Veganišką šokoladą kurianti Karolina Brusokienė: „Kam rinktis jokios vertės neturintį produktą?“

Karolina Brusokienė
Karolina Brusokienė
Šaltinis: Žmonės.lt
A
A

Šokolado gamyba, prieš tai dirbus gana sudėtingose srityse – nuo statybų iki senelių globos namų, atsirado kaip moteriškas troškimas sukurti romantišką verslą. O kas gi gali būti romantiškiau nei šokoladas? Sveiko, veganiško šokolado „Ach“ kilmės istoriją pradeda jo kūrėja Karolina Brusokienė. „Bet rūpintis gamyba nebuvo taip paprasta, kaip atrodė iš pradžių, todėl netrukus prie manęs prisijungė draugė Simona Talmantatė. Dabar šokolado augimu rūpinamės dviese“, – nuoširdžiai šypsodamasi pasakoja Karolina.

Ar jūsų pirkėjai tik veganai?

Ne, bet žodis „veganiškas“, mūsų šokoladą parduotuvių lentynose padeda atrasti tiems, kurie ieško sveikų produktų. Stengiamės nuolat komunikuoti pagrindinę mūsų idėją – šis šokoladas skirtas visiems, kurie nori valgyti sveikai ir bando atsisakyti cukraus, bet mėgsta gerą, kokybišką šokoladą. Taip pat tiems, kurie dėl tam tikrų produktų netoleravimo turi atsisakyti šio skanėsto ir rinktis tik veganiškus produktus. Be to, šį šokoladą drąsiai gali valgyti ir sergantys diabetu bei maži vaikučiai. Mūsų visuomenė yra vartotojiška, o tai turi dvi puses. Minusas, jog turim daug nereikalingų daiktų ir valgom daug netinkamo maisto, bet tuo pačiu turime didžiulį pasirinkimą, taigi, jeigu galime rasti skanų, ypatingą ir svarbiausia – sveiką maistą, kam rinktis jokios vertės neturintį produktą?

Be cukraus, glitimo, laktozės, sojų lecitino. Kas belieka?

Taiklus klausimas. Žmonės dažnai klausia to paties. Juk pagrindinės sudedamosios šokolado dalys turi būti kakava ir kakavos sviestas, o visa kita tik slepia visas geriausias šokolado natas. Cukrus yra pigus ir nesveikas saldiklis, kuris greitai suteikia energijos, bet ji taip pat greitai ir dingsta, o ką jau kalbėti apie kalorijas ir žalą. Todėl cukrų pakeitėme stevija, o dabar keisime į beržų cukrų – ksilitolį. Beržų cukrus – natūralus saldiklis. Jis sveikas, taip pat tinka sergantiems diabetu, nekenkia dantims ir yra ypač skanus. Na, o lecitinai šokolado masę „sukabina“, jis greičiau tirpsta. Kadangi mes nededame jokių kenksmingų, nesveikų medžiagų, lecitinų taip pat, šokolado termiškai neapdorojame, jis pakankamai trapus. Tokia konsistencija dažną stebina, bet greitai sužavi. Taip pat į šokolado masę dedame ryžių grietinėlės, kad šokolado skonis būtų švelnesnis. Siekiant, kad skonis būtų stiprus ir vertinamas gurmanų – kakavos dedame nuo 80% iki 90%. Taigi, visus nesveikus dalykus pakeičiame sveikais ir gauname stiprų, gerą ir, svarbiausia, sveiką produktą.

Kaip lietuviai reaguoja į šokoladus su rožėmis, druska ir kitais neįprastais ingredientais?

Mes labai smalsi tauta, tad visi noriai ragauja šokoladus ir lieka maloniai nustebinti, o šokoladas su levandomis – pats perkamiausias. Tikrai galime džiaugtis, jog lietuviai mėgsta naujoves ir vertina gurmanišką maistą. Kartais atrodo, jog yra susidariusi nuomonė, kad šokoladas be cukraus – nevalgomas ir apskritai neįmanomas. Tačiau dabar visame pasaulyje auga karta, kuri vis stipriau vertina sveiką gyvenseną ir maistą, ekologiją bei stengiasi tausoti mus supančią aplinką.

Visą interviu su „Ach“ autore skaitykite antrajame dizaino leidinyje „Created in Lithuania“. Šiemet „Created in Lithuania“ dedikuotas identitetui, tad savo puslapiuose skaitytojus siekia įtraukti į diskusiją apie Lietuvos dizaino identitetą bei jo išskirtinumą pasauliniame kontekste. Šis leidinys yra nemokamas ir platinamas lietuvių bei anglų kalbomis.