Velykos Ąžuolo ir Inetos Žvagulių namuose: vaikystės prisiminimai ir avižinės duonos receptas

Ineta Puzaraitė-Žvagulienė ir Ąžuolas Žvagulis su vaikais; avižinių dirbsnių duona / „Charizma Photography“ ir Shutterstock nuotr.
Ineta Puzaraitė-Žvagulienė ir Ąžuolas Žvagulis su vaikais; avižinių dirbsnių duona / „Charizma Photography“ ir Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

Šventas Velykų stalas – ypatingai svarbus reiškinys verslininko Ąžuolo Žvagulio ir atlikėjos Inetos Puzaraitės-Žvagulienės namuose. Čia jiedu sujungia bendras jėgas: kol Ąžuolas pasileidžia į fantazijų pasaulį ir ant stalo patiekia vieną kitą staigmeną, Ineta ruošia lietuvišką tradicinį maistą. Apie tai, kaip šiemet atrodys jų pavasario šventė, sutuoktiniai pasakojo portalui Žmonės.lt.

Jau keli metai iš eilės Ąžuolas ir Ineta Žvaguliai Velykas švenčia namuose – giminė tokia plati, kad visų aplankyti nepajėgia, tad tai tapo geriausiu sprendimu. 

Tačiau net ir švęsdami namuose jie laikosi tradicijų ir kasmet Velykų rytą keliauja į bažnyčią, o sugrįžę namo žaidžia įvairius žaidimus su vaikais. Štai margučių ridenimas tiek Ąžuolui, tiek Inetai ir patiems primena vaikystę – nei vienos Velykos nepraeidavo be šio žaidimo.

Kalbėdama su portalu Žmonės.lt pora pajuokavo, kad jųdviejų prisiminimuose yra esminis skirtumas. „Ineta žaisdavo kaime ant pievutės, o aš, kiaušinius ridendavau Žirmūnų rajone nuo bordiūro“, – juokėsi Ąžuolas.

Ineta ir Ąžuolas Žvaguliai / Socialinių tinklų nuotr.
Ineta ir Ąžuolas Žvaguliai / Socialinių tinklų nuotr.

Verslininkas pastebėjo, kad jo Velykos ilgus metus buvo kiek kitokios – nuo paauglystės jis gyveno Anglijoje, kur margintus kiaušinius atstodavo šokoladiniai, o šeimos pasisėdėjimus tekdavo iškeisti į darbus. 

Tiesa, net ir šiemet Ąžuolas vien prie stalo nesėdės – pasitaręs su Ineta jis nusprendė po šventinių pietų dirbti „Ąžuolyno virtuvėje“, įkurtoje namų kieme.

„Gyvename regioniniame parke, tad tikime, kad po šeimos susibūrimų vakarop daugelis keliaus pasivaikščioti, pabūti gamtoje. Tikimės, kad jie aplankys ir mus“, – pritardama vyro idėjai dirbti per Velykas kalbėjo Ineta.

Ąžuolas Žvagulis savo kieme atidarė maisto vagonėlį „Ąžuolyno virtuvė“ / Asmeninio albumo nuotr.
Ąžuolas Žvagulis savo kieme atidarė maisto vagonėlį „Ąžuolyno virtuvė“ / Asmeninio albumo nuotr.

Atlikėja pridūrė, kad Ąžuolas yra netradicinės virtuvės mėgėjas, tad namų kieme stovinčiame vagonėlyje jis gali demonstruoti savo išskirtinius kulinarinius gebėjimus.

Štai pati Ineta sako mėgstanti  lietuvišką virtuvę, tad per Velykas ji laikosi tradicijų ir ant stalo tiekia įprastus patiekalus. Tiesa, tarp patiekalų gausos ji kasmet kepa savo tradicinį kepinį – avižinių dribsnių duoną, be kurios neįsivaizduoja Velykų stalo.

„Ją paruošti labai paprasta, o skonis tiesiog pasakiškas!“, – džiaugėsi atlikėja. Lengvai paruošiamo gardaus kepinio receptu ji sutiko pasidalinti su portalo Žmonės.lt skaitytojais.

Ineta Puzaraitė-Žvagulienė su šeima / „Charizma Photography“ nuotr.
Ineta Puzaraitė-Žvagulienė su šeima / „Charizma Photography“ nuotr.

1 kepalui duonos reikės:

  • 400 g. avižinių dribsnių 
  • 400 g. natūralaus jogurto 
  • 100 g. sėklų (pagal skonį – tinka saulėgrąžos, linų sėmenys, moliūgo sėklos, galima dėti džiovintas spanguoles ir kt.)
  • 2 valgomieji šaukštai medaus arba klevų sirupo
  1. Dubenyje sumaišome avižinius dribsnius, jogurtą, pasirinktas sėklas ir medų/klevų sirupą. Tešlą galima minkyti rankomis, ji turi puikiai laikyti savo formą.
  2. Rankomis formuojame kepalėlį, formuojant jį gerai paspaudžiame, kad viduje neliktų oro ir pjaustant duona nebūtų biri. 
  3. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 1 valandą.

„Paprasta ir gardu. Labai skanu duoną valgyti užtepus sviestu kartu su velykiniu kiaušiniu“, – rekomendavo Ineta Puzaraitė-Žvagulienė.

 Avižinių dirbsnių duona / Shutterstock nuotr.
Avižinių dirbsnių duona / Shutterstock nuotr.