Vilniuje – dviguba L.Rimgailės šventė: „skaniu“ vakaru mėgavosi kviestinių svečių būrys

Antradienio vakarą desertų kūrėja, konditerijos verslo steigėja ir puoselėtoja Liucina Rimgailė pristatė dvi naujas knygas – „Sausainis“ ir „Tiramisu“. Kurdama knygas bei organizuodama jų pristatymo vakarą bičiuliams, partneriams ir žiniasklaidos atstovams, jau penkių kulinarinių knygų autorė siekia priminti bei atkreipti dėmesį į socialinę, kultūrinę ir net politinę desertų reikšmę bei keisti susiformavusį klaidingą požiūrį į saldumynus.
Nors pati gamindama stengiasi naudoti sveikatai palankesnius produktus, mažinti cukraus kiekį, yra tikra: geriausias būdas iš tiesų mėgautis saldėsiais – jausti saiką.
Kviečia mėgautis desertais be kaltės jausmo
„Jau ilgą laiką ir ypač nuo tada, kai laukiausi sūnaus Oskaro, stengiuosi gaminti, kurti ir dalintis receptais, kuriuose daugiau sveikatai palankių produktų, mažiau cukraus, daugiau jo ir kvietinių miltų alternatyvų. Visos mamos žino, jog tiek nėštumo metu, tiek maitinant krūtimi, reikia labai rūpintis savo mityba, nes viskas persiduoda kūdikiui. Ir dabar turiu riboti glitimo kiekį – kai būnu neatsargi, suaktyvėja dermatitas. Sutuoktinis Tadas iš viso negali vartoti laktozės bei glitimo. Visa tai lėmė, jog sveikatai palankesnių desertų kūryba ir dalinimasis tapo mano kasdienybe. Vis tik, pagrindinė taisyklė, kuria vadovaujuosi ir rekomenduoju visiems – saikas. Jis leidžia mėgautis desertais be kaltės jausmo“, – sako Liucina Rimgailė.
Valgyti desertus be kaltės jausmo leidžia ir dar viena taisyklė, kuria vadovaujasi ir visiems primena Liucina: „Mėgautis desertais – tai reiškia skirti jų valgymui pakankamai laiko. Pauostyti, apžiūrėti, atkreipti dėmesį į sluoksnius, tekstūras. Juk desertas labai nedidelis – gali greitai, negalvojant suvalgyti ir viskas. Bet jeigu iš tiesų juo mėgaujiesi, įdarbinami ir patenkinami visi pojūčiai“. Malonumą pratęsti ir iš tiesų mėgautis desertu Liucina ragina draugijoje: „Desertas yra skirtas dalintis. Juk ne veltui, pavyzdžiui, tortas, tiramisu yra skirti ne vienam asmeniui. Ar tie patys sausainiai – jų taip pat kepame ne po vieną, kelis, o kelias skardas“, – sako Liucina.
Gilinosi į desertų socialinę, kultūrinę, politinę, net religinę reikšmę
Pasak jos, dažniau mamą, seserį, seniai matytą draugę ar net verslo partnerę susitikti kviečiame prie puodelio kavos ir deserto. „Taip desertai įgyja svarbią socialinę reikšmę. Jie buria, vienija. Arba, priešingai – skaldo, supriešina. Ir nereikia keliauti seniai į praeitį. Pavyzdžiui, kai Kipras buvo priimtas į Europos Sąjungą ir Europos dienai buvo sukurtas plakatas su visas nares reprezentuojančiais saldumynais, pastarajam buvo priskirta baklava. Turkija tuomet pasipiktino, sukilo – šios šalies konditeriai išėjo į gatves, taip rodydami savo nepasitenkinimą ir gindami jų teisę šį desertą vadinti nacionaliniu“, – dalinasi L.Rimgailė. – „Nors, iš tiesų, dar ne viena buvusios Osmanų imperijos bei Vidurinės Azijos šalis, kur ir buvo pradėta gaminti baklavai naudojama tešla, gali pretenduoti į baklavą kaip nacionalinį desertą.“
Šis pavyzdys, pasak Liucinos, rodo, jog desertai gali turėti ne tik socialinę, kultūrinę, bet ir politinę reikšmę. „Desertai anksčiau turėjo ir religinę reikšmę. Pirmieji, pagaminti iš pieno ir ryžių, minimi kaip aukos dievybėms Indijoje. Šioje šalyje bei Artimuosiuose Rytuose buvo kepami ir pirmieji sausainiai – gaminant tiramisu dabar naudojamų, taip vadinamų, „damų pirštelių“, pirmtakai. Jie buvo saldinami medumi ir datulėmis. Jau tada sausainiai buvo neatsiejama gyvenimo dalimi“, – pasakoja Liucina. Tuo tarpu ji pati tiramisu pamilo tik tuomet, kai pirmą kartą šį desertą pagamino pagal virtuvės šefo Gian Luca Demarco receptą – iki tol šis desertas Liucinai atrodė labai riebus.
