Vilniuje surengtas austrių gliaudymo čempionatas: šefai kovojo dėl geriausiojo vardo
Nors pasaulis vis dar išgyvena pokyčius, kai kurie dalykai išlieka amžini. Rugsėjį paskelbus austrių sezono atidarymą, kasmetine tradicija tapęs austrių gliaudymo čempionatas su nauja jėga grįžo į Lietuvos gurmanų rudens renginių topus.
Rugsėjo 8-ąją Jono Basanavičiaus aikštėje surengtas austrių gliaudymo čempionatas. Dėl čempiono vardo varžytis pakviesti geriausių Lietuvos virtuvių šefai. Virtuvių virtuozai parodė savo gebėjimus gliaudant bei išskirtinai pateikiant austres: kas šįmet bus greičiausias, o kas – originaliausias?
Šių jūros dovanų, kurių skaičiuojama per 200 rūšių, gliaudymą ir pateikimą vertino kompetentinga komisija. Garbingos komisijos gretose – gastronomijos pasaulyje gerai žinomi vardai.
Tradicija tapusio čempionatą stebėti atvyko ir žinomi žmonės. Čia apsilankė vaikelio besilaukianti televizijos laidų vedėja Marija Silickaja-Šmatavičienė, verslininkė Rasa Arlauskienė.
Po čempionato išsiilgę kokybiško gourmet maisto svečiai buvo pakviesti į degustacinę gala vakarienę, kurios tema – Jos Didenybė austrė.
Renginio akimirkos – nuotraukų galerijoje:
Įdomūs faktai apie austres:
- Austrių yra daugiau kaip 50 rūšių. Vienos auga jūrose, kitos – vandenynuose ir nuo to priklauso jų skonis. Jis gali būti saldesnis, aštresnis, gali dvelkti net riešutų užuomina.
- Skiriasi austrių dydžiai, skoniai, klasifikacija, kiekvienas ragautojas turi savo legendą, susijusią su austrėmis – kalbos šventinį vakarą netrūks. Nes visuomet yra ką papasakoti apie amžinąsias vertybes. Ar austres galima priskirti prie tokių?! Kodėl gi ne – juk jos gyvuoja jau 250 milijonų metų.
- Gardžiausių austrių metas tęsis iki balandžio mėnesio.
- Praverti geldelę nėra paprasta – reikia įgudimo, meistriškumo ir specialių įrankių. Vien ką reiškia speciali, iš metalinių narelių nunerta, pirštinė.
- Šios vandenų gyventojos apipintos legendomis. Manoma, kad austrės – stebuklingas afrodiziakas.