Velykų boba – svarbiausias velykinis kepinys
Kai kur mūsų senoliai tikėjo, kad Velykų rytą pirmas kąsnis turėtų būti bažnyčioje šventintos Velykų bobos gabalėlis. Tik po jo galima duoti įprastus velykinius pusryčius. Tada šeimynykščiai visus metus bus sveikesni ir stipresni.
Jeigu ruošiate tradicinį stalą, Velykų boba – neišvengiamai būtinas atributas. Žinoma, jei jau visiškai paisytume tradicijų, idealiu atveju šis klasikinis Velykų kepinys turėtų būti dar ir pašventintas.
Pagal senolių tradicijas, kai kuriuose regionuose Velykų boba buvo kepama moliniuose induose ar ąsočiuose. Indas būdavo sudaužomas dėl laimės, o iš jo į laisvę „paleista“ Velykų boba smagiai išsipūsdavo. Sakoma, kad būtent iš čia ir kilo kepinio pavadinimas. Išsipūtusi kaip boba.
Taigi, kad jūsų stalas išties dvelktų tikromis Velykomis, į šventinių virtuvės darbų sąrašą verta įtraukti šį puikų kepinį.
MIELINĖ VELYKŲ BOBA
Reikės:
1 kg miltų, 400 ml pieno, 200 g sviesto, 4 kiaušinių, 150 g cukraus, 50 g mielių, pakelio vanilinio cukraus, 500 g razinų.
Glajui: 100 g miltelinio cukraus, 2 šaukštai citrinos sulčių.
♦ Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu, nukoškite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų.
♦ Puode pašildykite pieną. Nedideliame dubenyje šakute sutrinkite mieles su šaukšteliu cukraus, įpilkite kelis šaukštus šilto pieno, pamaišykite ir pastatykite 10 min. šiltai, kad pakiltų.
♦ Į atskirą dubenį išsijokite miltus, sukrėskite pakilusias mieles, supilkite likusį pieną ir maišykite viską mediniu šaukštu.
♦ Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išsukite su cukrumi, atskirai išplakite baltymus.
♦ Puode ištirpinkite sviestą. Kiaušinių trynius, baltymus, sviestą ir vanilinį cukrų įmaišykite į tešlą.
♦ Razinas pavoliokite miltuose, suberkite į tešlą ir išmaišykite.
♦ Kepimo formą patepkite sviestu, sukrėskite tešlą. Pastatykite šiltai, kad šiek tiek pakiltų.
♦ Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje maždaug 1 val. 20 minučių.
♦ Mediniu pagaliuku patikrinkite, ar pyragas iš tiesų iškepė.
♦ Išimkite pyragą iš formos ir palikite atvėsti.
♦ Paruoškite glajų. Citrinos sultis sumaišykite su milteliniu cukrumi. Jei glajus per skystas – įberkite daugiau miltelinio cukraus. Jei per tirštas – įpilkite citrinos sulčių.
♦ Paruoštą glajų konditeriniu teptuku užtepkite ant pyrago. Užtepkite vieną sluoksnį ir leiskite jam sustingti, paskui tepkite dar kitą. Apibarstykite spalvingais vaisių cukrintiniais, pabarstukais, riešutais, apdėliokite šokoladiniais kiaušinukais, sausainėliais ar kitaip papuoškite pagal savo skonį ir fantaziją.