Tvarka šaldytuve: kaip laikyti produktus, kad šie ilgiau išliktų švieži?
Jei iki šiol laikote kiaušinius dėkle šaldytuvo durelėse, jums būtina perskaityti mūsų patarimus!
Išmeskite, kas nereikalinga
Nelaikykite šaldytuve negendančių produktų: konservų, gazuotų gėrimų butelių, sulčių pakelių ir kt. Kad būtų lengviau susigaudyti, kas veltui užima vietą jūsų šaldytuve, atkreipkite dėmesį, kokie produktai guli prekybos centrų lentynose.
Nekraukite pakuočių stirtomis
Kad šaldytuvas normaliai veiktų, jame turi cirkuliuoti oras. Jei pakuotes sukraunate keliais aukštais vieną ant kitos, produktai blogai šaldomi ir greičiau genda.
Atsargiai, durys!
Pieno, kiaušinių ir kitų greitai gendančių produktų nelaikykite šaldytuvo duryse. Temperatūra jose aukštesnė, bet labai nepastovi, juk dažnai varstote šaldytuvą ir kartais net paliekate kuriam laikui praviras duris.
Pieną geriausia laikyti vidurinėje lentynoje, na, o kiaušinius – popierinėje pakuotėje, kurioje pirkote. Sakysite, durelėse yra specialūs kiaušinių dėkliukai? Pirma, jei kuris kiaušinis įskils ar suduš, jums nereikės valyti šaldytuvo sienelių nuo sudžiūvusio baltymo, o antra, popierinėje pakuotėje kiaušiniai ilgiau išlieka švieži.
Keiskite vietomis
Prieš eidama apsipirkti, dažna šeimininkė susidaro produktų sąrašą. Kai atidarysite šaldytuvą, kad peržvelgtumėte jo turinį, nesuvartoto maisto likučius perdėkite į matomą vietą, kad jų neužkrautumėte naujai įsigytais produktais, o kuo greičiau suvalgytumėte.
Vaistai
Daugelis nežinia kodėl vaistus laiko šaldytuve. Atidžiai perskaitykite užrašus ant pakuočių ir vaistams, kuriuos rekomenduojama laikyti kambario temperatūroje, raskite kitą vietą.
Žalumynai
Kad žalumynai kuo ilgiau išliktų nepavytę ir švieži, laikykite šaldytuve. Paimkite dubenėlį ar stiklinę vazelę ir kaip puokštelę gėlių pamerkite į ją krapų, petražolių, bazilikų ar kitų žalumynų ryšulėlį. Iš viršaus žalėsius pridenkite maistine plėvele.
Jei pastebėjote, kad žolelės pradeda gesti, nuplaukite jas, nusausinkite ir susmulkinkite. Tada po žiupsnį berkite į ledo formeles ir užpylusi aliejumi kiškite į šaldiklį. Tokį kubelį patogu naudoti kepant ar troškinant mėsą, žuvį, daržoves.
Geriausia užšaldyti tinka rozmarinai, šalavijai, raudonėliai, o krapus ir bazilikus verčiau naudoti šviežius.
Uogos
Daugelis mėgstame braškes, tačiau jos taip greitai genda... Ką daryti? Kad uogos kuo ilgiau išliktų šviežios, žinovai pataria jas nuplauti baltuoju vynu ar vandeniu skiestu obuolių actu (10 su 1), tada dar kartą perplauti švariu vandeniu ir gerai nuvarvinus dėti į šaldytuvą. Braškės išstovės be pelėsio beveik dvi savaites, o avietės dar ilgiau.
Nelaikykite kartu svogūnų ir bulvių
Sausoje ir vėsioje vietoje svogūnai išsilaiko 2–3 mėnesius, tačiau padėti šalia bulvių sugenda kur kas greičiau.
Sūris
Nepatartina jo palikti praplėštoje pakuotėje ar įvynioto į maistinę plėvelę. Šis nepigus produktas ilgiau išliks šviežias, įsuktas į pergamentą, įdėtas į plastikinę dėžutę ir laikomas ne tokioje šaltoje šaldytuvo lentynoje ar stalčiuje, skirtame daržovėms laikyti.
Bananai
Neatsispyrėte akcijai ir prisipirkote bananų? Kad jie išbūtų nepernokę 3–5 dienomis ilgiau nei įprastai, kekę išskirstykite ir bananų „kojeles“ tvirtai apsukite maistine plėvele. Laikykite atskirai nuo kitų vaisių ir daržovių – bananuose gaminasi daugiau etileno dujų, skatinančių vaisių nokimo procesą.
Pomidorai
Juose taip pat yra etileno, todėl šios daržovės genda greičiau už kitas. Tad nelaikykite jų polietileno maišeliuose, jei nenorite, kad greitai sugestų. Geriausia raudonskruosčius suguldyti į kartoninę dėžutę ar popierinę pakuotę ir padėti šaltoje tamsioje vietoje.
Mėsa, žuvis, jūrų gėrybės
Šiuos produktus laikykite apatinėje šaldytuvo lentynoje. Dėl labai paprastos priežasties – kad jiems atšilus pratekėjęs skystis nesugadintų kitų produktų.