VELYKŲ BELAUKIANT: Kiaušiniai kitaip
Daugelis kiaušinius savo virtuvėse naudoja kiekvieną įprastą dieną ruošdami įvairiausius patiekalus. Kiaušinius mušame į pyrago tešlą, naudojame juos plakdami blynų tešlą, kepdami omletą ir kiaušinienę, virdami arba valgome juos tiesiog su riekele duonos ir sviestu. Kartais atrodo, kad kiaušinis toks įprastas produktas, jog tikrai negali nustebinti, bet... gali! Tikrai kartais gali! Pasirodo, toks paprastas ir kasdienis maisto produktas kaip kiaušiniai gali atsiskleisti ir kitomis spalvomis, kai juos naudojame ne tik kiaušinienei kepti.
Belaukiant Velykų, pristatome jums tris būdus, kaip originaliai ir netikėtai galite paruošti kiaušinius. Esame tikri, kad kiaušiniai duonos dubenėliuose ar keptų bulvių puselėse tikrai nustebins daugelį. Kalbame tiek apie puikų skonį, tiek apie iškalbingą vaizdą! Duonos dubenėliai puikiai tiktų sotiems pusryčiams, kiaušiniais įdarytos orkaitėje keptos bulvės – nenuobodi ir gardi pietų idėja. O įdaryti kiaušiniai – klasika, be kurios neįsivaizduojamas šventinis Velykų stalas. Tačiau juos taip pat galite paruošti šiek tiek kitaip – su pievagrybių ir daržovių įdaru.
Išsirinkite labiausiai sužavėjusią kiaušinių paruošimo idėją arba pasiduokite visų trijų vilionėms. Gaminkite jau dabar, patiekite ant šventinio Velykų stalo arba atidėkite pošventiniam laikotarpiui, tačiau išmėginkite. Pabandykite atrasti kiaušinius iš naujo!
Reikės:
• 4 nedidelių apvalių tamsių duonelių,
• 4 mažų kiaušinių,
• 4 gabalėlių šaltai rūkytos kiaulienos šoninės,
• 4 arbat. š. grietinės,
• žiupsnio džiovintų raudonėlių,
• poros saujų tarkuoto fermentinio sūrio,
• druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį).
Kaip gaminti:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
2. Duonos dubenėlių viršų nupjaukite – gausite „dangtelį“. Išskobkite duonos minkštimą taip, kad gautųsi dubenėlis. Į dubenėlių apačią dėkite po gabalėlį šaltai rūkytos kiaulienos šoninės, ant viršaus įmuškite kiaušinį. Aptepkite jį šaukšteliu grietinės, užberkite džiovintų raudonėlių, druskos, pipirų ir truputį tarkuoto fermentinio sūrio.
3. Ant kepimo popieriaus išdėliokite paruoštus duonos dubenėlius. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10–20 minučių, priklausomai nuo to, ar mėgstate skystai, ar kietai paruoštus kiaušinius. Iki kepimo pabaigos likus porai minučių, į orkaitę šalia dubenėlių padėkite ir jų dangtelius, kad šiek tiek apskrustų.
Patiekite nedelsiant. Skanaus!
Reikės:
• 4 didelių bulvių,
• nedidelio svogūno,
• 4 saujų (apie 50 g) špinatų lapų,
• 4 gabalėlių šaltai rūkytos kiaulienos šoninės,
• 4 saujų tarkuoto fermentinio sūrio,
• 8 mažų kiaušinių,
• druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį),
• šlakelio aliejaus,
• šakelės šviežių petražolių.
Kaip gaminti:
1. Bulves gerai nuplaukite ir nusausinkite. Galite nuskusti, o jei naudojate šviežias, galite virti ir su odelėmis. Sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite, kol išvirs. Patikrinti, ar išvirė, galite peiliu ar šakute: jei peilis sminga į bulvę lengvai, vadinasi, jos jau išvirusios. Nuimkite puodą nuo ugnies, nupilkite vandenį. Tuomet iškart puodą su bulvėmis porai sekundžių vėl padėkite ant ugnies ir „nugarinkite“ jas, kad nebūtų pernelyg drėgnos. Bulves iš puodo dėkite ant lėkštės ir atvėsinkite.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
3. Perpjaukite bulves išilgai per pusę į dvi dalis ir išskobkite jų vidų taip, kad turėtumėte stabiliai ant pagrindo stovintį bulvinį „dubenėlį“. Aptepkite išskobtas bulves trupučiu aliejaus.
4. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite svogūną, kol suminkštės. Sudėkite špinatų lapus ir pakepinkite dar minutę. Išimkite iš keptuvės ir atvėsinkite. Sumaišykite su gabalėliais pjaustyta šonine, pagardinkite druska ir pipirais. Paruoštą daržovių masę paskirstykite į bulvių dubenėlius. Apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu ir ant viršaus įmuškite po kiaušinį. Kiaušinius apibarstykite dar žiupsneliu druskos ir pipirų.
5. Perkelkite bulvių dubenėlius ant kepimo skardos ir apie 20–30 min. kepkite įkaitintoje orkaitėje, kol kiaušinis bus norimos konsistencijos.
6. Išimkite iškepusias bulves iš orkaitės, apibarstykite kapotomis petražolėmis ir nedelsiant patiekite. Skanaus!
Reikės:
• 10 kiaušinių,
• 200 g rudųjų pievagrybių,
• svogūno,
• saujelės svogūnų laiškų,
• 2 valg. š. majonezo,
• druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį),
• šakelės šviežių pertažolių.
Kaip gaminti:
1. Puode užvirinkite vandenį ir sudėkite į jį nuplautus kiaušinius. Virkite apie 8–10 minučių, kol kiaušinių vidus bus kietos konsistencijos. Nuimkite puodą nuo ugnies, nupilkite vandenį ir perliekite tekančiu šaltu vandeniu, kad kiaušiniai greičiau atvėstų. Lukštus nulupkite ir perpjaukite kiaušinius išilgai per pusę, trynius išimkite į atskirą dubenėlį ir atidėkite į šalį.
2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite kubeliais pjaustytus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Tuomet suberkite riekelėmis supjaustytus pievagrybius ir pakepinkite dar porą minučių. Sudėkite smulkintus svogūnų laiškus ir dar minutę pakaitinkite. Sudėkite pakepintas daržoves į lėkštę ir gerai nusausinkite popierinu rankšluosčiu. Atvėsinkite.
3. Į atvėsusį grybų mišinį sudėkite kiaušinių trynius, majonezą, pagardinkite druska ir pipirais. Pertrinkite visus produktus, kad gautųsi vientisa masė.
4. Paruoštą įdarą sudėkite į konditerinį maišelį su norimos formos antgaliu ir įdarykite kiaušinių puseles. Ant viršaus uždėkite po mažą šviežios petražolės lapelį. Sudėkite kiaušinius į lėkštę ir patiekite. Skanaus!
Šiuos tris patiekalus ruošė, ragavo ir aprašė Asta Černė