Vestuvių dekoruotoja: „Ne tendencijos, o asmenybės ir vieta nulemia sprendimus“
Visame pasaulyje vestuvės yra bene daugiausia pasiruošimo reikalaujanti šventė. Nuo kuklaus vakaro restorane iki iškilmingos programos dvaruose – svajonių šventei surengti jaunieji dažnai negaili tūkstančių, o idėjų, kaip išsiskirti ir viską paruošti madingai, semiasi iš interneto platybių. Tačiau švenčių organizavimu ir dekoravimu užsiimanti Mantė Kriukienė įsitikinusi, kad ne pasaulinės mados tendencijos, o asmenybės ir pasirinkta aplinka yra svarbiausias kriterijus priimant dekoro sprendimus.
Neseniai „Žalgirio“ arenoje esančiame restorane „Sala“ vykusiame naujausių dekoro mados tendencijų konkurse su savo komanda „Balta studija“ dalyvavusi moteris pristatė vieną iš galimų vestuvėms skirtų dekoro pasiūlymų. Ruošdamasi projektui komanda atsižvelgė ne tik į naujausias mados tendencijas, bet ir derinosi prie aplinkos, kas, jų nuomone, ir yra svarbiausias kriterijus priimant dekoro sprendimus.
„Kadangi esame miestietiškame, industriniame restorane „Sala“, paruošėme dekorą, derantį būtent šioje aplinkoje. Panaudoję tamsesnes spalvas, atmušančias šviesią betono sieną, įtraukėme ir šiek tiek vario spalvos elementų“, – sprendimus komentavo dalyvė. Ji pabrėžia, kad ruošiantis šventei nebūtina iš anksto nuspręsti detalių, vadovaujantis tik mados tendencijomis. Nors šįsyk buvo panaudota koralo spalva, kuri jau vadinama 2019 metų tendencija, šis sprendimas natūraliai atėjo įvertinus aplinką. Sprendimai turėtų būti priimami įvertinus ir pačius jaunuosius, nes kas tinka vieniems, kitiems net nevalia siūlyti. Įvertinus šaltas betono sienų spalvas, šilumai sukurti panaudotos pastatomos lempų instaliacijos, sustiprinusios žvakių kuriamą jaukumą. Gyvumą erdvėje padėjo sukurti žalumos kompozicijos, derančios ne tik ant paties stalo, bet ir padėtos ant žemės ar pakabintos ant sienų.
Rengiantieji vestuvių šventes atkreipia dėmesį, kad jaunieji ne tik atsakingiau renkasi dekorą, bet ir patiekalus bei desertus derina prie aplinkos detalių. Tokia praktika visiškai nestebina restorano „Sala“ virtuvės meistrų. Jų teigimu, maistas šventėse ne tik atlieka savo pirminę funkciją, bet ir yra stiliaus dalis, kuri turėtų derėti aplinkoje. Taip pat vis dažniau pasirenkami patiekalai, neapsunkinantys svečių – ypač populiarūs patiekalai su lašiša, kuriuos šįsyk rinkosi ir projekto dalyviai.
Ir gėles reikėtų rinktis pagal tai, kur vyks šventė
Per pastaruosius metus ypač išpopuliarėjo dėmesys floristikai. Tačiau renkantis gėles taip pat rekomenduojama atsižvelgti į vietą, kur rengiama šventė. „Jei renginys vyks dvare, manau, išliks populiarios baltos rožės, orchidėjos, klasikinės hortenzijos. Tačiau daugėja ir tokių miesto vienadienių vestuvių, nesaistomų klasikinių gėlių tendencijų, tad jos leidžia kurti įvairesnius derinius, galbūt keistesnes spalvas. Tokiose vestuvėse vis dažniau atsiranda ir atogrąžų gėlių pasirinkimų, ypač populiarių pasaulinėje madoje“, – pasakoja Mantė.
Visgi ieškantiesiems madingiausių tendencijų sprendimų 2019 metais, specialistė siūlo atkreipti dėmesį į džiovintus lapus. Tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje sausos gėlės tampa vis populiaresnės. Tačiau nesiūloma jų naudoti visur vien dėl to, kad tai madinga. Svarbu įvertinti, ar jie tinka pasirinktoje erdvėje, ir jei atsakymas teigiamas – džiovintų lapų kompozicijos gali palikti įspūdį tiek svečiams, tiek jauniesiems.
Rekomenduoja atsisakyti popierinių papuošimų
Vestuvių šventei dekoratoriai rekomenduoja atsisakyti popierinių dekoracijų, pūkuočių (angl. pom-poms). Vestuvės yra brandi šventė, o popierinės dekoracijos nėra solidu. Tačiau tai nereiškia, kad reikia atsisakyti visų savo svajonių. „Jeigu tai yra jūsų ar jūsų artimųjų mėgstamiausia spalva, apie kurią ilgai svajota, tai tikrai nemanau, kad reikia verstis per galvą ir atsisakyti savęs. Renginys turi derėti prie asmenybės. Tad jei labai labai reikia mėlyno baliono, tai tikrai galima jį stilingai pateikti, ar vieną didelį, ar begalę jų“, – apie asmeninių sprendimų svarbą kalbėjo Mantė.
Kaip pasakoja renginių dekoru užsiimantys specialistai, jaunieji dažniausiai ateina jau su idėjomis. Ir nors dažnu atveju jos atrodo kaip naujausios tendencijos, rastos interneto platybėse, ilgus metus organizuojantiesiems šventes jos jau būna atpažįstamos.
„Reikia pripažinti, kad ne visada besidomintieji naujausiomis dekoro mados tendencijomis atranda būtent kitų metų madas. Lietuvoje vis tiek daug kas vėluoja. Mes neturime daugybės televizijos šou ar leidinių, susijusių su vestuvių madomis, ir, jeigu jaunieji „neršia“ internetą, jie vis tiek suveda kažkokį raktinį žodį. Tai reiškia, jie jau kažko konkrečiai ieško“, – profesine patirtimi dalijosi Mantė. Todėl, pasak dekoratorės, nebūtina aklai sekti madomis. Šventės puošmenos turi tikti jaunųjų asmenybėms ir erdvės nuotaikai.
Restorano „Sala“ komanda pritaria dekoratorei. Jie sako, kad vis daugiau žmonių ateina jau žinodami ne tik dekoro kryptį, bet ir valgiaraščio ypatumus. Vis populiarėjantys kulinariniai šou, masinės informavimo priemonės ir žmonių kelionės sukuria įvairius įdomius poreikius, kuriuos su malonumu imasi įgyvendinti patyrusi virtuvės komanda. Šefė Jolanta Gervienė sako, kad būsimi jaunavedžiai domisi galimybėmis vaišinti svečius įmantriau ir tikisi, kad ne tik dekoras, vietos pasirinkimas, bet ir maistas susirinkusiuosius pamalonins. Įdomius patiekalus galima sukurti derinant pikantiškus kelionių, kitų šalių ingredientus ir išgauti labai įvairius skonius ir formas. Restorano „Sala“ komanda eksperimentuoja su skoniais, formomis, hipervietinės virtuvės ir supermaisto sprendimais, tačiau, jei klientai trokšta klasikos, ji galima ir valgiaraštyje.
Restoraną „Sala“ asmenines šventes ar įmonės renginius organizuojantys svečiai pamėgo dėl patogios vietos, universaliai pritaikomų erdvių, didelės automobilių stovėjimo aikštelės ir prie šventės koncepcijos pritaikomų virtuvės meistrų patiekalų. Restoranas aptarnauja ir išvažiuojamuosius renginius į Jūsų pasirinktą vietą.