Trys receptai su briuseliniais kopūstais

Briuselio kopūstai / Fotolia nuotr.
Briuselio kopūstai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio remiamas turinys
A
A

Briuselinis kopūstas priklauso bastutinių daržovių šeimai. Šio augalo stiebas yra vidutinio aukščio. Maistui vartoja­mos nedidelės jų gūželės, išaugančios ant stiebo, lapų pažastyse.

Puodelyje šių daržovių yra net 74,8 mg vitamino C, taip pat A, K, C, B6, kalio, magnio, geležies, kalcio. O paruošti patiekalų su jais visai nesunku – nuo salotų iki troškinio ar sriubų.

Partnerio nuotr./Palink pataria

  • Briuseliniuose kopūstuose gausu skaidulų, kurios gerina virškinimą.
  • Pagal vitamino C kiekį artimi juodųjų serbentų uogoms, o už gūžinius kopūstus jo turi 5—6 kartus daugiau.
  • Paįvairinimui keptus briuselio kopūstus prieš kepant galima apiberti rūkytos šoninės (bacon - angl.) gabaliukais, į juos įmaišyti šviežių spanguolių arba kitų rūgščių vaisių gabalėlių. Apkeptus dar karštus briuselio kopūstus galima apiberti smulkintais riešutais, džiuvesėliais arba jūsų megstamo sūrio trupiniais.

Briuselinių kopūstų šašlykai

Palink pataria
Palink pataria / Partnerio nuotr.

Ingredientai

  • Briuseliniai kopūstai 500 g
  • Česnakai 3 skiltelės
  • Svogūnai 2 vnt.
  • Pievagrybiai 10 vnt.
  • Alyvuogių aliejus 120 ml
  • Mėlynųjų pelėsių sūris 50 g
  • Actas 2 valg. š. baltojo vyno
  • Druska 1 žiupsnelis pagal skonį

Kaip gaminti

1. Briuselinius kopūstus apvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Kopūstai turi būti vos minkšti.

2. Perdėkite juos į kitą indą ir apšlakstykite 30 ml alyvyuogių aliejumi, sudėkite trintą česnaką. Indą uždenkite ir palikite valandai.

3. Mėlynųjų pelėsių sūrį sutrinkite tarka, pridėkite grietinės, supilkite vyno actą ir likusį alyvuogių aliejų. Viską sumaišykite trintuvu iki vientisos masės, perpilkite gautą padažą į atskirą indą, pasūdykite, pagardinkite prieskoniais.

4. Ant iešmelio verkite briuselinius kopūstus, pjaustytus pievagrybius ir svogūnus. Kepkite apie 10–15 min. ir tiekite į stalą su paruoštu padažu.

Briuselinių kopūstų salotos su kumpiu

Palink pataria
Palink pataria / Partnerio nuotr.

Ingredientai

  • Briuseliniai kopūstai 500 g
  • Graikiniai riešutai 1 st.
  • Kumpis 50 g rūkyto arba vytinto
  • Razinos 1 sauja pagal skonį
  • Garstyčios 1 valg. š. „Dižono“ galima pakeisti ir paprastomis - užpilui
  • Klevų sirupas 2 valg. š. užpilui
  • Actas 3 valg. š. obuolių - užpilui
  • Alyvuogių aliejus 3 valg. š. 3,5 - užpilui
  • Druska 1 žiupsnelis pagal skonį - užpilui
  • Pipirai 1 žiupsnelis pagal skonį - užpilui

Kaip gaminti

  1. Smulkiai supjaustykite briuselinius kopūstus ir šoninę bei dėkite į dubenį.
  2. 3–5 min. ant mažos ugnies pakepinkite graikinius riešutus. Į dubenį su kopūstais ir šonine dėkite apkepintus riešutus bei razinas. Gerai išmaišykite.
  3. Užpilui: kruopščiai (galima su elektriniu maišytuvu) sumaišykite garstyčias, klevų sirupą, alyvuogių aliejų, druską bei pipirus. Paruoštą padažą sumaišykite su salotomis.

Kepti briuseliniai kopūstai su vynuogėmis

Palink pataria
Palink pataria / Partnerio nuotr.

Ingredientai

  • Briuselio kopūstai 600 g
  • Vynuogės 200 g raudonųjų
  • Karijų riešutai 50 g
  • Medus 1 valg. š.
  • Aliejus 2 valg. š.
  • Citrinos 1 vnt. 1 valg. š. - sulčių
  • Druska 1 arbat. š.
  • Čiobreliai 5 vnt. 5 - 6 šakelės

Kaip gaminti

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 0C. 
  2. Briuselinius kopūstus (šviežius arba šaldytus) 1–2 minutėms įkiškite į verdantį vandenį, paskui staigiai perliekite šaltu.
  3. Kopūstėlius perpjaukite pusiau ir sudėkite į storasienį kepimo indą.
  4. Sumeskite raudonąsias vynuoges ir karijų riešutus.
  5. Medų, aliejų, citrinos sultis ir druską labai gerai sumaišykite.
  6. Mišiniu užpilkite kopūstus su vynuogėmis, ant viršaus užberkite čiobrelių šakelių. Kepkite apie 30 minučių.

Daugiau idėjų šventiniam stalui rasite čia.​