Vasaros skonis – sangrija

Vasaros skonis – Sangrija / Fotolia nuotr.
Vasaros skonis – Sangrija / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Sangrija – vasariškas alkoholinis kokteilis, kuris turbūt daugeliui iš mūsų asocijuojasi su atostogomis Ispanijoje ir šiltais vasaros vakarais.

Žinoma, visada atsiras neskrupulingų barų darbuotojų, kurie sangrija naudosis tik kaip galimybe sunaudoti pasenusį vyną. Tokiuose baruose greičiausiai rasite „braškinės“ sangrijos, kurioje, be braškių, dar bus ir citrinų degtinės, ir apelsinų likerio, ir citrinų sulčių bei sirupo. Tačiau ko iš tiesų reikia, kad pasigamintumėte sangriją?

Vieno recepto nėra. Sudedamosios sangrijos dalys varijuoja priklausomai ir nuo regiono, kuriame ji ruošiama, ir nuo ruošiančiojo simpatijų.

Būtinai reikia vyno, tačiau neprivalote apsistoti vien ties raudonuoju. Paragavę įprastos sangrijos su raudonuoju vynu, būtinai išbandykite ir gaminamą su baltuoju. Taip pat reikia kažko, kuo tą vyną praskiesite. Skiesti galite sultimis, limonadu ar tiesiog gazuotu vandeniu. Jei gėrimui norite suteikti daugiau saldumo, galite įdėti truputėlį skysto medaus. Jei sangrija balta, puikiai tiks vanilės prieskonis. O jeigu nebijote, kad ji bus panaši į atvėsusį karštą vyną, galite įmesti cinamonų lazdelę. Galite gardinti viskuo, kas, jūsų manymu, tinka, nes yra receptų ir su levandų žiedais ar kadagių uogomis.

Vasarą mums labiau patinka gaivesni skoniai, kurių suteiks sezoniniai vaisiai, supjaustyti mažais gabalėliais. Juk vienas smagiausių sangrijos gėrimo elementų ir yra tų skonio prisigėrusių vaisių, laukiančių stiklinės dugne, valgymas. Galite naudoti tiek vietinius, tiek egzotiškus vaisius: apelsinus, braškes, vynuoges, kriaušes, persikus, slyvas, mangus, kivius, papajas... Trumpai tariant, viską, ką rasite. Jei nenorite „vaisių mišrainės“, išbandykite sangriją tik su obuoliais ir citrinomis. Nustebsite, kaip puikiai šie gaivūs vaisiai dera su raudonuoju vynu.

Vasaros skonis – Sangrija
Vasaros skonis – Sangrija / Shutterstock nuotr.

Sangrija pastiprinama ir stipresniais gėrimais, kurie suteikia papildomo aromato. Yra daugybė pasirinkimų, tačiau brendis visada tiks puikiai, taip pat spirituoti vynai, tokie kaip portas, madera, marsala, vermutas. Viskio ar džino šlakelis irgi nepagadins skonio. Kai kuriuose receptuose naudojama netgi sakė. Gazuotu vandeniu arba sultimis truputėlį prislopinsite stiprumą – sangrija bus švelnesnio skonio.

Jei neturite daug laiko, sudėkite vaisių gabalėlius į indo dugną ir paspaudykite mediniu šaukštu, kad išsiskirtų sultys, arba trumpai pakaitinkite juos ant silpnos ugnies su trupučiu sirupo. Tuomet supilkite vyną ir stipresnius alkoholinius gėrimus, uždenkite ir bent valandai padėkite į šaldytuvą. Vėliau supilkite sultis arba gazuotą vandenį. Beje, šiuos gėrimus galite patiekti ir atskirai, kad kiekvienas galėtų įsipilti tiek, kiek panorėjęs. Tai bus netradicinis sangrijos patiekimo būdas. Nepamirškite ledukų!

