Tobula kulinarė tik sulaukus 55-erių?
Greičiausiai niekada apie tai nesusimąstėte. Remiantis naujausiais Didžiojoje Britanijoje atliktais tyrimais, moterys puikiomis kulinarijos meistrėmis tampa pasiekusios 55-erių metų amžiaus ribą. „Tik nesupraskite klaidingai! – skuba pabrėžti tyrėjai. – Jokiu būdu nenorima pasakyti, kad skaniai gaminti moka tik amžių įpusėjusios dailiosios lyties atstovės.“
Gebate atskirti vienas prieskonines žoleles nuo kitų? O gal makaronus, duoną, padažus ir ledus mokate pasigaminti pačios? Nebijote rizikuoti ir išbandyti įmantriausių receptų? Turite bent 15 visada puikiai pavykstančių gardžiausių patiekalų, kurie dažnai puikuojasi ant stalo? Tai tik keletas klausimų, kuriais tyrėjai bandė įvertinti kulinarinį moterų meistriškumą.
Teigiama, kad 55-erių moteris yra sukaupusi nemažai patirties kulinarijos srityje, išbandžiusi daugybę įvairių receptų, todėl gali greitai sumoti, kokį gardų patiekalą pagaminti vienam ar kitam gyvenimo atvejui.
Štai ką apie tyrimą, kuriame dalyvavo 1000 moterų, sako rinkodaros specialistė iš The Co-operative Food Helen Nunn: „Reikia laiko, kad patiekalas būtų paruoštas profesionaliai, o pasitikėjimas savimi ateina tik bėgant metams. Ne paslaptis, kad mokomės iš klaidų. Daugybė moterų virtuvėje patiria įvairiausių, kartais net juokingų nesėkmių, tačiau galiausiai ima sektis. Geras ženklas, bylojantis, kad moters maisto gamybos įgūdžiai tobulėja, – jos savijauta ir rami reakcija į ištiktą nesėkmę, t. y. virtuvėje šeimininkaujanti moteris nebepanikuoja, akimirksniu randa tinkamą problemos sprendimo būdą.“
Tyrimų rezultatai atskleidė, kad 85 proc. moterų, sulaukusios 55-erių ir daugiau metų, gali tinkamai paruošti kiaušinius, pavyzdžiui, jų nepervirti ar nesukepti. 8-ioms iš 10-ies jau įgudusių kulinarių neprireikia gausybės ypatingų sudedamųjų dalių tam, kad paruoštų gardų maistą, o 55 proc. moterų žino, kokios prieskoninės žolelės geriausiai tinka mėsos skoniui atskleisti.
Nors kaip geriausiai gaminančios įvardijamos vyresnės moterys, tyrėjai pabrėžia, kad dauguma jų kaip nuostabios kulinarės gali atsiskleisti ir gerokai anksčiau. Štai moterų, kurios pirmą kartą ruošė kepsnį, amžiaus vidurkis buvo 23-eji, kepė pirmąjį pyragą – 21-eri, antrąją pusę nustebino romantiška vakariene – 23-eji, surengė pirmuosius kviestinius pietus – 26-eri, sukvietė visus gardžiuotis kalėdine vakariene – 27-eri.
H. Nunn pabrėžė: „Nors kulinarinių aukštumų pasiekiame jau įpusėjusios šeštąją dešimtį, įdomu pažymėti, kad dauguma moterų kulinarinę kelionę pradeda anksčiau – maždaug nuo 20-ies metų.“
Iš dalies šiam tyrimui galima pritarti – juk geriausiomis kulinarėmis tampa tos, kurios negaili nei laiko, nei pastangų, mokosi iš savo klaidų, o bėgančius metus išnaudoja tobuliems patiekalams sukurti...