Trys receptai su imbierais
Imbieras / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio remiamas turinys
A
A
Imbieras, jau nuo senų laikų žinomas ir vertinamas prieskonis – vienas svarbiausių indų ir azijiečių virtuvės elementų. Jis dezinfekuoja, tonizuoja, pasižymi šviežiu ir išskirtiniu skoniu bei aromatu. Net ir prėskiausias patiekalas, pagardintas imbierais, iškart įgauna pikantiško skonio.
Džiovintas ir šviežias imbieras stipriai skiriasi savo skoniu ir aromatu. Iš esmės – tai net skirtingi prieskoniai.
Džiovintas imbieras naudojamas konditerijoje ir suteikia kepiniams stiprų aromatą, o šviežias puikiai tinka į salotas, karštus patiekalus ir arbatos gamybai.
- Imbieras yra turtingas vitaminais C, B1, B2, A, jame daug magnio, fosforo, kalcio, taip pat aptinkama geležies, kalio, natrio ir cinko.
- Imbieras suteikia malonų kvapą žuvienei, avienos, vištienos sultiniams
- Jo dedama į avienos, jautienos, veršienos, vištienos, kalakutienos, žąsienos patiekalus.
- Į mėsos ir žuvies patiekalus jis beriamas likus 20 min. iki gaminimo pabaigos (kartais prieš gaminimą), į saldžius patiekalus - likus 5 min.
Naminis imbierinis vynas
Ingredientai
- Rudasis cukrus 500 g
- Imbieras 1 vnt. vidutinio dydžio šaknis
- Vanduo 2 l
- Citrinos 3 vnt. geriausia būtų ekologiškos
- Cinamonų lazdelė 1 vnt.
Kaip gaminti
- Cukrų suberkite į puodą ir maišydami kaitinkite. Kai jis pradės lydytis, pamažu, vis maišydami, supilkite vandenį.
- Citrinas švariai nuplaukite ir su visomis žievelėmis supjaustykite gabalėliais.
- Imbiero šaknį sutarkuokite smulkesne tarka.
- Citrinas, imbierus pamaigykite, kad išsiskirtų šiek tiek sulčių ir suberkite į verdantį vandenį su cukrumi. Įmeskite į puodą ir cinamono lazdelę.
- Retkarčiais pamaišydami virkite apie 20 minučių.
- Nukaitę palikite puodą su imbieriniu vynu kelioms valandoms atvėsti ir prisigerti skonio bei aromato.
- Paskui nukoškite supilkite į stiklo butelį ir pastatykite šaltai.
- Patiekite mažose taurelėse. Tinka pagardinti ir žolelių arbatai.
Imbierinė pomidorų ir lęšių sriuba
Ingredientai
- Alyvuogių aliejus 2 valg. š.
- Svogūnai 1 vnt. vidutinio dydžio
- Morkos 2 vnt. vidutinio dydžio
- Česnakai 2 skiltelės
- Imbieras 2 valg. š. šviežiai tarkuotos šaknies
- Pomidorų pasta 1 valg. š.
- Kuminai 2 arbat. š.
- Paprikos 1 arbat. š. milteliai
- Kalendros 1 arbat. š.
- Cinamonas 1 arbat. š. ½
- Rudieji lęšiai 2 puodeliai
- Pomidorai 200 ml trinti arba pomidorų tyrė
- Daržovių sultinys 5 puodeliai
- Druska 1 žiupsnelis pagal skonį
- Pipirai 1 žiupsnelis pagal skonį
Kaip gaminti
- Supjaustykite svogūną, sutarkuokite morkas, supilkite alyvuogių aliejų ir sudėkite į puodą storu dugnu. Troškinkite 5-7 minutes.
- Sudėkite trintas česnakų skilteles, imbierą, pomidorų pastą, prieskonius ir palikite dar kelioms minutėms.
- Į sriubą supilkite lęšius, trintus pomidorus, daržovių sultinį, pagardinkite pipirais ir druska. Virkite 45 minutes. Galite paskaninti liesu jogurtu.
Marinuoti imbierai
Ingredientai
- Imbieras 100 g šaknų
- Druska 1 arbat. š.
- Cukrus 1 valg. š.
- Actas 100 ml ryžių acto vanduo
Kaip gaminti
- Imbierų šaknis nulupkite ir ištrinkite druska. Palikite per naktį.
- Ryte nuplaukite šaltu vandeniu, nusausinkite ir supjaustykite labai plonais griežinėliais. Tai galima padaryti daržovių skustuku. Į dubenėlį supilkite ryžių actą. Suberkite cukrų ir įpilkite du šaukštus vandens.
- Maišykite, kol ištirps cukrus. Imbierus sumeskite į stiklainiuką, užpilkite marinatu, užsukite dangtelį ir laikykite kambario temperatūroje šešias– septynias dienas, imbieras taps švelniai rožinis.
- Vėliau laikykite šaldytuve – iki mėnesio.
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė