Italijos kulinarijos akademijos pagerbtas šefas Gian Luca Demarco: „Tą akimirką jaučiausi kietas“

Gian Luca Demarco / Gretos Skaraitienės nuotr.
Gian Luca Demarco / Gretos Skaraitienės nuotr.
Šaltinis: „Žmonės“
2018-04-05 15:00
AA

Dešimt metų Lietuvoje gyvenantis charizmatiškasis virtuvės šefas italas Gian Luca Demarco (34) įvertintas tėvynėje: Italijos kulinarijos akademija jį pagerbė už šalies kultūros ir virtuvės puoselėjimą pasaulyje.

Prieš kiek daugiau nei mėnesį Gian Luka sulaukė skambučio iš Italijos kulinarijos akademijos Turine. Jis buvo pakviestas atvykti į svarbiausią metų renginį, kuriame bus teikiamas išskirtinis apdovanojimas. Lietuvių simpatijas užkariavęs virtuvės šefas prisipažįsta, kad tai buvo didelė staigmena ir įvertinimas, nes yra tik trečias jį pelnęs žmogus.

Koks jausmas būti taip pripažintam?

Tą akimirką jaučiausi labai kietas – juk mane apdovanojo žmonės, kurių autoritetą labai vertinu. Italijos kulinarijos akademijai priklauso ne tik virėjai, bet ir mokslininkai, kurie dirba su maistu, gastronomijos žurnalistai, specialistai, restoranams skiriantys „Michelin“ žvaigždutes.

Italijoje tai – vienas aukščiausių apdovanojimų. Tačiau grįžau į Lietuvą ir ramiai gyvenu – juk čia apie mano prizą niekas nežino.

Italijoje tai – vienas aukščiausių apdovanojimų. Tačiau grįžau į Lietuvą ir ramiai gyvenu, dirbu toliau – juk čia apie mano prizą niekas nežino.

Vis dėlto pasitikėjimo tai turėtų pridėti?

kaifuoju: būti taip apdovanotam – nenusakomas jausmas. Savimi pasitikėsiu tikrai labiau. Ir dar dažniau šypsosiuosi.

Telieka tą apdovanojimą pakabinti matomiausioje vietoje?

Jam tikrai atsiras vietos naujame mano restorane Smiltynėje, kurį atidarysiu jau balandžio pabaigoje. Jis veiks Smiltynės jachtų klube esančiame viešbutyje. Restorane gaminsime itališkus patiekalus, naudosime kuo daugiau vietos produktų. Nenorėjau įpareigojančios aplinkos, kuri einant pietų verstų pasipuošti. Vasara, atostogos – reikia atsipalaiduoti ir džiaugtis! Ir pats Smiltynėje planuoju vasaroti su visa šeima. Tai bus sezoninis restoranas – spalį grįšiu į Vilnių, į naują savo studiją. Ji bus erdvesnė, ten darysime daugiau visokių dalykų: planuojame, kad veiks ir parduotuvėlė, kurioje bus galima įsigyti ir mūsų gamintų maisto produktų, ir kai kurių itališkų, kuriuos pats naudoju virtuvėje.

Rudenį su Ali Gadžijevu ketiname toliau linksmai šeimininkauti TV3 laidoje „Gardu gardu“.

Nors esate įvertintas Italijoje, nesijaučiate nereikalingas ir Lietuvoje?

Lietuviai man niekada neleido jaustis nereikalingam. Atvirkščiai – šiai šaliai už daug ką esu labai dėkingas. Kartais būna sunku, nes pasitaiko žmonių, kurie apie maisto gaminimą viską žino ir viską supranta, bet, man atrodo, tokių visažinių niekur netrūksta. Negi dėl to turėčiau jaustis mažiau laimingas?