Vakarienė šeimai vos už kelis eurus: 3 gardžių patiekalų receptai
Bulvės – trečiasis pagal populiarumą produktas pasaulyje, jas lenkia tik ryžiai ir kviečiai. Atvykėlės iš Pietų Amerikos greitai įleido šaknis ir tapo viena pagrindinių daržovių mūsų racione. Tai, kad bulvės yra ypač mėgstamos lietuvių, patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Anot jos, bulvių populiarumą nulemia ir jų kaina. Iš bulvių pagaminta vakarienė šeimai gali kainuoti ir mažiau nei 1 eurą.
„Savo asortimente turime daug skirtingų bulvių veislių. Vienos yra skirtos virti, kitos labiau tinka kepti ar gaminti tradicinius patiekalus. Norėdami sutaupyti, pirkėjai vis dažniau renkasi privačiu prekių ženklu pažymėtas bulves, kurių kaina įprastai yra žemesnė. Negana to, nuolat peržiūrime populiariausių prekių krepšelį ir atsakingai planuojame įvairias nuolaidas bei akcijas, kad pirkėjai jau pamėgtų kasdienių produktų galėtų įsigyti už patrauklesnę kainą. Pavyzdžiui, įvairių akcijų metu kilogramas bulvių gali kainuoti ir vos keliasdešimt centų“, – sako V. Budrienė.
Bulvės – ne tik pigus produktas, bet ir labai universalus. Šių daržovių visada verta turėti namuose, nes jos gali išgelbėti ir pietus, ir vakarienę. Jos puikiai dera ir su kitomis daržovėmis, ir su įvairia mėsa, o pagardintos skirtingais padažais, atskleidžia vis kitą savo skonį.
Be to, bulvėse gausu svarbių organizmui vitaminų ir mineralų – vitamino C, magnio, kalio, fosforo, geležies, taip pat būtinų akims beta-karotino ir luteino. Įdomu tai, kad daugybė vertingų medžiagų slypi odelėje. Todėl šias daržoves rekomenduojama kuo dažniau gaminti su odele – prieš tai jas tereikia švariai nušveisti su šepetėliu.
Keptų bulvių puselės su kvapniomis žolelėmis
Šis patiekalas nudžiugins visą šeimą, o kainuos mažiau nei eurą. Tokios bulvės skanios ir vienos, ir su salotomis, kepsniu ar rūgpieniu. Patarimas: šių bulvių skonio paslaptis slypi paruošimo būde, tad jokiu būdu nepraleiskit pirmojo žingsnio – trumpo apvirimo. Būtent dėl jo bulvės nebus sausos ir tiesiog tirps burnoje.
Reikės:
1 kg „Iki“ CLEVER bulvių
Žiupsnelio druskos ir juodųjų maltų pipirų
3 v. š aliejaus
Žiupsnelio kmynų, bazilikų, mairūnų, džiovintų svogūnų
Gaminimas:
Bulves kruopščiai nušveiskite švaria kempinėle. Perpjaukite į 4 dalis, kad gautųsi lygios skiltelės, sudėkite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu ir užkaiskite. Vandeniui užvirus, pavirkite dar kelias minutes ir nukoškite. Apvirtas bulves palikite truputį pravėsti ir apšlakstykite aliejumi bei apibarstykite susmulkintais prieskoniais bei druska. Gerai įtrinkite prieskonius ir suberkite bulves į aliejumi išteptą skardą. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 30 min. Pabaigoje galite įjungti griliaus režimą, kad gražiai apskrustų.
Močiutės tarkuotų bulvių virtinukai
Daugelis turbūt pamena tokius virtinukus iš vaikystės – juos dažnai gamindavo tada, kai likdavo bulvių tarkių tešlos nuo cepelinų. Kartais jie virsdavo ir glotnia pieniška virtinukų sriuba. Kaip patieksite bulvių virtinukus – visiška laisvė jūsų fantazijai, svarbiausia juos pasigaminti. Galite juos pagardinti grietine, tirpintu sviestu ar spirgučiais, o galite sumesti į sriubą.
Bulvių virtinukams reikės:
1 kg „Iki“ CLEVER bulvių
1 kiaušinio
2 v. š krakmolo
Druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminimas:
Bulves nulupkite ir smulkiai sutarkuokite. Gerai nusunkite, tačiau skysčio neišpilkite – kai nusistovės krakmolas, nupilkite sultis, o jį sudėkite atgal į tarkius. Įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska bei prieskoniais, berkite papildomus du šaukštus krakmolo ir gerai išminkykite. Šlapiomis rankomis formuokite mažus rutuliukus, dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite 15 minučių. Išvirusius išgriebkite ir gardinkite norimu padažu.
Kaimiški švilpikai su spirgučiais
Kam nelieka virtų bulvių po vakarienės? Jas tinka gardžiai pasikepinti keptuvėje su sviestu, tačiau galima sukurti ir ką nors įdomesnio. Siūlome išmėginti orkaitėje keptus kaimiškus švilpukus.
Švilpikams reikės:
1 kg virtų „Iki“ CLEVER bulvių
120 g miltų
1 kiaušinio
Žiupsnelio druskos
50 g sviesto (ištirpdyto)
Padažui:
Gabalėlio šoninės
1 svogūno
40 g sviesto
2 v. š grietinės
Gaminimas:
Virtas bulves sutrinkite arba sumalkite mėsmale. Pagardinkite druska, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus ir suminkykite tešlą.
Imkite saują tešlos ir formuokite iš jos „dešrelę“, kurią paskui dėkite ant miltais pabarstyto kepimo popieriaus. Ją truputį suplokite ir supjaustykite kąsnio dydžio gabaliukais.
Taip paruoštus švilpikus aptepkite tirpintu sviestu ir kepkite orkaitėje maždaug 15 minučių. Tada apverskite ir vėl kepkite tiek pat.
Kol švilpikai kepa, paruoškite padažą. Keptuvėje svieste pakepinkite susmulkintą svogūną su nedideliais gabalėliais supjaustyta šonine. Sudėkite grietinę ir truputį pakaitinkite.
Švilpikai skaniausi su padažu, kurio prisigeria. Todėl iškeptus švilpikus dėkite į puodą ir užpilkite paruoštu padažu, palaikykite bent 15 minučių ir tik tada patiekite.