Virtuvės gidas: kaip tinkamai sūdyti maistą
Įvairūs receptai dažniausiai rekomenduoja sūdyti patiekalus pagal skonį. Tai kiek apsunkina situaciją tiems, kurie neturi didelės patirties maisto ruošoje. Pavyzdžiui, kiek druskos reikėtų koldūnų faršui arba mielinei tešlai?
Egzistuoja pagrindiniai maisto sūdymo principai, kurie pravers kiekvienam, mėgstančiam sukiotis virtuvėje.
Bendros rekomendacijos
• Norint suprasti, ar tinkamai pasūdytas koks nors patiekalas, jis turi būti atvėsęs. Jeigu ragausite dar karštą patiekalą, jis pasirodys mažiau sūrus negu yra iš tikrųjų.
Taip pat skaitykite: Praktiniai patarimai, jei persūdėte patiekalą
• Jei gaminate salotas, sūdykite jas prieš pat pateikimą. Jei gardinate salotas sūriu padažu ar majonezu, rekomenduojama jų papildomai nesūdyti.
• Jeigu verdate sriubą, pakanka paragauti tik paties sultinio. Jei sultinio sūrumu esate patenkinti, kiti sriubos ingredientai taip pat bus tinkamai pasūdyti.
• Ką nors gamindami ir tikrindami, ar pakanka druskos, darykite tai ne daugiau kaip 2 kartus. Dažnas ragavimas mažina jautrumą druskos skoniui.
Taip pat skaitykite: Kuo jūros dovanos naudingos grožiui
• Skirtingų gamintojų druska turi skirtingą skonį. Rekomenduojama išsirinkti „savo“ druską ir visada ją naudoti. Tai mažina riziką per mažai pasūdyti arba, dar blogiau, persūdyti patiekalą.
Žemiau pateiktose rekomendacijose kaip pagrindas buvo paimta įprasta, be jokių priedų smulki druska.
Žuvis
Prieš ruošiant žuvį, geriausia ją įtrinti druska, o ne sūdyti įprastu būdu, kaip kitus patiekalus.
Žuviai reikia gana daug druskos – maždaug 3 arbat. š. 1 kg. Jei verdate žuvienę, reikės 4 arbat. š. druskos. Druskos žuvienei reikia šiek tiek daugiau, nes ir kiti ingredientai „pasiima“ savo dalį druskos iš žuvies.
Mėsa
Mėsai nereikia daug druskos, nes ji natūraliai yra šiek tiek sūri. Druskos kiekis mėsai priklauso nuo jos ruošimo būdo. Keptai mėsai reikia iki 0,5 valg. š. druskos 1 kg. Kepsniams ant atviros ugnies reikės 1 arbat. š. 1 kg. Kotletams (faršui) pakaks 0,5 arbat. š. druskos 1 kg.
Taip pat skaitykite: Kokie produktai sukelia galvos skausmą
Saldūs kepiniai
Saldžiuosius kepinius taip pat reikia sūdyti. To reikia ne tam, kad patiekalas būtų sūrus, o tam, kad būtų pabrėžtas jo saldumas, tešlos purumas bei lengvumas. Saldžiai tešlai pakanka žiupsnelio druskos. Mielinei tešlai reikėtų 2 žiupsnelių druskos 1 kg. Sluoksniuotai tešlai reikėtų 0,5 arbat. š. druskos 1 kg.
Nesaldūs kepiniai
Miltiniai patiekalai su mėsos įdaru bus pasūdyti tolygiai, jeigu kiek daugiau pasūdysite įdarą, o kiek mažiau – tešlą. Mėsos įdarui nereikia gailėti druskos, nes „sąjungoje“ su beveik prėska tešla išeis subalansuotas, tinkamai pasūdytas patiekalas.
Daržovės
Daržoves rekomenduojama sūdyti pačioje jų gaminimo pabaigoje. Kitaip jos gali būti kietos. Jei kepate baklažanus, virtuvės specialistai rekomenduoja gausiai pasūdyti aliejų ir jame kepti baklažanus. Pačių baklažanų sūdyti jau nereikia, jie „paims“ reikiamą druskos kiekį iš aliejaus. Bulves reikia sūdyti tada, kai jos yra beveik išvirusios. 1 kg bulvių reikia 0,5 valg. š. druskos.
Taip pat skaitykite: Virtuvės gidas: kaip išplauti chemikalus iš vaisių ir daržovių
Sriuba
Sriubą rekomenduojama sūdyti tada, kai visi ingredientai yra išvirę. 3 litrų puodų reikės 3 arbat. š. druskos, t. y. 1 arbat. š. druskos 1 litrui patiekalo.
Makaronai, koldūnai
Makaronus bei koldūnus reikėtų sūdyti tada, kai užverda vanduo. Makaronams reikėtų 1 arbat. š. druskos 1 litrui vandens. Koldūnams – 0,5 arbat. š.