos labiausiai gyvenime mėgstu. Maistas sąraše buvo labai aukštai. Taigi, nusprendžiau pradėti rašyti maisto tinklrašatį. Susikūriau internetinę svetainę, Instagramą ir pradėjau rašyti. Po 3 mėnesių suvokiau, kad rašyti tinklaraštį buvo visai įdomu, bet visiškai pamečiau galvą dėl fotografijos. Galiausiai nusprendžiau mesti rašymą ir susikoncentruoti į fotografiją.
Kaip į tokį karjeros posūkį reagavo artimieji?
Kai pasakiau artimiesimes, kad mesiu daug žadančią karjerą ir tapsiu maisto fotografe sulaukiau daug skepticizmo. Dažnai girdejau: „Kaip tu pragyvensi būdama fotografe? Tai neįmanoma!“, „Maisto fotografija? Labai jau maža sritis“.
Visus pirmus metus dažnai būdavo užduodamas mano mėgstamiausias klausimas: „Kamile, kada susirasi TIKRĄ darbą?“
Kamilės Kaveckaitės maisto fotografija
Kaip tuos pirmuosius metus tvarkeisi su savo finansais? Juk pirmuosius klientus susirasti nėra taip lengva...
Faktas tas, kad viską susiplanavau pakankamai gerai. Peržiūrėjusi savo finansines galimybes pragyvenimui, numačiau, kad turiu pakankamai lėšų ir laiko išsiversti be mano korporacinio darbo.
Pirmos savaitės buvo gan baugios. Vis keldavau sau klausimus: „Kuo turėčiau užsiimti dabar?“, „Kaip tą padaryti?“. Bet labai greitai pamilau laisvę, kuri buvo verta bet kokių pastangų. Kiekvieną dieną aš galiu nuspręsti ar atsikelti anksti, ar vėliau, valgyti greitus pusryčius ar lėtus. Galiu pasirinkti ar dirbti namie, ar pasiimti savo šunį ir eiti dirbti į kavinę. Kartais susitinku su draugu valgyti pietų darbo metu!
Būdavau visiškai išsekusi po darbo dienos ofise. Tačiau dabar aš turiu pakankamai energijos dirbti 12 valandų per dieną. Dirbu net savaitgaliais ir man tai patinka.
Kamilės Kaveckaitės maisto fotografija
Fotografijoje buvai savamokslė. Kaip tau sekėsi tobulėti?
Kiekvieną dieną leidžiu laiką mokydamasi apie fotografiją ir gerindama savo įgūdžius. Kuo daugiau praktikuojuosi, tuo geriau mano nuotraukos atrodo. Natūralu, kad įdėjus geresnes nuotraukos, greičiau auga ir mano Instagramas. Sulaukiu daugiau dėmesio, daugiau klientų su manimi susisiekia.
Kamilės Kaveckaitės maisto fotografija
Taip susisiekė ir „Adobe“?
Taip! Šią vasarą netikėtai gavau žinutę Instagrame iš „Adobe“. „Adobe“ yra kompanija, kuriai priklauso „Photoshop“ ir „Lightroom“. Kiekvienas fotografas naudojasi šiomis programomis. Tai kažkas labai didelio!
Pradėjome susirašinėti, bet viskas buvo labai paslaptinga, kol pagaliau jie paskelbė, kad esu išrinkta tarp dešimties „Rising Stars of Photography 2019“ talentų iš viso pasaulio. Kokia didelė garbė ir džiaugsmas!
Sulaukusi tokio pripažinimo žinau, kad pasirinkdama fotografiją priėmiau teisingą sprendimą. Bet, svarbiausia, aš to nežinočiau, jeigu nebūčiau pabandžiusi! Egzistuoja daug socialinio spaudimo iš aplinkos išsiaiškinti savo gyvenimo kryptį tol, kol esi savo dvidešimtmetyje. Bet dabar manau, kad tai – tobuliausias laikas išbandyti skirtingus dalykus ir atrasti tai, kas daro tave laimingą.