Jei norite, kad vaisių skonis būtų stipresnis, palikite juos gėrime per naktį. Nepamirškite – prieš patiekdami gėrimą ant stalo, senus vaisius išgriebkite ir įpjaustykite naujų. Jei bijote, kad išmirkę vaisiai padarys jūsų gėrimą drumzlinu, jei norite skaidrios sangrijos, tuomet sumaišykite gėrimus, o vaisių gabaliukus sudėkite tik prieš pat tiekimą. Kokteilis su vaisiais atrodys gražiau, nors jie savo skonio ir nebus spėję „padovanoti“. Galima pasigaminti ir sangrijos be vaisių, žongliruojant tik gėrimų skoniais.

Priklausomai nuo to, ar rinksitės sultis, ar gazuotą vandenį, ar vaisių gabaliukus, keisis ir jūsų gėrimo skonis, ir „tekstūra“. Jei norite, kad sangrijoje išliktų burbuliukai, pirmiausia į serviravimo indą supilkite gazuotą gėrimą, tada iš lėto pilkite į jį vyną. Nesirinkite brangaus vyno, nes subtilios jo skonio savybės išnyks sangrijoje. Imkite nebrangų raudonąjį vyną ir truputėlį sauso rožinio arba putojančio vyno. Jei trūksta saldumo, jo pridės apelsinų likeris, sultys ar gazuotas apelsinų skonio limonadas (galite pamėginti Fantą).

Dažniausiai tenka matyti ąsočiuose patiektą sangriją. Tačiau ji gali būti tiekiama ir dideliame dubenyje, iš kurio būtų semiama samčiu. Plačiame inde patogiau ją paruošti.

Taigi tradicinę sangriją paruošite iš butelio sauso raudonojo vyno, panašaus kiekio limonado ar sulčių, šiek tiek brendžio, cukraus ar cinamono pagal skonį, supjaustytų vaisių ir ledukų. O baltąją galite pabandyti ruošti taip: sumaišykite litrą gazuoto vandens ir butelį baltojo vyno (pvz., Chardonnay), šiek tiek mangų ir ananasų sulčių. Įpilkite stipraus likerio, pridėkite mėgstamų vaisių gabalėlių (tiks braškės, ananasai, apelsinai). Pamaišykite ir atšaldykite. Tiekite su ledukais.

Vasaros skonis – Sangrija
Vasaros skonis – Sangrija / Shutterstock nuotr.

Beje, pakeitę vos keletą ingredientų, gausite jau ne sangriją, tačiau ne mažiau gaivų ir vasarišką gėrimą.

♦ Jei į kokteilį nepilsite stipraus alkoholio, nedėsite cukraus ir vaisių, o tik lygiomis dalimis praskiesite raudonąjį vyną gazuotu vandeniu ar limonadu, gausite „vasaros vyną“ (red summer wine) – dar greičiau paruošiamą ir lengvesnę sangrijos alternatyvą.

♦ Jei vietoj gazuoto vandens raudonąjį sausą vyną skiesite Coca-cola, gausite kokteilį calimocho, Ispanijos baskų regione vadinamą kalimotxo (tariama kalimočio). Kartais jis dar gardinamas citrinos ar apelsino griežinėliu, tačiau dažniausiai tai tebūna lygios dalys vyno ir kolos. Skonis primena sangriją, o jums nereikia vargti ir pjaustyti vaisių.

Nepasigaminkite per stiprios sangrijos ir ragaukite su saiku, kad po smagaus vakaro lauktų ir gražus rytas! Viskas priklauso nuo pasirinktų sudedamųjų dalių proporcijų. Beje, visada galite išbandyti ir sangriją be alkoholio. Tiesiog supjaustykite vaisius (braškes, persikus, įvairias uogas) ir užpilkite sultimis ar gazuotu limonadu. Atšaldykite ir papuoškite rozmarinų ar mėtų šakele.

Tekstas Linos Tuskėnaitės