Tas stebuklingas ryto gėrimas kava...
Daugelis tiesiog neįsivaizduojame ryto be garuojančio kvapios kavos puodelio. Ji pažadina, suteikia energijos ir praskaidrina nuotaiką. Kaip tinkamai ruošti kavą ir ja mėgautis, pataria kavos namų „Vero Coffee House“ vadovas Darius Vėželis.
Atskleiskite, kaip atskirti gerą, kokybišką kavą?
Kuo šviežesnio skrudinimo – tuo geresnė. Ant pakuotės reiktų ieškoti žymos, kurių metų derliaus pupeles perkate. Geriausios – einamų metų. Toliau reikia žiūrėti kokioje šalyje (Brazilijoje, Kosta Rikoje, Kolumbijoje, Etiopijoje) augintos pupelės, būna nurodyti ir konkretūs ūkiai. Kuo aukščiau jūros lygio auginta, tuo puikesnė kavos pupelių struktūra ir skonis.
Jei kalbėtume jau apie paruoštą kavą, atkreipkite dėmesį į gėrimo šviesumą, putą, burbuliavimą. Skrudinimo metu susiformuoja dujos ir, jei kava karštu vandeniu užpilama šviežiai malta, ji tas dujas išskiria ir burbuliuoja. Ant kavos paviršiaus nusistojusi puta turi būti šviesi ir elastinga – praskyrus šaukšteliu grįžta į savo vietą.
Ant kavos paviršiaus nusistojusi puta turi būti šviesi ir elastinga – praskyrus šaukšteliu grįžta į savo vietą.
Kitaip gali atrodyti kokybiška šviesaus skrudinimo skandinaviška kava – jos puta plona ir nelabai elastinga, bet apie išskirtinės kavos niuansus turėtų paaiškinti gėrimą jums ruošęs barista.
Kas gali sugadinti kavos skonį?
Kavos pupeles galima palyginti su natūralia kempine, kurią įdėjus į vandenį, ji išsipučia – t. y. pritraukia vandens. Kava taip pat traukia į save kvapus, drėgmę. Taip yra todėl, kad skrudinimo metu iš pupelių išstumiamas vanduo. Kad neprisigertų kitų kvapų, kavą reikia laikyti sandariame inde.
Kad nesugadintumėte jau paruoštos kavos, neskubėkite saldinti, pilti pieno. Cukraus visuomet galima įdėti, bet jau nebeišimsi, jei padauginai. Per stiprią kavą taip pat bet kada galima „pataisyti“ šlakeliu vandens ar pieno. Pirmiausia pajuskite pačią kavą, paragaukite ją be jokių priedų.
Kaip teisingai ragauti kavą?
Mėgaujantis (šypteli). Svarbiausia negerti labai karštos. Ragaujant aukštos temperatūros maistą ar gėrimus, daugelio skonio niuansų mūsų receptoriai tiesiog negali pajusti. Saldumas jaučiamas tik esant žemesnei nei 70 laipsnių temperatūrai; rūgštumą jaučiame bet kada, nes mūsų skonio receptoriai jam labiausiai jautrūs; o štai kartumas per karštoje kavoje atsiskleidžia labiausiai. Taip pat gurkštelėję ką tik paruoštos kavos, galime nusideginti liežuvį ir išvis nejausti jokio skonio.
Skonio receptorius neigiamai veikia ir aštrus maistas bei cigaretės, tad norint pasimėgauti puodeliu kavos, šių dalykų vertėtų atsisakyti.
Beje, jei vėsdama kava darosi skanesnė – reiškia grukšnojate gerą kavą.
Kokios kavos rūšys populiariausios?
Standartiškai susiformavę, kad Espresso kava, kuri yra visų kitų kavų (Latte, Macchiato, Capuccino ir t. t.) pagrindas. Espresso kava restoranuose ir kavinėse ruošiama profesionaliu spaudiminiu kavos aparatu. Tačiau randasi įvairių naujovių. Paskutiniu metu populiarėja COLD BREW kavos ruošimo metodas, kuomet kava ekstraktuojama šaltu vandeniu, t. y. ne užplikoma. Taip pat populiarėja ir kiti kavos paruošimo metodai – Aeropress, Chemex, Hario. Visgi nėra vieno teisingiausio ar geriausio kavos paruošimo metodo. Mano nuomone, kiekvienas žmogus gali atrasti ir mėgautis jam labiausiai priimtinu būdu paruošta kava, ir niekas negali jo už tai nuteisti (šypsosi).
Kaip namuose paruošti skanią kavą?
Svarbiausia neskubėti. Užpilkite kavą ne verdančiu, bet karštu vandeniu ir palikite 3–4 min. Jei vos užpiltą gardinsite cukrumi, dar šliūkštelsite ir pieno, kava nespės prisigerti karšto vandens ir pro dantis teks košti nenusėdusius kavos grūdelius.
Ar verta namuose turėti kavos virimo aparatą?
Priklauso nuo to, kiek puodelių kavos per dieną išgeriate. Jei vieną, tuomet tikrai neverta pirkti tūkstančius kainuojančio gražaus žaisliuko vien dėl mados. Geriau įsigyti malūnėlį pupelėms malti ir spaudiminį įrenginį, kurį patogų vežiotis, arba kapsulinį kavos virimo aparatą. Nepamirškite, kad net į geriausią kavos virimo aparatą supylus kokybiškas pupeles, bet jų nesuvartojus greitai, kava oksiduosis ir praras visas skonines savybes.
Pakalbėkime šiek tiek apie šaltą kavą...
Šalta kava lygiai taip pat vertinama, kaip karšta. Jai paruošti reikia ne mažiau žinių ir įgūdžių. Vasaros laikotarpiu šaltos kavos tampa ypač populiarios, nes ne tik tonizuoja, bet ir gaivina, gelbėja nuo kaitros. Jų būna daug skirtingų skonių, nevienodo stiprumo, tad tikrai yra iš ko pasirinkti.
Kokie populiariausi kavos priedai?
Įvairiaskoniai sirupai, pudros, pienas, alkoholiniai gėrimai ir net tonikas. Kavos skonį galima šiek tiek pakeisti skirtingų rūšių cukrumi – baltuoju, ruduoju, cukrašvendrių. Lietuviai mėgsta į kavą įsidėti ir medaus šaukštelį.
Priklausomai nuo oro ir paros meto galima mėgautis karšta, šalta kava ar gardžiu alkoholiniu kavos kokteiliu.