Trys receptai su graikiniais riešutais

Graikiniai riešutai / „Fotolia“ nuotr.
Graikiniai riešutai / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio remiamas turinys
A
A

Graikiniuose riešutuose yra daug vertingų biologiškai aktyvių medžiagų. Pakanka tik septynių riešutų per dieną, kad gautumėte reikiamų organizmui antioksidantų normą, pasijustumėte energingi bei žvalūs.

Graikiniuose riešutuose ypač daug yra vitamino C. Jei per dieną suvalgysite 5 graikinius riešutus, organizmas gaus visą vitamino C paros normą. Riešutų branduoliuose yra daug fosforo ir kalcio, todėl jų patariama valgyti nėščioms moterims ir vaikams. Graikiniuose riešutuose yra daug magnio, kuris plečia kraujagysles. Šiuose riešutuose gausu ir kalio, kuris padeda sumažinti kraujo spaudimą bei palaiko normalų organizmo skysčių balansą.

Partnerio nuotr./Palink pataria

  • Jei sudžiuvo graikiniai riešutai, juos reikia 5-6 dienas palaikyti pasūdytame vandenyje. 
  • Grūstų graikinių riešutų skonis puikiai atsiskleidžia derinyje su jogurtu ir klevų sirupu.
  • Graikiniais riešutais skaninamos morkų bandelės, populiarūs graikinių riešutų blynai, vis daugiau gurmanų atranda graikinių riešutų duoną.

Lęšių paštetas su graikiniais riešutais ir keptomis paprikomis

Palink pataria
Palink pataria / Partnerio nuotr.

Ingredientai

  • Lęšiai 200 g 150 g žaliųjų skaldytų ir 50 g juodųjų
  • Paprikos 1 vnt. saldžioji raudona, oranžinė arba geltona
  • Graikiniai riešutai 100 g
  • Svogūnai 1 vnt. nedidelis
  • Salierai 2 vnt. 2–3 koteliai
  • Česnakai 2 skiltelės 2 arba 3
  • Čiobreliai 3 vnt. 3–4 šakelės
  • Aliejus 2 valg. š.
  • Druska 1 žiupsnelis
  • Saldžiosios paprikos milteliai 1 arbat. š.
  • Petražolės 2 vnt. šakelių
  • Sviestas 1 valg. š. bet nebūtinai
  • Kiaušiniai 1 vnt.

Kaip gaminti

  1. Žaliuosius lęšius užpilkite vandeniu, kad apsemtų, įpilkite šaukštą aliejaus ir virkite 12–15 minučių. Juoduosius lęšius virkite taip pat vandenyje su aliejumi, bet ilgiau – apie 25 minutes.
  2. Supjaustykite salierus, svogūnus ir česnakus. Trumpai apkepkite juos keptuvėje su trupučiu aliejaus ant mažos ugnies.
  3. Papriką iškepkite orkaitėje. Įdėkite į maišelį ir užriškite. Palikite 15–20 minučių – lengviau nulupsite odelę. 
  4. Į smulkintuvą sudėkite išvirtus žaliuosius lęšius, iškeptas ir nuvalytas paprikas, smulkintus graikinius riešutus, čiobrelius. Pagal skonį įberkite druskos. Viską susmulkinkite iki vientisos masės.
  5. Dubenėlyje sumaišykite žaliųjų lęšių mišinį, išvirtus juoduosius lęšius, smulkiai supjaustytas petražoles ir šaukštelį saldžiųjų paprikų miltelių, įmaišykite kiaušinio trynį.
  6. Kepimo indelį patepkite sviestu ir pabarstykite smulkintais graikiniais riešutais.
  7. Į paruoštą indelį sukrėskite pašteto masę, viršų galite apibarstyti paprikų milteliais ir papuoškite petražolėmis, riešutais. Kepkite 20–25 minutes iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Svarbu!

  • Lukštentus graikinius riešutus prieš naudojant būtina atidžiai perrinkti, nes dažnai pasitaiko mažų lukštų gabaliukų, kurie nepatiks nei jūsų dantims, nei smulkintuvo ašmenims.
  • Lęšius virkite vandenyje su trupučiu aliejaus – taip nesusidarys putos ir pagerės lęšių tekstūra – jie taps glotnūs lyg šilkiniai.

Graikiniais riešutais įdarytos vištų šlaunelės

Palink pataria
Palink pataria / Partnerio nuotr.

Ingredientai

  • Vištiena 4 vnt. vištų šlaunelės
  • Kiaušiniai 2 vnt.
  • Česnakai 2 skiltelės
  • Džiūvėsiai 100 g
  • Graikiniai riešutai 50 g
  • Juodieji pipirai 1 žiupsnelis maltų
  • Druska 1 žiupsnelis
  • Vištienos prieskoniai 1 arbat. š. su kariu, žiupsnelis
  • Aliejus 1 valg. š.

Kaip gaminti

  1. Šlauneles išdarinėkite: palikite nesugadintas odeles, o mėsą ir kaulus išimkite. Kaulo palikite tik apie 2 cm  (prie šlaunelės galo).
  2. Mėsą labai smulkiai supjaustykite ar stambiau sumalkite. Sumaišykite su kiaušiniu, džiūvėsėliais, graikiniais riešutais, pagardinkite pipirais, smulkintais česnakais ir prieskoniais, pasūdykite.
  3. Įdaro prikimškite šlaunelių odeles ir subadykite adata, kad kepadamos nesutrūktų. Šlauneles apvoliokite kiaušinio plakinyje, paskui džiūvėsėliuose ir pakartokite dar kartą.
  4. Sudėkite šlauneles į kepimo popieriumi ar folija išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi ir kepti 180°C karštumo orkaitėje 30–40 min. Kol kepa, nuolat patepkite aliejumi ar palaistykite išsiskyrusiu skysčiu.

Pikantiškas pyragas su kriaušėmis ir sūriais

Palink pataria
Palink pataria / Partnerio nuotr.

Ingredientai

  • Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla 1 vnt. pakuotė
  • Kriaušės 4 vnt. prinokusios
  • Graikiniai riešutai 1 st.
  • Mėlynųjų pelėsių sūris 100 g
  • Sūris 100 g baltųjų pelėsių
  • Džemas 1 vnt. mažas indelis bruknių
  • Riešutai 1 sauja kapotų
  • Druska 1 žiupsnelis
  • Juodieji pipirai 1 žiupsnelis
  • Čiobreliai 2 vnt. kelios šakelės šviežių
  • Svogūnų laiškai 1 sauja keletas laiškų

Kaip gaminti

  1. Tešlą atšildykite, kaip nurodyta ant pakuotės.
  2. Kelias skirtingų dydžių kepimo formas ištieskite kepimo popieriumi ir dėkite po lakštą atšildytos tešlos.
  3. Jos vidurį šiek tiek subadykite šakute, kad kepdama labai neišsipūstų.
  4. Kiekvieną lakštą saikingai aptepkite bruknių džemu. Kriaušes nulupkite, perpjaukite per pusę ir, išskobusi sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis.
  5. Išdėliokite ant bruknių džemo, užberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir smulkintų svogūnų laiškų. 
  6. Baltųjų ir mėlynųjų pelėsių sūrius sumaigykite šakute, peiliu arba stambiai sutarkuokite ir suberkite ant kriaušių.
  7. Ant viršaus užbarstykite čiobrelių lapelių, kapotų graikinių riešutų.
  8. Pašaukite į 200 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie 12–15 min.

Daugiau idėjų šventiniam stalui rasite čia.