Knygų apimtis apgalvota – leidžia išbandyti visus receptus
Iš naujo atradusi ir pamilusi tiramisu, L.Rimgailė išleido ir tik šiam desertui skirtą knygą. „Kurdama knygas konkrečiam desertui, kaip tiramisu ar sausainiai, turiu galimybę visą dėmesį skirti vienai temai. Į tokią knygą sudedu ne tik receptus, bet viską, ką pati žinau, išbandžiau ir kuo galiu pasidalinti apie konkretų desertą. Pavyzdžiui, anksčiau išleidusi knygą apie keksiukus, į ją sudėjau naudingą informaciją apie biskvitus, kremus, kokios problemos dažniausiai kyla juos gaminant, kodėl keksiukai subliūkšta ar išsausėja, kodėl kremas tyžta, neišlaiko formos. Dabar, rašydama apie tiramisu ir žinodama, kad nemažai žmonių bijo naudoti žalius kiaušinius, pasidalinau, kaip galima jų iš viso nenaudoti arba naudoti maksimaliai saugiai“, – pasakojo L.Rimgailė.
Naujausiose L.Rimgailės knygose sutalpinti 21 sausainių ir 16 tiramisu receptų. „Pati labai mėgstu kulinarines knygas – daug jų turiu įsigijusi, tačiau pastebėjau, jog pagaminu pagal 2-5 receptus iš kiekvienos. Jei knyga labai mėgstama, geriausiu atveju, išbandau apie 10 receptų. Taip pat paklausiau savo sekėjų ir dauguma pasakė, jog jų mėgstamiausios 20-30 receptų apimties knygos, nes tokias įsigydami jie jaučiasi gerai – žino, jog galės dauguma receptų išbandyti“, – sako L.Rimgailė. Ji atvira: pradinis sumanymas kuriant naujas knygas buvo turėti tik skaitmenines jų versijas. – „Vis tik žmonių meilė spausdintai knygai neblėsta, o atspausdintos nedidelio formato knygos užima nedaug vietos lentynoje ir yra patogios naudoti virtuvėje.“
Kūrybai būtina patogi, įkvepianti erdvė
Didžiausią virtuvei skirtų baldų ekspoziciją turinčiame salone „Taumona“ Liucina ir surengė naujų knygų pristatymo vakarą. „Nei viena iš mano išleistų knygų nebūtų gimusi, jei neturėčiau galimybės gaminti man patogioje virtuvėje. Kiekvienam asmeniškai pritaikyti virtuvės baldai – šio baldų salono išskirtinumas. Kai viskas apgalvota ir nereikia rūpintis, kas, kur, kaip padėta, gali atsipalaiduoti ir pasinerti į kūrybą“, – sako L.Rimgailė.
Jau 27 metus veikiantys baldų gamintojai „Taumona“ supranta, kaip svarbu turėti ne tik kokybiškus baldus, bet ir galimybę juos pamatyti, paliesti, išbandyti. Šiuo tikslu Vilniuje atidarė didžiausią saloną Baltijos šalyse, kuriame apsilankę gali apžiūrėti įspūdingą virtuvių, vonios baldų bei spintų ekspoziciją, gyvai įvertinti dekorą, medžiagas ir buitinę techniką, pasikonsultuoti su dizaineriu. Lietuvoje vykdoma baldų gamyba leidžia garantuoti kokybę ir ilgaamžiškumą bei pasirūpinti visu procesu – nuo idėjos iki momento, kai baldai jau stovi pirkėjo namuose.
Tik išleidus tiek ketvirtą, tiek penktą knygą, Liucina Rimgailė, be abejo, norėjo jas pristatyti. „Susibūrimas, pasidžiaugimas, dalinimasis leidžia iš tiesų pajusti, koks didelis darbas atliktas, ir taip simboliškai jį užbaigti, atšvęsti. Tik šį kartą vis kas sutrukdydavo – keliavome, minėjome didžiąsias metų šventes, sirgome. Sulaukus pasiūlymo iš šio baldų salono bendradarbiauti, grįžo motyvacija, tapo drąsiau“, – priduria knygų autorė.
Pirmoji desertų kūrėjos knyga „Saldžios dienos su Liu“ išleista 2017 metais. Vėliau Liucina Rimgailė išleido knygas „20 tobulų sūrio pyragų ir „Tapk keksiukų karaliene“. Pastarąsias ir naujausias knygas „Tiramisu“ ir „Sausainis“ galima įsigyti internetu www.liucina.lt.