Vakaras prie arbatos puodelio – garsūs žmonės papasakojo, kaip atprasti nuo kavos
Žinomi vilniečiai antradienio vakarą įsitraukė į žalios arbatos ritualą. Drabužių dizaineris Seržas Gandžumianas ir juvelyrė bei rašytoja Jurga Lago savo pavyzdžiu įrodė, kad ir patiems nesunkiai galima išmokti paruošti ne tik šaltą žaliąją arbatą, bet net ir matchą su avižų pienu.
Į autentiškos japoniškos „Keiko“ arbatos ceremoniją taip pat atvyko buvusi TV diktorė Saulė Gedrimaitė, menininkė Jūratė Rekevičiūtė, verslininkė Nora Lapinskienė, Vairuojančių moterų asociacijos prezidentė Asta Jonušienė, viešųjų ryšių specialistė Raimonda Jagminaitė, dizainerė Karolina Bulonaitė ir kt. Originaliomis rytietiškomis puokštėmis salę papuošė žinoma floristė Inesa Borkovska.
Kviestiniams svečiams sostinės restorane „Le BonJour“ žalios arbatos ceremoniją vedė viešnia iš Vokietijos, bendros su Japonija įmonės „Shimodozono International“ atstovė Marieke Wege. Arbatos ritualo meistrė į Lietuvą atvyko sutuoktinių Guodos ir Ario Azguridžių, „Livinn“ sveikų produktų prekės ženklo įkūrėjų, kvietimu. Belaukdami arbatos ceremonijos svečiai klausėsi rytietiškų fleitos melodijų, kurias atliko muzikantė Paulina Labutytė.
Viešnia iš Vokietijos vakaro dalyviams demonstravo, kaip teisingai reikėtų ruošti žalią arbatą, šaltą žalią arbatą, įprastą matchą ir matchą latte, gardintą avižų pienu. Šių gėrimų ruošimo subtilybių iš viešnios atidžiai mokėsi ypatingi renginio svečiai: drabužių dizaineris S. Gandžumianas ir juvelyrė J. Lago.
„Kiekvienas mano rytas prasideda nuo puodelio žaliosios arbatos. Ir taip jau bemaž dvidešimti metų“, – savo mintimis apie sveiką gyvenseną dalijosi dizaineris S.Gandžumianas, per dieną paprastai išgeriantis apie keturis puodelius šio gėrimo. Žalia arbata žinomam vyrui puikiai atstoja kavą. „Budrumui, tonusui palaikyti žalioji arbata puikiai tinka. Jos poveikis švelnus, tačiau juntamas ilgai, o svarbiausia, tai – itin sveikas gėrimas“, – pastebėjo S. Gandžumianas. Drabužių dizaineris sakė, kad ir iki šio renginio jau buvo mokėjęs paruošti matchą (į miltelius susmulkintą japonišką žaliąją arbatą), tačiau šį gėrimą dėl laiko stokos ruošiantis ne itin dažnai.
Tuo tarpu juvelyrė ir rašytoja J. Lago mano, kad po šio renginio kur kas geriau mokės matchą ruošti namuose sau ir savo šeimai. Žinoma moteris sakė, neturinti ypatingų žalios arbatos ruošimo ritualų, tačiau turi artimų bičiulių, kurie moka paruošti šį gėrimą tiesiog tobulai, tad tikrai neatsisako kvietimų apsilankyti pas juos svečiuose. „Neatmetu galimybės, kad galbūt po šio renginio mano įpročiai pasikeis ir žalioji arbata taps puikiu pakaitalu kavai“, – šypsodamasi sakė juvelyrė.
Renginį vedusi patarėja įvaizdžio, stiliaus, etiketo ir bendravimo temomis Alvyda Jasilionytė pastebėjo, jog arbatos ceremonija – labai svarbi japonų kultūros dalis. „Arbatos ceremonija – socialinis ir religinis ritualas, kuriam labai svarbi ir estetika, ir forma“, – neabejoja daugelio knygų autorė A. Jasilionytė. Įvaizdžio konsultantė bei lektorė sakė, kad ir Vakarų pasaulyje, po derybų ar kita proga galima pakviesti verslo partnerius arbatėlės. Pasak A. Jasilionytės, tokio stiliaus priėmimas paprastai trunka pora valandų ir nereikalauja labai gausių vaišių.