Vasaros hitas: grilis ir daržovės jus nustebins

Keptos cukinijos / Fotolia nuotr.
Keptos cukinijos / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
A
A

Įsibėgėjus vasarai, išvykos į gamtą ir grilio patiekalai tampa vienu pagrindinių laisvalaikio praleidimo būdų. Pasikepti mėsą gamtoje yra įprasta, tačiau vis dažniau grilis naudojamas ir kitiems maisto produktams, juk čia tereikia tik fantazijos! Nors daržovių grilinimas nėra naujiena, turbūt tik retas žino, kad kai kurios jų keptos ne tik nepraranda savo naudingųjų savybių, bet priešingai – termiškai apdorotos dar naudingesnės.

Šviežios daržovės – ne visiems

Nors dauguma daržovių yra naudingiausios šviežios, valgyti jas dideliais kiekais gali toli gražu ne visi, ypač tie, kurie turi skrandžio ar žarnyno problemų. Vis dėlto, kad ir kokios vertingos mūsų organizmui bebūtų, neapdorotos daržovės retai kada pakeičia pagrindinį patiekalą. Pasak mitybos specialistės Indrės Trusovės, tinkamai grilintos daržovės gali būti ne tik puikiu garnyru , bet ir tapti pagrindiniu patiekalu bei įtikti net patiems įnoringiausiems skoniams. „Svarbu nenaudoti jokių riebių padažų, nepersūdyti, nekepti ant atviros ugnies ir nesudeginti. Trumpai apkepti kiekvieną daržovių pusę, tam kad jos galėtų karamelizuotis, nevartyti“, - sako I. Trusovė.

Pasak specialistės, grilinti galima praktiškai visas daržoves, pradedant salotomis ir baigiant morkomis: „Ypatingai skanu grilyje kepti pomidorai, cukinija, baklažanai, burokėliai. Šiek tiek apkepti agurkai ar iceberg salotos itin paskanins patiekalą ir nustebins visus savo puikiu ir išskirtiniu skoniu. Taip pat galima grilinti vaisius ar uogas. Braškių ir bananų vėrinukai, gardinti juoduoju šokoladu gali atstoti puikiausią desertą“, - teigia I. Trusovė.

receptas-tailandietiski-skrudinti-bananai
receptas-tailandietiski-skrudinti-bananai

Pomidorai – sveikatos šaltinis

Nors dauguma daržovių didžiausią naudą turi šviežios, pomidorai yra išimtis. Juose esantis likopenas gali apsaugoti odą nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio. Tai - unikalus gamtos vaistas nuo daugelio ligų: padeda įveikti depresiją, stiprina imunitetą, mažina širdies ligų tikimybę, gerina virškinimą, jaunina odą, gerina jos struktūrą, padeda numesti svorio, gerina kepenų veiklą, mažina susirgimo prostatos vėžiu tikimybę, taip pat užkerta kelią daugeliui kitų susirgimų. Pasak mitybos specialistės, pomidorus sveika valgyti bet kuriuo sezonu, nebijoti žaisti įvairiausiais skoniais, juos kepti ar virti, mat likopenas geriausiai pasisavinamas būtent iš termiškai apdorotų pomidorų.

Jai antrina ir „Kietaviškių gausos“ agronomas, Lietuviškų daržovių auginimo ekspertas Nerijus Rakickas, sakydamas, kad pomidorų nauda yra vienareikšmiška, tačiau primena, kaip laikyti pomidorus, kad jie išsaugotų daugiausiai naudingųjų savybių: „Reikėtų atkreipti dėmesį, kad pomidorų nereikėtų laikyti šaldytuve, mat šaltyje jie pakeičia savo tekstūrą, praranda saldumą“. Pasak pašnekovo, šaltyje sumažėja pomidoruose esančio cukraus ir rūgščių kiekiai. Be to, norint ilgiau džiaugtis šviežiais pomidorais, juos reikėtų laikyti kotelio randeliu žemyn. Taip pomidorai apsaugomi nuo oro ir bakterijų patekimo bei drėgmės išgaravimo.

Brusketa su pestu
Brusketa su pestu / Shutterstock nuotr.

Receptas iškylai

Grilio sezonui įgavus pagreitį, mitybos specialistė siūlo nebijoti eksperimentuoti, pagalvoti apie įvairias daržovių kombinacijas bei stingantiems idėjų siūlo išmėginti nesunkų receptą, kuris taip pat gausus likopeno.

Daržovių iešmeliai:

Reikės:

  • Vyšninių pomidoriukų;
  • Pievagrybių;
  • Cukinijos;
  • Baklažano;
  • Medinių iešmelių.

Marinatui:

  • Sojos padažo 1 a.š.;
  • Citrinos sulčių 1 a.š.;
  • Medaus 1 a.š.;
  • Juodųjų pipirų;
  • Česnako skiltelės (smulkiai sutarkuotos ar išspaustos);
  • Alyvuogių aliejaus 1 a.š.

Gaminimo eiga:

  • Sumaišome visus marinatui skirtus ingredientus iki vientisos masės;
  • Daržoves gerai nuplauname;
  • Baklažaną ir cukiniją supjaustome nedideliais griežinėliais;
  • Pievagrybių kepurėlių odelę atsargiai nulupame arba labai gerai nuplauname;
  • Visas daržoves sudedame į dubenį ir apliejame marinate bei paliekame pasimarinuoti bent porai valandų;
  • Išsimarinavusias daržoves mauname ant iešmelių (juos galime palaikyti prieš tai vandenyje, kad nedegtų);
  • Likusį marinatą paliekame, juo apšlakstysime iškepusias daržoves;
  • Kepame ant grilio kiekvieną pusę po kelias minutes.

Ypatingai skanu su rudaisiais ryžiais.

Skanaus!