Vasaros skoniai: želė desertai

Vasaros skoniai: želė desertai / Fotolia nuotr.
Vasaros skoniai: želė desertai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2013-07-04 11:03
AA

Karštomis ir tvankiomis vasaros dienomis taip norisi kažko gaivaus ir lengvai tirpstančio burnoje...

Argi jūsų stalo nepapuoštų įvairiaspalviai želė desertai, viliojantys akis ir skrandį? Sluoksniuoti, pagardinti miško uogomis ir vaisiais jie nekaloringi, bet ne mažiau gardūs ir gaivinantys. Dabar be jokio vargo galime įsigyti jau paruoštos želė, kurią tereikia ištirpinti vandenyje. Tačiau kur kas sveikiau įsigijus želatinos arba agaro, kuris idealiai tinka vegetarams kurti fantastiškus, sveikus ir įvairiaspalvius desertus.

♦ Taigi, nuo ko pradėti? Pirmiausia reikia apsispręsti, kokios konsistencijos želė norėsite. Jeigu drebučių tipo – 1 l užtenka apie 20 g, jeigu tokios, kuri būtų standi ir lengvai pjaustoma peiliu – prireiks 40–60 g.

♦ Kaip tirpinti želatiną? Iš pradžių reikia išbrinkinti ją. Taigi užpilkite želatiną nedideliu kiekiu šalto arba vos drungno vandens ir palikite maždaug 20 min., kol išbrinks. Paskui pašildykite ją garų vonelėje, kad ištirptų iki vientisos masės, ir atvėsusią jau galėsite naudoti želė desertams. Tačiau primename, kad želatinos negalima virinti, antraip tik sugadinsite viską!

♦ Jeigu norite greito rezultato, galima daryti šiek tiek kitaip. Tarkime, užpilkite jums reikiamą želatinos kiekį sultimis, kompotu ar bet kokiu kitu skysčiu, iš kurio ruošite želė, ir palikite brinkti želatiną. Vėliau viską pašildykite, kad ji ištirptų tolygiai ir pasiskirstytų deserte, bei išmaišykite. Palikite atvėsti ir dėkite į šaldytuvą 3–4 valandoms.

♦ Tikinama, kad kiviai, ananasai ir papajos dėl juose esančių fermentų ir didelio vitamino C  kiekio trukdo želė sustingti. Greičiausiai tuo įsitikinote ir pačios. Tačiau negalinčioms apsieiti be tokių skonių kulinarijos meistrai šiuo atveju siūlo naudoti specialųjį želė cukrų, kuris, kaip tvirtinta gamintojai, be vargo padės sustingdyti ir tokius desertus arba padvigubinti želatinos kiekį. Tiesa, rezultato gali tekti laukti kur kas ilgiau.

♦ Nepamirškite dar vieno svarbaus dalyko. Kai ruošiate želė desertus, maišomi skysčiai turėtų būti vienodos temperatūros. Tarkime, jei norite paruošti apelsinų sulčių želė, nepamirškite, kad išbrinkinta ir ištirpinta želatina turėtų būti ir atvėsinta iki apelsinų sulčių temperatūros.

♦ Iš ko galima daryti želė? Pieno, jogurto, grietinėlės, vaisių sulčių, kompoto, t. y. iš bet kokio skysčio, kurį norite sustingdyti. Idealu maišyti su miško ir sodo uogomis: mėlynėmis, braškėmis, žemuogėmis, avietėmis, serbentais; vaisiais: obuoliais, persikais, arbūzais, melionais... Nepamirškite ir pabarstukų, šokolado drožlių, plaktos grietinėlės ir šviežių mėtų, melisų, spalvingų gėlyčių – taip papuoštas želė desertas skelbs tikrą vasaros antplūdį.

♦ Norite itin spalvingo deserto? Iš pradžių pasigaminkite raudonos, mėlynos, geltonos ar oranžinės spalvos želė iš vaisių, uogų sulčių, geriau, kad ji būtų kuo standesnė. Sustingusią supjaustykite kubeliais. Pagrindui galite rinktis grietinėlę, kurią sumaišykite su išbrinkinta ir ištirpinta bei atvėsinta želatina. Į paruoštą pagrindą suberkite iš anksto paruoštus spalvingus želė kubelius ir sumaišykite, kad jie pasiskirstytų tolygiai. Belieka sustingdyti ir mėgautis dieviško skonio desertu!

♦ Sluoksniuoti desertai atrodo iš tiesų įspūdingai, tad juos šią vasarą tiesiog privaloma išbandyti. Kaip ruošti? Iš pradžių sustingdykite vieną pasirinkto skonio želė išpilstydamos į taures ar dailius indus, kuriuose ruošiatės patiekti. Kitą sluoksnį (jis turi būti atvėsintas) pilkite tik ant visiškai sustingusio pirmojo sluoksnio. Na, o želė sluoksnių skaičius ir spalvos – tik jūsų vaizduotės reikalas.

♦ Kaip iš formelių ištraukti želė desertus? Specialistai pataria indelius panardinti į šiltą vandenį ne ilgiau kaip 10 sekundžių. Tuomet belieka apversti ir desertas lengvai išslys.

Siūlome išbandyti ir pasigėrėti želė pateikimo subtilybėmis!

Vasaros skoniai: želė desertai (12 nuotr.)
+6
{recipe|688}
{recipe|755}
{recipe|983}
{recipe|1237}
{recipe|1576}
{recipe|3119}